Zapojení aktivního subwooferu

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Krojc
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Zapojení aktivního subwooferu

Příspěvek od Krojc »

Dobrý den všem,
prosím o radu, jistě jste někdo zkušenější v těchto věcech.

Popis situace:
Po přechodu z “obyčejného” zesilovače AQ M4 na zesilovač ARCAM A5 jsem změnil zapojení aktivního subwooferu. Původní AQ neměl výstup pro sub ani pre-out, signál pro sub jsem vzal ze svorek jednoho reprokanálu a přivedl jen do levého RCA subu, označeného jako LFE. Hlasitost subu bylo možno vybudit pouze na minimální hodnoty a basy byly mohutné a parádní.
ARCAM má PRE-OUT výstup, vzal jsem běžný RCA signálový kabel a sub připojil prostě na plus i mínus line-in.
Hlasitost subu je potřeba vybudit nesrovnatelně více, aby vůbec začal hrát a i po experimentech s fází a cutoff subu nejsou basy prostě takové, jako dřív. Zdají se mi nepřirozené, nevím jak to lépe popsat.
Zapojil jsem tedy znovu “po staru”, doladil cut-off podle pocitu a ucha a basy jsou zase tak, jak mám rád. Jsou přirozené.

Čekal bych, že pre-out výstup bude dávat signál vhodnější pro sub. Asi se mýlím…
Umíte to prosím někdo vysvětlit laikovi?
Poznamenávám, že u ARCAMu nelze hlasitost pre-out výstupu nikterak korigovat.
Děkuji komukoliv za jakoukoliv odpověď
S pozdravem a přáním dobrého zvuku
krojc

jarda_k_2005
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zapojení aktivního subwooferu

Příspěvek od jarda_k_2005 »

Ahoj! Ty pre-amp výstupy jsou nevhodné připojení subbasu. Jsou opravdu v provozu, i když máš připojené reproduktory? Jrd

Krojc
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Krojc »

Ahoj, díky za pozornost. No, jsem ted trochu zmaten, informace jsou rozporuplné. Nekdo říká, že pre-out je vhodný pro např. aktivní sub, někdo zase že ne. Tak nevim.
Předpokládám, že v provozu ten výstup je - volume subu musí být min. na cca 50%, pak začne být “slyšet”. Nikde v papírech ARCAMu ani na webu nenacházím, že by pre-out byl vypínatelný nebo regulovatelný. Jestli tedy je řízen hlavním volume? Čiště spekuluji…
Někdo z fóra mě důrazně varuje, že zapojení z reprosvorek zesilovače na LFE vstup (levý RCA linkového vstupu) subu je špatně a hrozí dokonce poškození toho subu. Tak fakt teď nevím. Přitom mi to bylo doporučeno přímo z fabriky AQ a vyrobili na to speciální kabel.
Každopádně díky za odpověď a jsem s přátelským pozdravem.
krojc

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Typ subwoofera, aké má vstupy, nejaké detaily, odkaz? Na výstupoch pre out toho ARCAMu je fullrange signál s linkovou úrovňou, závislou na nastavení hlasitosti. Má má sub vstupy označene line in?

Krojc
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Krojc »

Ahoj, díky za pozornost.
Subwoofer je AQ Tango 94
https://www.aq.cz/aq-tango-94-subwoofer-p31439/
Vstup Line-In má. RCA. Levý (bílý) je současně označen LFE.

Krojc
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Krojc »

Objevil se i názor, že zapojení “po staru” (z reprosvorek na LFE) je nebezpečné a ohrožuje subwoofer. Že mám rád basy “špatně”. To je pravděpodobně velmi kontroverzní téma v podstatě s tím vším související. Protože jiný charakter basů je v metalu/rocku, jiné jsou v elektronické hudbě, jiné v reggae, to je jasná věc. Jako referenci používám nejraději živou show a neutrální studiová monitorovací sluchátka. To možná k tématu dlužno dodat.

Krojc
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Krojc »

Otevřel jsem téma kvůli technickému hledisku zapojení, ne jako místo k hádkám, kdo má jak rád basy, prosím o pochopení. Díky krojc

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Z pre out ARCAMu do line in subwoofera, obidva kanály L,R cez RCA káble. Subwoofer si urobí súčet basov z obidvoch kanálov. Hlasitosť podľa potreby, delenie podľa použitých boxov.. Toto
Poznamenávám, že u ARCAMu nelze hlasitost pre-out výstupu nikterak korigovat.
je fakt, úroveň na pre out nezávisí na nastavenej hlasitosti??

Krojc
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Krojc »

To zní rozumně, díky. Jen úplně nerozumím závěru odpovědi o úrovni pre-out - chápu to správně, že úroveň pre-out stoupá s hlavním volume?? Tedy čím vyšší celkové volume, tím silnější je signál z pre-out ? Asi to tak bude, předpokládám…
Doplňující otázka: Může zapojení z reprosvorek ARCAMu na levý line-in poškodit subwoofer? Kabel je prý přímo na to vyrobený - je to dvoužíla, jedna z nich označená, jeden konec prostě holé dráty, červený na plus levého reprokanálu, černý na mínus levého kanálu. Druhý konec jeden RCA konektor, zastrčený do LFE. Volume subwooferu na minimální hodnotu cca 10-15%. Někdo tvrdí, že je to riziko pro subwoofer… je to riziko?

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Úroveň na pre out toho zosilňovača by sa mala meniť v súbehu s reguláciou hlasitosti. To treba odskúšať. Citlivosť vstupu subwoofera je udaná 500mV, na reprovýstupe zosilňovača môže byť aj viac ako 10V, podľa hlasitosti.. To môže ( nemusí)vstup subu poškodiť, ale určite bude prebudený a bude skreslovať.

Krojc
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Krojc »

Díky BVa, tvé odpovědi jsou přínosné. Zapojil jsem tedy z pre-out na line-in standardně. Asi je to opravdu kultivovanější zvuk toho basu, musím uznat. Je to asi o zvyku. Volume subu dávám prostě teď víc a hotovo.
Fázi mám na půlce, nebudu to víc řešit ani měřit.
Každopádně díky všem za pozornost i odpovědi, užívejte hudby a jsem s přátelským pozdravem
krojc

Odpovědět