Zapojení PC, AVR, TV - spínaný zdroj

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Uživatelský avatar
tomatsu
Příspěvky: 102
Registrován: 22 úno 2010 08:10
Kontaktovat uživatele:

Zapojení PC, AVR, TV - spínaný zdroj

Příspěvek od tomatsu » 17 čer 2017 20:19

Pěkný podvečer.
Mám takovej dotaz. Kam by jste zapojili zařízení se spínaným zdrojem, V mém případě PC, TV + AVR. Mám samostatný přívod pro audio + samostaný jistič.
U mě jsou následující možnosti :
1 / Zapojení na jiný okruh než audio
2 / Zapojení na audio okruh před filtr ( Isotek NOVA )
3 / Zapojení na audio okruh do fitru

Nejméně problémové ( kvůli rušení atd ) se mi jeví zapojení mimo okruh určený " na audio "
Nyní na audio okruh mám zapojeny na přímo MF 550K a DAC, PRE, CD a head-amp jsou v Isoteku.
Díky za jakékoliv podněty.

Tom

Uživatelský avatar
lachim
Příspěvky: 2272
Registrován: 17 dub 2008 18:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení PC, AVR, TV - spínaný zdroj

Příspěvek od lachim » 17 čer 2017 21:11

Tomatsu
Nejlepe/ nejspravneji by ti na dotaz odpovedel momentalne urcite pma.
Z nyni tedy pisicich clenu.
Bez odborne rady bych nejprve vyzkousel zvuk sestavy bez vlivu vsech spinanych zdroju.
Nekdy v noci bych vse nezbytne vypojil a poslouchal zvuk ciste sestavy. Zase ten vliv ruseni....
Od fundovanych mam info :" bud filtrovat vsechno nebo nic". Sam se tim ridim.
Takze bych pak vse nacpal do filtru a poslouchal rozdil.
Pokud bude vyrazny, obratil bych se bud na odbornika jako je pma nebo holt experimentoval.
Komponent po komponentu.
Njelepsi by bylo vymenit zdroje spinane za linearni. Ale to bude asi nerealizovatelne.
I kdyz neco zapojis do jineho okruhu,mten bordel ti proleze po propojovacich kabelech.
Dej zpravu o pokusech a rozdilech, prosim!
Skvele tema a zajimave zkusenosti, ze?

Uživatelský avatar
Fidas
Příspěvky: 559
Registrován: 17 dub 2008 16:44
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zapojení PC, AVR, TV - spínaný zdroj

Příspěvek od Fidas » 17 čer 2017 22:21

NA filtr má pro každou zásuvku samostatnou filtraci, ten by měl být vhodný. Pak vše připojit do filtru.

Uživatelský avatar
tomatsu
Příspěvky: 102
Registrován: 22 úno 2010 08:10
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení PC, AVR, TV - spínaný zdroj

Příspěvek od tomatsu » 17 čer 2017 23:41

NOVA by měla mít taky filtrovanou každou zásuvku, viz : http://www.studio-22.com/isotek/images/ ... inside.jpg ( jestli tedy dobře koukám ) Ale aby se neurazila, až do ní zapojím moji starou "plazmu".

Určitě vyzkouším všechny kombinace a uvidíme co z toho vyleze. Každopádně teď po přestěhování do nového bytu a úplně jiného rozmístění repro nepoznám nic *headbang* Obývák se teprve pomalinku zařizuje a čeká mě spousta hraní a nezlobení. ( tam bych potřeboval asi taky pár pomocných rad - ale na to založím samostatné vlákno )Už jsem i oprášil měřící mikrofon a znova nainstaloval REW.

Lachim
Takze pouzivas filtraci na vsechny svoje " hraci krabicky" ? Mozna by nebylo i od veci mít jednu filtraci čiste na audio a druhou na TV, PC atd Bohužel záležitostem okolo "elektriky" nerozumím.

Uživatelský avatar
lachim
Příspěvky: 2272
Registrován: 17 dub 2008 18:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení PC, AVR, TV - spínaný zdroj

Příspěvek od lachim » 18 čer 2017 08:28

Tomatsu
Ty jste nemas placku pres filtr??
Tak to budes zirat jak se ti zlepsi obraz.
Samozrejme, ze je nejlepsi sestavu na soustredeny poslech zcela oddelit od tech spinanych zdroju v tv, satelitu....
Pokud mas moznost, urcite to udelej.
Snazil bych se zcela z poslechove sestavy vyradit Pc. To byva nejvetsi prznic zvuku.
Ano. Ja filtruji vse. V DK jsem nucen k mnoha kompromisum. Ale nemam v nem zadny spinany zdroj a fitraci ze samostatneho privodu ultimativni.

Uživatelský avatar
tomatsu
Příspěvky: 102
Registrován: 22 úno 2010 08:10
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení PC, AVR, TV - spínaný zdroj

Příspěvek od tomatsu » 19 čer 2017 08:35

Lachim
Dřív jsem jí měl na stejné větvi se zbytkem sestavy a nedělalo to dobrotu. Šum na pozadí, při hraní z PC a zapnuté TV jemné "pískání" atd.
Pak jsem si pořídl filtraci a tu využil jenom pro audio a TV mě ani nenapadlo zapojovat do ni. Je to přecejenom +- 8 let stará plazma.
Oddělení audia a komponentů se sp. zdrojem nebude problém. ( zapojení všeho na jinou větev ) K PC a TV používám VDH mainsserver a k AVR Isotek 32a.
Mě u PC ( HTPC ) hodně pomohla výměna zdroje za tento : https://www.alza.cz/seasonic-g-series-4 ... 9185#popis tichý, stabilní a kvalitní.
PC je u mě "nejslabší" článek řetězce ( né že by to hrálo špatně )- až dořeším zabydlení obýváku a jeho akustiku, vrhnu se na něj.

Uživatelský avatar
dadaft
Příspěvky: 5029
Registrován: 24 dub 2008 09:50
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zapojení PC, AVR, TV - spínaný zdroj

Příspěvek od dadaft » 26 čer 2018 17:43

Vzhledem k tomu, že mám už asi rok zesilovač se spínaným zdrojem, docela mě to teď zajímá.

Nejdřív osobní zkušenost --- bydlím v orlím hnízdě ve věžáku, což má jeden menší problém - 50 partají na jednom drátu.
Každé odpoledne tak od tří do osmi, o víkendech tuplovaně, když všichni zapnuli svoje trouby a mixéry a vysavače a pračky a myčky a mikrovlnky... nestál zvuk za nic. Na pračky proudu za statisíce kašlu. A běžné filtry akorát hodily na zvuk deku, ale nic nevyřešily. Nejlepší poslech ve dvě v noci.
Když jsem předělával elektrické rozvody v bytě, protože už byly ve špatném stavu (hliník :roll: ), nechal jsem si udělat osm větví s vlastními jističi 2,5 mm2 v prvotřídní mědi. Tři jsou pro audio. Zlepšení řekněme na úrovni pocitu.

Teď mám na jedné větvi PC (v jiné místnosti), na jedné TV a set-top box, a na jedné čistě jenom zesák.
A zlepšení je jednoznačné -- ten zesák hraje stejně ráno, odpoledne, večer nebo v noci, bez jakýchkoliv výkyvů, prostě stejně. Zdá se, jako by to rušení v síti zmizelo. A vzhledem k tomu, že se mi jeho zvuk líbí, je to fakt výrazný posun k lepšímu,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Trochu jsem se o principech toho svého zesáku (NAD Hybrid Digital) bavil se známým a on mi tvrdil, že vnitřní elektrické poměry v přístroji se spínaným zdrojem jsou od sítě v podstatě oddělené, dokonce si pamatuji, že říkal že galvanicky oddělené.
Nicméně že spínané zdroje produkují vysokofrekvenční rušení, to je taky jisté.
Jednak vzduchem, jednak zpátky do sítě.

No nevím, hraje mi to teď v kteroukoliv hodinu a roční dobu hodně čistě a transparentně, s nulovým šumem i při hlasitosti na max, nepřipadá mi, že by se ve zvuku projevovalo jakékoliv rušení ze sítě, jediné na čem záleží kvalita zvuku je momentálně kvalita analogového zdroje signálu.
Fakt nevím, když mám zapnutý svůj základ, tj. PC, TV, set-topbox a zesák, jsou to všechno spínané zdroje. Takže je jisté, že ta sestava do sítě posílá slušnej bordel, ale na její zvuk to co se děje v síti jakoby nemělo žádný vliv.
Aspoň mi to tak připadá.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, No nic, streamer si koupím taky se spínaným, ať netrhám partu. :D

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: lld a 11 hostů