Zapojení PC na starý zesilovač

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
wentill
Kontaktovat uživatele:

Zapojení PC na starý zesilovač

Příspěvek od wentill »

Ahoj, nedávno jsem si koupil starší zesilovač Pioneer SA-506. Kromě gramofonu bych si pro praktičnost do něj chtěl zapojit i PC. Slyšel jsem tvrzení, že cpát digitální signál do analogového zesilovače je blbost a že to bude znít blbě.
Mám možnost zapojit to buď přímo jen kabelem jack - 2x cinch a nebo přikoupit DA adaptér na převod digitálního audia na analog. Mám v PC optiku výstup.
Chci se zeptat. Jsou to vyhozený peníze nebo se ten adaptér vyplatí? Bude to rozdíl?
Díky za rady.

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zapojení PC na starý zesilovač

Příspěvek od drfish »

Zkus to propojit na ten jack-cinch kabel (za pár šupů), pustit si nějaké věci, co dobře znáš a jsou nekomprimované a dobře nahrané. Když ti to bude připadat dobré, není co řešit. Pokud ti to bude připadat plechové a hnusně znějící, teprve pak začni investovat. Neznáme jakou kartu v PC máš, jaký přehrávač, jaké bedny, jaké nároky a představy atd. Otázka je jednoduchá, odpověď mnohem širší, než se zdá.

wentill
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wentill »

Díky za odpověď. A pomineme-li moje nároky a výbavu, tak princip je jaký? Jack výstup je analog, že jo? Znamená to tedy, že ten zvuk dekóduje zvukovka? (v mém případě přímo základní deska, protože zvlášť zvukovku nemám) A pokud by to šlo přes optiku, tak dekódovat to bude ten koupený adaptér?

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Jo. Přes optický výstup bys navíc získal galvanické oddělění těch přístrojů. U PC se to může hodit, protože zemnění přes spínaný zdroj je kovbojka... Fascinují mě např. spínané adaptéry pro notebooky tvrdošíjně připojované do zásuvky 3-kolíkovou šňůrou... ale to už je mimo téma.

wentill
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wentill »

No tomu už moc nerozumím :) tím myslíš, že by ten přenos byl líp odstíněný? Je pravda, že treba přední jack ja na mém caseu úplně nepoužitelný..strašně hučí. Ale pokud jsem to teď zapojil a to spojení jack - 2x cinch zní poměrně čiště, tak je ta varianta přes optiku zbytečná?

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

Pokud to hraje ke spokojenosti, neřešil bych. Samozřejmě, že by to šlo propojit daleko dráž :lol:

wentill
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wentill »

Ještě se zeptám, chtěl jsem si koupit tenhle převodník:
http://www.alza.cz/fiio-d03k-taishan-d419215.htm
Ňáký lidi tam píšou, že ořezává výšky. Dá se tedy říct, že v téhle cenové relaci jsou ty převodníky nekvalitní? Kdybych se v budoucnu teoreticky rozhodl ho koupit, je nějaký, který byste mi doporučili?

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Hele teoreticky v budoucnu budou Číňani vyrábět úplně něco jinýho, než co ti dneska někdo doporučí, takže tím neplýtvej svoji paměťovou kapacitu... Použít můžeš jakýkoliv převodník s opt. vstupem. Ořezávání výšek, někdy jako snahu udělat zvuk poslouchatelnějším, já osobně nesnáším, tudy cesta nevede. Na druhou stranu to může být relativní, protože současné převodníky obecně znějí "jasněji" než třeba TDA1541, takže tenhle může být nakonec i normální. Těžko říct.

wentill
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wentill »

Já si právě myslím, že na tohle dost možná ani nemám uši. A ono se jich zas tolik neprodává, pokud do toho nebudu chtít vrazit nějaký nesmyslný peníze. OK tak díky každopádně :)

Martinski
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martinski »

Kamarád si u mne onehdy testoval svoje repro přes můj Sansui AU-517 vyráběný někdy v druhé polovině 70-tých let. Zapojoval to přes kvalitní kabel s jackem pro vstup ze svého notebooku Acer a cinch konektory do zesilovače a málem upadl, když slyšel, jak mu to kvalitně hrálo do mých Tannoy Monitorů (se kterými chtěl srovnat ty své bedýnky, co si dovezl). Nechápal, jak dobře to může i z počítače hrát. Tož tak.

Odpovědět