Závada phono předzesilovače u HK970

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Igor
Kontaktovat uživatele:

Závada phono předzesilovače u HK970

Příspěvek od Igor »

Zjistil jsem , že u mého zesilovače HK970 nefunguje jden kanál předzesilovače pro phono vstup. Původně jsem se domníval, že se uvolnil kontakt u přenosky, ale postupně jsem zjistil, že je to v zesilovači. Lze to poznat i dotekem cinche u phono vstupu levého a pravého kanálu. Levý kanál znatelně bručí a pravý jen slabě šumí a praská. Mohlo by to být nefunkčním operačním zesilovačem (U707 neboU709) I.C.NJM5532M (str. 7,19,40 servisního manuálu) v pravém kanálu phono předzesilovače a je u nás možné sehnat tento OZ respektive lze ho nahradit OZ NE5532 ? Neměl někdo podobný problém ?

http://harman.nazory.cz/hk970.pdf

petrL
Kontaktovat uživatele:

Re: Závada phono předzesilovače u HK970

Příspěvek od petrL »

Pokud se v tom chceš sám vrtat, tak ze všeho nejdřív zkontroluj napájení OZ, ačkoliv jestliže mu půlka funguje, tak to snad bude o.k., nevím. (např. stereo dac TDA1541 při nízkém napětí hraje jenom v pravém kanálu). Pak samozřejmě signál co jde do něj a z něj. Jestli je v patici, tak asi opravdu bude nejrychlejší ho rovnou zkusit vyměnit.

Igor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igor »

Tak bohužel jsou operační zesilovaře přiletovány. Do toho se pouštět nebudu pořádného vybavení nemaje. A aby toho nebylo málo, tak jsem na zadní straně objevil "Made in P.R.C.". Žil jsem celou dobu v domnění, že je to ještě kus vyrobený v USA - Dec 2005. Teď se budu muset rozhodnout jestli to nechat někde v servisu opravit nebo koupit nějaký phono předzesilovač. V Brně asi servis HK nebude.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Jestli máš manuál, tak napájecí napětí můžeš zkontrolovat multimetrem, a ten vlastní každý správný muž. Ale asi s tím dál stejně nic neuděláš. Může to být i jenom studený spoj apod. Servis by to měl opravit kterýkoliv, i ten OZ je zcela běžná součástka téměř zadarmo. Spotřební elektronika se už hezkých pár let v 99 % vyrábí v Číně a součástky skoro všechny...

Igor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igor »

Věechno je jinak
Moc se mi do toho nechtělo, ale nakonec jsem uznal, že jsem udělal chybu a musím s tím ven. Třeba to někomu při hledání závady pomůže. Otevřel jsem znovu zesilovač abych proměřil napájecí napětí OZ. Jenže při připojování repro kabelů jsem udělal chybu a zapojil je opačně. Závada však zůstala stejná což znamenalo, že oba kanály zesilovače jsou v pořádku a chybu je třeba hledat na konci řetězce. To mě na začátku vůbec nenapadlo. Přiložil jsem ucho k ke pravému středobasu reprobeden (Focal Chorus 707 S) a zjistil jsem že je úplně hluchý. První věc co mě napadla byla, že jsem ho spálil. Demontoval jsem tedy reproduktor a připojil jsem starší reproduktor, který jsem měl doma. A hrálo to. Takže je to jasné středobas je spálený. Avšak poučen chybným postupem při hledání závady jsem připojil původní reproduktor ke starší hifi věži a ono to hrálo taky ! Tak jsem ho dal zpátky a hrálo to ůplně normálně. Ještě jsem proměřil výhbku a kabely, ale všechno se zdá v pořádku. Buď tedy byl studený spoj u konektoru na reproduktoru nebo u zkratovacího spoje biwiringu. Jsou věci mezi fází a zemí ...

Odpovědět