záváží na LP

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
martinowsky
Kontaktovat uživatele:

záváží na LP

Příspěvek od martinowsky »

Chtěl bych se zeptat jaké jsou výhody používání záváží které se pokládá na LP při poslechu. Tedy napadá mě stabilita desky a setrvačnost talíře. A kolik by takové závaží mělo cca vážit (project rpm1)? Viděl jsem na netu na prodej cca od 300g do 700g.

Dík moc za rady Martin

Teti
Kontaktovat uživatele:

Re: záváží na LP

Příspěvek od Teti »

Zdar, zavazi se da velice levne koupit na ebay zkus hledat record clamp nebo v nemeckkym Plattengewicht.
http://shop.ebay.de/i.html?_nkw=platten ... 86.c0.m359 Originalni puk dodavany k rpm 9 a 10 ma vahu 850g, coz uz je opravdu velka vaha. Odpruzeni gramofonu a loziska na to musi byt staveny. Na tvuj gramec by ti mel stacit i nejaky 300g puk.

Zeptej se analogovych magu jako eficak nebo fox, ty ti asi poradi lepe nez ja. Ja jsem si na svuj gramofon koupil vintage Michell puk.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Jenom pozor na přílišné zatížení ložiska.
Jakmile zatížíte nadměrně ložisko, tak kulička, nebo kulová plocha na konci hřídelel ložiska, která roznáší vertikální tlak, se buď rychle zničí, anebo bude dělat větší hluk, který bude slyšet v reprodukci, anebo obojí.
Z tohoto důvodu je lepší kleštinový clamp,než pouhé závaží

Teti
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teti »

Renown píše:Jenom pozor na přílišné zatížení ložiska.
Jakmile zatížíte nadměrně ložisko, tak kulička, nebo kulová plocha na konci hřídelel ložiska, která roznáší vertikální tlak, se buď rychle zničí, anebo bude dělat větší hluk, který bude slyšet v reprodukci, anebo obojí.
Z tohoto důvodu je lepší kleštinový clamp,než pouhé závaží
Myslis neco takoveho? http://cgi.ebay.co.uk/Clearaudio-Clever ... 43a6d4bf86
Ze to tam nacvaknes?

Muj Pro-ject rpm 5.1 mel zavit na konci ostnu a puk se k tomu srouboval za stredovou cast http://cgi.ebay.co.uk/Project-Turntable ... 5ae06b489b

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

ten clamp z e-bay je speciální věc pro tangenciální ramena Clearaudio, kam se normální clamp nevejde. Sice to nějak funguje, ale je to hodně kompromisní. Myslel jsem spíše něco jako http://store.acousticsounds.com/d/36249 ... and_Clamps anebo nový tuningový clamp od Pro-Ject

martinowsky
Kontaktovat uživatele:

nechal jsem si nakonec vyrobit z nerezu 600g. Zatím to funguje bez problému snad to ložisko vydrží :-) jinač ho budu muset necht odlehčit.

Teti
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teti »

martinowsky píše:nechal jsem si nakonec vyrobit z nerezu 600g. Zatím to funguje bez problému snad to ložisko vydrží :-) jinač ho budu muset necht odlehčit.
Kolik te to stalo a kde jsi si to nechal vyrobit? Nemusel jsi znovu serizovat vyvazeni / odpruzeni? Radeji si to zkontroluj.
Muzes prosim poslat nejake foto?

martinowsky
Kontaktovat uživatele:

Přidám foto jak budu doma, je to obyč puk nic specialniho. Nestalo mě to nic Ostrava je díky svým železárnám městem mnoha možností :-)))

Stano
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Stano »

Priznám sa že by ma ani nenapadlo že závažie mohlo škodiť aj gramofónu.
Preto sa spýtam aj ja, môžem používať 400g závažie pre ProJect RPM 1.3 Genuine?

martinowsky
Kontaktovat uživatele:

tak já mám gramo PJ RPM1 což je úplný základ pro mou zábavu. Pokud do toho vidím, tak ložisko funguje tak že je jen na trdnu na kuličce zavěšený talř což by mělo pokud je materiál solidní něco vydržet. A pokud ne ta to nemůže být drahá záležitost.
No a tak mám to závaži jaké mám protože se mi líbí a mám z toho dobrý pocit. Ale moc fundovaná informace to teda není :lol:

Teti
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teti »

Myslim, ze tech 400g by tomu nemelo snad ublizit. Talir ma vahu 3kg pokud se nemylim, takze to mas narust o nejakych 10% a to si myslim, ze je docela zanedbatelny.

Odpovědět