Zesilovač, receiver a 1x repro – jak správně propojit?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
zabiny007

Zesilovač, receiver a 1x repro – jak správně propojit?

Příspěvek od zabiny007 »

Ahoj, v posledních týdnech jsem si udělal spoustu radosti a dokoupil pár nových hraček. Detaily popíši do profilu, jakmile budu mít více času.
Nejzásadnější (a také nejpřínosnější) změnou je pořízení stereozesilovače Luxman L530, po jehož zapojení jsem zjistil, jak mé bedny umí hrát… No a teď řeším následující rovnici, ve které je Luxman L530, AV receiver Marantz SR 6008, BR a SACD přehrávač Marantz UD 5007 , dva gramce, digitální výstup zvuku z TV + NAS server, sloupovky MA RX6 + centr + zadní efekty…
Primárním poslechem je u mne stereo, takže přední bedny zapojím do Luxmana, na který budou napojeny napřímo gramce + analogový výstup z UD5007 (využívaný na CD nebo stereostopu ze SACD).
Do AV mi ale zůstanou zapojeny všechny digitální vstupy, vč. DK a multikanálového SACD z UD5007. Mám několik možností jak to vyřešit. Které řešení je „nejčistší“? Popř. je nějaká varianta, kterou jsem opomenul?
  • 1) Pořídit ještě jeden pár reprokabelů k SR6008 na přední bedny a ty budu prohazovat dle potřeby (toto řešení se mi líbí nejméně – není pohodlné, navíc hrozí lidský faktor, že pustím zesák, který nebude zapojen na bedny, banánky se zkříží a bude to mít následky…)
    2) Var 1, jen nebudu kabely prohazovat, ale pořídím přepínač AQ 32 (viz. http://www.hifi-audio.cz/prepinac-aq-32 ... pro-p1463/) (toto mi přijde jako nejpohodlnější řešení, jen mám pocit, že není úplně čisté a navíc se ošidím o „luxman“ zvuk z předních beden…
    3) Bedny zůstanou zapojeny jak jsou – tedy přední do L530 a centr + efekty do SR6008. Z SR6008 vezmu výstup na přední bedny z předzesilovače a zapojím do L530. Toto řešení se mi zdá nejsprávnější, jen si nejsem jist správným propojením:
  • Mohu výstup zapojit do klasického AUX vstupu?
  • Nebo je správně využít jen koncovou část z L530? Tedy vždy při poslechu digitálního zdroje rozpojit propojku mezi preampem a koncákem a zapojit rovnou na konec?
  • Jak to bude s ovládáním? Budu při snižování/zvyšování hlasitost přes AV ovládat i přední bedny, nebo ty budu muset řešit samostatně manuálně?
  • Pro kino mám nastavenu kalibraci beden přes Audyssey. Bude možné i nadále využít, i když budou přední bedny přes L530?
Díky moc za vaše podněty.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Re: Zesilovač, receiver a 1x repro – jak správně propojit?

Příspěvek od S499_1023 »

Nejlepší řešení je 3). Nakalibruješ si hlasitost a označíš si polohu potenciometru na Luxmanovi, na tu pak budeš nastavovat vždycky při poslechu DK.

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

Trojka je dobré řešení.
Já osobně to mám tak, že jedu přes dva preampy. Z receiveru zapojen centr a efekty, hlavní repro na stereozesík. Z preoutu receiveru je signál hlavních L+R veden na vstup preampu CA 851e. Tam je nastavena fixní hlasitost. Takto je to doporučeno v manuálu od CA, tak jsem to tak udělal. Hraje to dobře...nic se nepřehazuje, nepřepíná. Navíc to má výhodu v tom, že na mono filmy hlavní bedny vůbec nezapínám ;) zvuk jde jen z centru.

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Díky za rady, vyřešeno dle verze 3. Výstup hlavních beden z preoutu receiveru zapojen do AUX na L530, zde „si pamatuji“ přesnou pozici ovladače hlasitosti, na kterou vždy nastavím při hraní 5.0. Kalibrace přes Audyssey proběhla bezproblému, takže spokojenost *hura*

Odpovědět