Zesilovač

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
vince
Kontaktovat uživatele:

Zesilovač

Příspěvek od vince »

Mám pro někoho možná hloupou otázku. Už mnohokrát jsem viděl různé fotky střev různých lepších zesilovačů a často jsem zahlédl bohatě dimenzované toroidní trafo, tuny kondů s velkou kapacitou, veliká chladící žebra koncových stupňů atd.. Když jsem se podíval do specifikací, výkon byl často kolem 70-80w (RMS) při 8 Ohmech. Je možné že reciever za stejnou cenu (mluvím o ceně kolem 15-20 000 Kč) má s nepoměrně horším zdrojem výkon např. 7x125w (rms) 8 Ohm ? Je mi jasné, že u kvalitního integrovaného zesilovače si zaplatíte za kvalitní součástky atd., takže kvalita přednesu by měla být mnohem dál, ale dá se takový stroj za takouvu cenu skutečně vůbec postavit? Navíc současné recievery mají x hdmi vstupů, tisíce nastavení, funkcí, autokalibrace blbablabla.... . Je možné, že reciever pak dodává např. 50w při plném výkonu a uživatel si myslí, jak těch 125w v plné síle hýbe věcmi v pokoji? Slyšel jsem totiž svoje bedny na CA tuším s 80w při 8 Ohmech, a humbuk to byl úplně jiný, než na domácí funkcemi napěchované yamaze. Nejsem hledač vysokých hlasitostí, jen mě překvapilo, že integráč zněl na polovinu výkonu jako reciever na plno, a že tam ho nikdy nenutím, protože se to už nedá vydržet. Je tedy možné, že i v tomto případě papír snese všechno?

Sasko
Kontaktovat uživatele:

Re: Zesilovač

Příspěvek od Sasko »

Servus
To je uplne normalne :lol:
Mam receiver Marantz SR 7500 ,novy sa predaval za 40t SK,vykon vraj 105w do 8 ohmov,...
Okrem neho som mal /a poniektore este mam/ par inych stereo zosikov napr. Creek 4330SE,Luxman L503S,Marantz PM 17,koncak BV audio PA 300,...
napr. Marantz PM17 ma vykon 2x60W do 8 ohm a je ovela dynamickejsi ako hore uvedeny receiver,.. Luxman este vykonnejsi ako pm17,..BV audio je silak jak hovado *palec* -zatial najlepsie co som mal,.... *klanimse*
Nie je vykon ako vykon,dolezita je aj stabilita a ine parametre,....
Ale nie som odbornik,hovorim iba z vlastnej skusenosti takze sorry ak som nieco doplietol :?

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Velikost trafa je dobré vodítko. Výrobci si vždycky napůl vymýšlejí a nejhorší na tom je, že každý jinak. Výkon 7 x 125W tak může znamenat, že do každého kanálu je schopen dodat 125W. Ale nejspíš ne současně anebo aspoň ne trvale a ne v celém frekvenčním pásmu. A měří to skoro jistě do odporové zátěže, což reprobedna není. Právě mnohakanálové receivery hodně ztrácejí do induktivních nebo kapacitních zátěží (např. německé Audio zveřejňuje taková měření). Na frekvenčním průběhu impedance beden jsou to oblasti, kde imp. s frekvencí buď stoupá (induktivní) nebo klesá (kapacitní) - většinou na basech a nižších středech.

Jsou i daleko odvážnější definice výkonu, kdy plastová minivěž s příkonem 30W má dávat třeba 200W, ve špičkách 2000W, na kanál, ale tohle je snad jasné...

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

výkonový zesilovač ? kupuje se na kila. větší hmotnost aparátu = mohutný napájecí zdroj = lepší přenos (a výkonová rezerva) zejména nízkých frekvencí. všechno ostatní je marketing a technická ozdoba. tož tak...

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

lechos má pravdu, ale platilo to hlavně u muzikantů. Hmotnost a výkon. Nic jiného není třeba znát. Nás doufám zajímá i kvalita provedení, vzhled a hlavně zvuk. Proto se tady s tím vším podle mě drbem dokola a dokola.

Asket
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Asket »

k predchozimu
Myslim si, ze normalni clovek asi nevyrobi kvalitni zesik jen tak... musi mit k tomu prostredky a nejake zksenosti.
Poradne trafo velke kondiky a plno filtru aj. zarucuje stabilitu a kvalitu...
treba to co mi 3kg Marantz nedal dodal mi 28kg Denon :D - vaha mozna ma trochu roli....ale jen trochu protoze zesik muze byt vylity betonem se soucastkama od tlumclunu, tak neocekavejte vykon..... ale pracovni vaha soucastek dobre umistnene se zamerem k zlepseni hudby to uz vliv ma.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ale me by u zesiku zajimala jedna blbost....
Na Marantzu jsem to jaksi nemel, ale u Denonu je a i jinych kde je display je zesileni..... oznaceni v "db"

Abych byl presny vim co je za jednotku "db".... ale nechapu u zesiku proc tam je treba -35db ??? a cim vic potichu tak vetsi hodnota v minusu -45db apod...
popripade opacne k nule ci az do plusu... (v tom plusu bych to chapal, ale v pokoji uz bych asi nebyl...)
Tudiz proc se teda uvadi tato jednotka v minusove hodnote a klesa k nule ackoliv hlasitost produkce se zvysuje ???
Nema to byt opacne se zvysovani hlasitosti a narustem db ???
To uz by mohlo mit nejakou castecnou logiku.... pisu castecnou, protoze ne kazde studio nahrava placky ve stejne hlasitosti tudiz u nekterych musi se ubrat u jine pridat na zesiku (pro stejnou hlasitost) a tim vlastne uz dana hodnota db nesedi....

Vice bych chapal kdyby tam bylo jen ciselna oznaceni treba 0-100 nebo opacne 100-0 bez "db" jinak to proste nechapu...
logicke mi prijde db u nastaveni jednotlivych kanalu zda pridat tam ci onam tam uz je to OK -to chapu a sedi mi to.....
ale u klasickeho volume nejak nechapu proc od minusu.

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Hlasitost v dB u zesilovačů (předzesilovačů) je vztažena k napětí. Např. u mého McIntosh C42 (Pre) odpovídá 0 dB 2V na výstupu. Logicky při snižování napětí (hlasitosti) je údaj v dB v mínus číslech. Potom je ještě možnost přepnout na relativní ukazatel který začíná číslicí 0 (-92dB), což zhruba odpovídá poloze potenciometru na běžném zesilovači (C 42 má elektronickou regulaci hlasitosti). 0dB potom odpovídá číslici 85 relativní hlasitosti.

Asket
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Asket »

zacatek chapu ze to je dane napetim na vystup... a cim budu snizovat hodnotu potenciometru k nule tim vice mi bude davat stavy na vystupu a dle toho mi budou repra vice vybuzene....,
ale posledni vetu moc nechapu obzvlaste 0dB je 85 relativni hlasitosti - to jest zhruba kolik kravalu ? 85dB ? 120dB ? pri nule na zesiku (120dB si dokazu vybavit, pac jsem byl na par koncertu a 4.6MW kompresor take neni tichej...)
myslim si, ze u me nula znamena jistej negativ na ORL a +15dB destrukce baraku

nebylo by lepsi udat klasickou stupnici 0-10 ci az 100 min a max ??? na Maranzu jsem stupnici nemel a nijak mi to nevadilo.. jen ted u toho noveho jsem trochu zmatenej.
Mno u me to zacina na -60dB a konci v +15dB ale vice jak -15dB tomu nedal... nechci menit plastaky, ale verim, ze zesik Denon avc-A1SE ma relatka a ze zavcasu odpoji repra..... teda aspon ten Marantz pm66SE to ma a chrani jak sebe tak repra.

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Upřesním, číselný údaj "0" relativní hlasitosti odpovídá (na C 42 můžeš přepínat mezi údajem v dB a relativní hlasitostí) - 92dB = hlasitost je tedy zcela ztažená.
Vztahovat tyto údaje na hlasitost zvuku z repro je chybné, týkají se pouze napětí na zesilovači nebo Pre. Nemotat zkrátka hrušky a jablka...

Federmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Federmann »

Napětí 0dB je 775mV, prastará norma od telefonní linky, +20dB je 7,75V a +40dB je 77,5V, -20dB je 77,5mV a pod.

Akustický tlak je měřen 1m před reproduktorem v jeho ose, je to katalogový údaj, který udává, že reproduktor s citlivostí 100dB vytvoří při dodání elektrického výkonu 1W akustický tlak právě 100dB.

Pokud to bude například 4Ω reproduktor na který přivedeme 7,75V pak bude výkon 7,75*7,75/4=19,4W, tímto výkonem by se vytvořil akustický tlak 100dB+12,88dB=112,88dB.
Výkony jsou často udávány špičkové a někdy trvale, není v tom dnes žádný řád. O problematice je toho na mém webu více jak dost.

Odpovědět