Zesilovač Transiwatt – opravit nebo vyhodit?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
tenonen
Kontaktovat uživatele:

Zesilovač Transiwatt – opravit nebo vyhodit?

Příspěvek od tenonen »

Zdravím všechny v novém roce 2019 a prosím o radu. Mám už asi 10 let ve skříni 2 zesilovače Transiwatt – 44 Junior a 140 Studio. Kupoval jsem je z druhé ruky. Zasilovače jsem dlouhodobě nepoužíval, jen sporadicky zkoušel, např. když jsem potřeboval ozvučit gramofon nebo počítač. Asi před rokem jsem oba zesilovače zkoušel naposled a bylo slyšet, že potřebují opravu – potenciometry hlasitosti chrastily a kanály nehrály stejně silně. Kdyby zesilovače někdo dokázal spravit, tak bych si je na domácí použití nechal, protože se mi zdá, že mají dobrý zvuk. Ale jde o to, jestli je jejich oprava resp. generálka možná vzhledem k potřebným součástkám, které už třeba nejsou k dostání. A dál, jestli je to někdo vůbec schopen a ochoten opravit. 3–4 tisíce bych do každého zesilovače byl ochoten vrazit, protože třeba TW 140 hrál s mým gramofonem Tesla jaksi „šťavnatěji“ resp. „barevněji“ (neumím to jinak popsat) než zesilovač Technics z r. 1991, přes který gramofon (a ještě stolní PC) poslouchám. Potřeboval bych najít ideálně někoho z Brna nebo bližšího okolí, ale zajel bych autem i dál, poštou bych přístroje neposílal.

Takže jde o 2 otázky: 1. opravit oba TW nebo neopravovat a odepsat je? 2. Když opravit, tak kde a u koho? Vím, že se na HiFi fórech napsalo v souvislosti s opravou starších zesilovačů hodně o panu LM z Luhačovic a je z toho zřejmé, že tudy cesta kdysi vedla a dnes už nevede. Ale borců, co tomu opravdu rozumí, je snad u nás víc, jako např. ten pán na http://www.pctun.czechian.net/tw/tw.html Ten ale nepíše, že by Transiwatty za úplatu opravoval :cry:

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zesilovač Transiwatt – opravit nebo vyhodit?

Příspěvek od Fidas »

Pokusit se otevřít a prostříknout potenciometry Kontoxem nebo podobným čistidlem. Nebo lépe se pokusit sehnat poťáky a k tomu i elektrolytické kondenzátory, budou také za zenitem..

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

POkud bys ho chtěl vyhodit, tak tu TW140 bych za symobliský peníz vzal. Do garáže bude třeba sloužit:-)

tombas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od tombas »

To jsou dobré stroje, náhradní díly relativně dostupné, servis není zase tak náročný pro toho, kdo tomu rozumí. To může hrát v pohodě ještě léta.

tenonen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tenonen »

tombas: servis není zase tak náročný pro toho, kdo tomu rozumí
No právě, „kdo tomu rozumí“. *headbang* Dneska jsem se na opravu těch zesilovačů zeptal v opravně elektroniky v Brně. Pán mi tam odpověděl, že už na to bude málo součástek a že on na jednom kuse může dělat taky třeba 3 dny, ale pak může být cena opravy jako za nový kus, takže se to podle něj nevyplatí.

Paul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paul »

tenonen - však ti to Zdeny napsal,že do garáže si to popř. vezme.... ;) on těnto věcem celkem rozumí,takže to "nějak" zprovozní aby to hrálo jakž-takže pro potřebu-pokud to dáš někomu na opravu-i když to nebude "značkový" servis-tak to bude stejně dražší,jak zesík samotný....kdo někdy vyměnil pár kondů-opravil poctivě pár důležitých věcí-včetně špatných poťáků atd.-tak sám ví,že tak staré věci nemá cenu repasovat,pokud si to neuděláš sám a pak to stejně nebudeš mít někde na chatě.

tombas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od tombas »

Tak samozřejmě z pohledu ceny za opravu v servisu se to nevyplatí, z pohledu záchrany starého kousku elektroniky, který může ještě pár let někde sloužit, je to na zvážení. Ale tak je to se vším, i u nových věcí je většinou oprava dražší než nová věc. Škoda.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

... v prípade, že si majiteľ sám nedokáže svojpomocne opraviť uvedené geréty, navrhujem použiť tento osvedčený rutinný postup:
Rozobrať, vyčistiť a vyhodiť!

tenonen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tenonen »

Nic se neděje, díky za názory. Jsou to holt starý věci, i když pořád fungujou, ale to je jako třeba s autem, člověk by ho taky někdy chtěl opravovat donekonečna, jenže všechno má svůj limit.

tombas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od tombas »

Tak řeba tyhle staré zesilovače můžeš nabídnout aspoň na náhradní díly, když už je jich relativně málo a jsou špatně dostupné. Někomu třeba zrovna nějaká maličkost chybí.

tenonen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tenonen »

Jo, ono to tak dopadne, počkám na jarní úklid a pak bych je nabídl sem do bazaru. Kdyby měl někdo zájem už teď, tak ať napíše SZ, jsem z Blanenska. Zesilovače hrajou, jen, jak jsem psal, potřebují odbornou péči, aby byly tip top. Já si musím rozmyslet, co místo nich. Budu totiž potřebovat ozvučení malého domácího hudebního studia a musím vyřešit otázku, jestli na to mám použít systém se zesilovačem (zaujal mě cenou, vybavením a výkonem např. tenhle ) a pasivními repráky nebo radši aktivní bedny. Transiwaty se mi vždycky líbily pro svoji univerzálnost, daly se použít na všechno a ještě měly gramofonní předzesilovač. Četl jsem, že aktivní reprosoustavy (monitory) prý podávají zvukové spektrum nezkresleně a do studia se hodí víc než HiFi soustavy s pasivními reproduktory, které prý některá frekvenční pásma záměrně upravují. což v hudebním studiu není žádoucí. Co myslíte, je to pravda?

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Tu yamahu do studia opravdu ne a pokud schazi peniz na drahe monitory,koukni na aktivy od Klipsch,za nevelky peníz uz hrají a mají fajn konektivitu. 51 PM,41 PM.

tenonen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tenonen »

Dík za tip, bedny vypadají dobře.

Odpovědět