Ahoj, mám lampový předzes Jadis. Když jej zapnu, tak cca 2-3 minutky svítí červená kontrolka a nejde z něj žádný signál. Pak se přepne do zelené a mohu hrát (i když na optimální výkon je potřeba jej nechat zapnutý déle). Tak to fungovalo více než půl roku, co jej mám.
Nyní jsem si však všiml, že se hned po zapnutí rozsvítí zelená. Na zvuku jsem sice žádné změny nepozoroval, ale stejně mi to vrtá v hlavě... Nevíte, čím by to mohlo být? Má mne to znepokojovat? Jediné změny, které jsem v sestavě v poslední době dělal, tak byl upgrade filtru a laborování s kabely. Bohužel si ale neuvědomuji, zda to má přímou spojitost s touto výměnou. Každopádně i když vytáhnu kabel z filtru a zapojím napřímo do jakékoliv zásuvky, tak se předzes chová stejně, tedy hned zelená...
Žhavení předzesilovače
Re: Žhavení předzesilovače
Asi Ti odešlo něco v časovém spínači opožděného připojení anodového napětí, to je tam proto, že se používají v napájení polovodiče, proto opožděné připojení. Anodové napětí má být připojeno až po nažhavení, jinak může dojít k poškození nebo předčasnému opotřebení elektronek, v případě použití elektronky v usměrňovači dochází k pomalému nárůstu napětí a to je v pořádku.
OK, díky za odpověď, asi jej nechám raději zkontrolovat, ať neodejde něco podstatného.Lad2000 píše:Asi Ti odešlo něco v časovém spínači opožděného připojení anodového napětí...
Lade, teoreticky to smysl dává ale je to běžné u všech elektronkáčů ? R, TV, zesilů a tak podobně...
Ano je to běžné u všech elektronkových zařízení, pokud je usměrňovač anodového napětí polovodičový, používá se zpožděné připojení anodového napětí až po nažhavení elektronek, v případě elektronkového usměrňovače to není zapotřebí, protože usměrňovací elektronka je taky žhavená a to způsobí pomalý nárust anodového napětí až do úplného nažhavení.
zabiny007:
ten servis bych moc neodkládal
zabiny007:
ten servis bych moc neodkládal
to je důležitej poznatek pokud se vakouvá usměrňovačka nahradí čtveřici diod a anody dostanou zapnutím a zastudena plné provozní nápětí