změření kmitočtové charakteristiky místnosti

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
piero
Kontaktovat uživatele:

změření kmitočtové charakteristiky místnosti

Příspěvek od piero »

Vážení hifisti, začínám pronikat do zvuku .... ( tedy rád bych ). Ale nevím a proto zde žádám o radu jak co nejlevněji ( nechci kupovat nějaké analyzátory za moc peněz ) změřit kmitočtovou charakteristiku místnosti. Máme problém při použití mikrofonů na "sále" hudebky. Při určitých tónech z magneťáku tyto dokáží tak rozrezonovat prostředí, že mikrofony začínají reagovat a nahoukávájí. Není to klasické napískávání, protože jsou puštěné málo a vzdálené poměrně daleko od beden. Jsem si na 99% jistý, že to způsobují odrazy a rezonance v místnosti ( samozřejmě nezatlumené ). Kmitočet najdu, odřežu ( na zkouškách to nevadí a v divadle to funguje )a problém vyřeším. Tedy pokud někdo poradí s tím měřením. Díky předem. *klanimse*

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: změření kmitočtové charakteristiky místnosti

Příspěvek od Aleska »

Ahoj,
tohle nemůžeš řešit jen tím, že
Kmitočet najdu, odřežu ( na zkouškách to nevadí a v divadle to funguje )a problém vyřeším. Tedy pokud někdo poradí s tím měřením.
. To fungovat nebude a ani jednoduše nemůže. Na tento problém je použitelný třeba Behringer DEQ2496 a potřebuješ k němu i měřící mikrofon. Obyčejné "basy a výšky" na zesilovači ti zde nejsoun nic platné. Problémy s ozvučením a nahráváním řeší třeba http://www.electrozone.cz/index.php. Za předpokladu, že nemusím mít nutně pravdu, pak použij proladitelný nf generátor a připoj jej na vstup zesilovače, ale pozor ať nezničíš výškáče.

piero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od piero »

Od Behringera máme "klasický" ekvalizér 31 pásmový, tak že pouze basy a výšky nebudou. Tohle je mi jasný. Na změření bychom měli studiové kondenzátorové Shure mikrofony. Generátor signálu taky není problém. Spíš bych potřeboval navést na to, jak to udělat nejlépe. Existuje třeba nějaký free software do notebooku ? Aby mi to udělalo nějaký ten graf ? Nebo je nutno si ho kreslit sám, zapisovat hodnoty jednotlivých kmitočtů ..... Mohu připojit studiový kondenzátorový 1" USB mikrofon ( převodník 24 bitů/96kHz ). Díky předem za odezvu.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Podívej se na stránky http://www.hometheatershack.com/roomeq/, kde je popsán Room EQ Wizard, řekl bych, že je uživatelsky nejpříjemnější a je u něj i velice dobrá nápověda, která tě povede krok za krokem. Je dostatečně popsán jak na Slovanetu, tak hlavně na Electrozone.cz. Tam je také popsáno měření DIY, v oddělení "ZVUK". Je velice poučné si toto fórum přečíst = je to pohled "z druhé strany" našeho koníčka. Nemohu se však zbavit pocitu, že ty potřebuješ odstranit zpětné vazby a to DEQ2496PRO umí (není to jen klasický equalizer).

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Asi skutočne ide viac o problém feedbacku cez mikrofóny než o akustiku miestnosti..Ak vypnete mikrofóny , je reprodukovaný zvuk nejaký zadunený, nepríjemný??
Ak nie, tak najepšie bude použiť nejký feedback eliminator na mikrofóny,napr. niečo špecializované od f. Sabine a podobné. Klasický ekvalizér "vyreže" zbytočne široké pásmo, bude to len provizórium.

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Já mám slíbené, že pomocí té Carmy změříme mou místnost...

piero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od piero »

Pro BVa : ano, když zní určitý kmitočet - tón - musí se to ale sejít, není to pravidlem, pociťuji snahu rezonancí. Samozřejmě na to může mít vliv špatné nastavení vyhybek v reprobedně, ale jsou to hudebkové aktivy a do toho nemohu zasahovat. Mám prostě za to, že všechny tyhle věci dohromady mají špatný vliv a musím tomu někde pomoct. A je mi úplně jasný, že ten Behringer by tomu pomohl. Ale do sterea musí být dva ( předpokládám, že to má jeden kanál ) a to už je pro hudebku nemalý peníz. Dnes se šetří všude a prioritní jsou pro ně jiné věci ......

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Ten Behringer je dvoukanál, takže stereo. Jeho cena není vysoká, ale s měřícím mikrofonem se dostaneš nad 8 k.

Odpovědět