Ztlumování hlasitosti před vypnutím

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Re: Ztlumování hlasitosti před vypnutím

Příspěvek od Bazi 36 »

Vypínat zesilovač ve fázi, kdy řve z beden muzika jak kráva, může jenom idi.t!!! Každej normální obyvatel evropský unie vypne nejdřív zdroj hudby a i u toho rozum velí, nedělat to s knobem nadoraz, ale nejprve si hlasitost stáhnout do tiššího módu. V tom druhym případě nejde o součástky, ale o kultůru.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

dělám to rovněž, spíš ze zvyku než povinnosti, asi jak magič při zapnutí/vypnutí
- rec level na "0" (mělo by to potlačit lupance mazacího osciláku na pásku)

Pavlos-S
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavlos-S »

Díky všem za reakce.
Ramones: Tak v manuálu to není, ale co si budeme povídat z 99% o dnešních manuálech, že. Jo, také by se mi líbila u Máry tato funkcička vytoční hlasitosti po zapnutí do původní polohy.
Satanáš : Rozhodně tohle nedělám, abych při reprodukci cokoliv vypínal.
mesky: dělám to stejně. Ač neznalý vnitřních pochodů a konstrukce těch našich krabic, dělat to jinak, mně nikdy nenapadlo, nemá to přeci logiku.
Bazi 36: "Každej normální obyvatel evropský unie vypne nejdřív zdroj hudby..." By mně zajímalo co na to japončíci, nebo amíci, nebo třeba eskymáci ? :-)))
lechos: Ty jako ještě honíš kotoučák?

Miro_CZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Miro_CZ »

Bazi 36 píše:
10 led 2021 05:55
Vypínat zesilovač ve fázi, kdy řve z beden muzika jak kráva, může jenom idi.t!!! Každej normální obyvatel evropský unie vypne nejdřív zdroj hudby a i u toho rozum velí, nedělat to s knobem nadoraz, ale nejprve si hlasitost stáhnout do tiššího módu. V tom druhym případě nejde o součástky, ale o kultůru.
To je asi ta zásadní proměnná - na jakou hlasitost běžně kdo poslouchá. Pokud u většiny lidí hraje audio pouze v podkresovém režimu, pak nemá moc cenu řešit stažení volume z 15% na 0.. Při koncertní hlasitosti si asi zase nikdo neřekne uprostřed písničky, že už toho bylo dost a nevyškubne to celý ze zdi :lol:

Pavlos-S
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavlos-S »

Navíc já mám ještě ve zvyku, když musím v půlce písně z jakéhokoliv důvodu přerušit poslech, tak ztlumuju postupně. Hlavně při větších hlasitostech to má raději hezky do ztracena. Z kraválu do náhlého ticha, to mi nedělá dobře :D

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Miro_CZ píše:
10 led 2021 10:54
Bazi 36 píše:
To je asi ta zásadní proměnná - na jakou hlasitost běžně kdo poslouchá. Pokud u většiny lidí hraje audio pouze v podkresovém režimu, pak nemá moc cenu řešit stažení volume z 15% na 0.. Při koncertní hlasitosti si asi zase nikdo neřekne uprostřed písničky, že už toho bylo dost a nevyškubne to celý ze zdi :lol:
Pokud píšeš, že u většiny lidí hraje audio pouze v podkresovém režimu, tak ses asi zapomněl odhlásit z chatu "Knižní klub", tady jseš mezi hifistama, kde se naopak většinově poslouchá soustředěně a poměrně nahlas, jak jsem tak stihnul ochutnat během mnoha dřívějších hifi návštěv.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Pavlos-S
kotoučák je dekorace interiéru, nezapnutý celá léta, B116 a příbuzenstvo měly plynulý náběh mazání od 0 do max což výrazně eliminovalo poruchy na pásku - známá to bajka (ale užitečná)
jenom občas provětrám mechaniku aparátu rychloposuvem tam a zpět a zas odpočívej v pokoji

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Niektori rozumni vyrobcovia to maju vyriesene principalne, Paci sa mi uz spomenute stiahnutie hlasitosti automaticky.
Aurender ako streamer ma napr moznost “zakliknut” “fade out” pri kazdom nielen prehadzovani skladby ale aj pri jeho vypnuti sa v digitalnej domene stiahne postupne hlasitost na nulu. Taktiez aktivne repro (aacon Divus) ak sa pouzivaju ako je bezne, tak sa po 10min ked uz do nich nejde signal, prepnu do standby a zaroven odpoja cez vykonove rele vystupy zo zosilnovacov do repro. Tymto sposobom sa potom u mna ani NEDA nechat odpajat rele pod zatazou. S urcitym oneskorenim odpajaju vystupne rele aj inteligentnejsie navrhnute zosilnovace.
Opalene kontakty vystupnych rele su totiz vcelku problem

Miro_CZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Miro_CZ »

Bazi 36 píše:
10 led 2021 12:36
Miro_CZ píše:
10 led 2021 10:54
Bazi 36 píše:
Pokud píšeš, že u většiny lidí hraje audio pouze v podkresovém režimu, tak ses asi zapomněl odhlásit z chatu "Knižní klub", tady jseš mezi hifistama, kde se naopak většinově poslouchá soustředěně a poměrně nahlas, jak jsem tak stihnul ochutnat během mnoha dřívějších hifi návštěv.
Je rozdíl mezi hifi návštěvou, kde si účastníci vzájemně slintají na aparaturu a solí to na koncertní hlasitosti, protože manželka zrovna jela na víkend ke tchýni a oproti 95% zbylého času. Už jenom proto, že tady ve spoustě témat "pomožte s výběrem" hledají lidi ozvučení do obýváku v paneláku a tam asi nedělají ozvučení všem sousedům celé dny ;)

Každopádně moje pointa byla jinde - nejsem trubka a když to kulím na plno, tak asi nevypnu aparát uprostřed songu při plné zátěži a pokud mám celý den puštěné rádio na podkresové úrovni, tak je jedno, jak ho vypnu, protože to té elektronice neuškodí ;)

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

zesilovači to nijak neublíží, spíš by mě iritovalo nekontrolované zařvání muziky - pokud je již zapnutý nějaký zdroj signálu...běžně poslouchám max. na 1/3 síly volume takže žádnej shock se nekoná

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

U mne takto:
- vypnout hrající zesilovač by mě nenapadlo nikdy. Zaprvé technické důvody výše, zadruhé mi to přijde jako hrozná prasárna.
- automaticky vypínám zesilovač jako první a zapínám jako poslední. Je to desetiletí zaužívaný reflex, který dnes už nejspíš nemá technické opodstatnění, ale vzniknul v dobách, kdy zapnutí/vypnutí kazeťáku Unitra poslalo do beden hroznou šlupku.
- poslouchám relativně nahlas (musel by se notně zvýšit hlas, kdyby si měli lidi při hudbě povídat), takže před vypnutím stahuju hlasitost na úroveň blízkou nule. Je mi příjemný, když si po čase znovu něco pustím a začne to hrát potichu.

Dělá mi fyzicky špatně, když při poslechu vypnou elektřinu, hudba znenadání zmizí a jen v jednu chvíli zacvakají všechna ta relátka... Naše rozvodna navíc má funkci "pokus o samorestart", takže cca vteřinu po vypnutí se elektřina znova zapne a pokud je někde na drátech přetrvávající zkrat, zase se mžikem vypne. To bych se pos..al.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

To nebude přetrvávajícím zkratem, to spíš Rabbit přetížil lokální síť tak, že pustil moc mlejnků na maso najednou :lol:
kabelguru.cz

jarda-hifista
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jarda-hifista »

Ahoj! S tím restartem sítě po výpadku bych se taky pos.al, protože to dostává naplno hlavně plynový kotel, čerpadlo atp. Hi-fi je skoro vždy vypnuté.
Ale jinak platí: zesilovač se zapíná první a vypíná poslední.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Pavlos-S píše:
10 led 2021 11:36
Navíc já mám ještě ve zvyku, když musím v půlce písně z jakéhokoliv důvodu přerušit poslech, tak ztlumuju postupně. Hlavně při větších hlasitostech to má raději hezky do ztracena. Z kraválu do náhlého ticha, to mi nedělá dobře :D
proto mají vybrané recívry i zesilovače klávesu MUTE -20 dB k okamžitému ztlumení zvuku při odběru telefonu apod.

Pavlos-S
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavlos-S »

lechos: Mute znám a mám a používám. Myslel jsem to postupné ztlumování většinou z kraválu, ale vlastně i při normální pokojové hlasitosti. Prostě náhlé ztlumení ať přes mute, nebo náhlé vypnutí z jakéhoho koliv důvodu nesnáším. Tedy když jde o přerušení v "půlce" písně. Paradoxně na druhou stranu nesnáším písně, které na konci jdou do ztracena a vlastně nemají žádný konec *headbang* :lol:

Odpovědět