8Ohm zes 4Ohm bedny
8Ohm zes 4Ohm bedny
Ahoj, mám Pioneer A656 a zajímalo by mě jak velkej průser bude když k němu připojim 4Ohm bedny?(pouze dočasně). Potom mám ještě ale bohužel jinde zesilovač Grundig a ten má 4Ohm ale k němu mám zas jen 8Ohm bedny:D Díky moc za objasnění
- pepazdepa3
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: 8Ohm zes 4Ohm bedny
To je taková malá násobilka v hifi technice. Teoreticky Ti to určitě objasní jiní, platí zásada, že zesilovač o nižší impoedanci lze bez problémů připojit na bedny s vyšší impedancí, údajně se o něco sníží výkon zesilovače /já jsem to nikdy moc nezaregistroval/. Zapojit bedny s nižší impedancí do zesilovače s vyšší impedancí se nedoporučuje, ale pokud to nebudeš "solit" na plný výkon, nemělo by se zesilovači nic stát.
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
impedance sama o sobe asi nic nerekne dokud neznas vykon zesilovace a prikon beden
Mam to tak doma, funguje to skvele ...
-
svartenatt
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Nejde ani o uváděnou nominální impedanci, ale skutečný průběh impedance v dosažitelném zvukovém spektru reprosoustavy. Hlavně jde o minimální impedanci, která by neměla klesnout pod 80%jmenovité. Mnozí to porušují (B&W) a může být 8 Ohm reprosoustava s minimem pod 4 Ohm, ale i 4 Ohm neklesající o moc níže.
Ale raději ty 4 Ohm nezapojovat, je to jistější.
Ale raději ty 4 Ohm nezapojovat, je to jistější.
Tohle je starý železo, ten byl pro 4ohmový bedny navrženej.
Obecně platí nepřipojovat bedny s menší impedancí než má zesilovač, protože by se tím mohl zesilovač odpálit.
Každopádně kde jsi zjistil, že ten Pioneer by neměl zvládat bedny od 4 Ohm? Protože pokud správně vidím na obrázku tady, tak je pro bedny 4 - 16 Ohm

Tak pardon za mystifikaci, můj zesilovač umí jak 8 tak i 4 Ohm reproduktory.
Pripojit to moze, je sanca ze to aj prezije. Ale na to, ze to tak moze hrat horsie (s vyssim skreslenim) si nikto nespomenul? 
no počkej, pincek A656 má v papírech impedanci 4-16Ω tak vo co go ? mám ho doma, 27 let již a v poho
věrný společník z časů lepších i horších ale pravda, bedýnky jsou pro jistotu 8Ω za cenu poněkud nižšího výkonu, copak hraji u kolotoče ? ne, v paneláku, jo leda žebys připojil dva páry 4Ω repráků, to by ustát nemusel
věrný společník z časů lepších i horších ale pravda, bedýnky jsou pro jistotu 8Ω za cenu poněkud nižšího výkonu, copak hraji u kolotoče ? ne, v paneláku, jo leda žebys připojil dva páry 4Ω repráků, to by ustát nemusel
Aha, no to s tím rozpětím mi nějak uniklo. Díky už to mám vše tak nějak pozapojované 
Nechci zakládat nové vlákno kvůli podobnému tématu.
Jak to je s repro, na kterých je uvedená impedance 4-8Ohm?
Lze je bezpečně provozovat na 8Ohm zesilovačích?
Jak to je s repro, na kterých je uvedená impedance 4-8Ohm?
Lze je bezpečně provozovat na 8Ohm zesilovačích?
bezpečně moc ne
impedance sestavy za provozu kolísá v dost širokých mezích, uvedena 4-8Ω je asi doporučená pro konkrétní zesil
napiš typ beden k posouzení
PS. nedej na fámy co se tu občas opakují "při malé hlasitosti to vydrží" ne, nemusí
impedance sestavy za provozu kolísá v dost širokých mezích, uvedena 4-8Ω je asi doporučená pro konkrétní zesil
napiš typ beden k posouzení
PS. nedej na fámy co se tu občas opakují "při malé hlasitosti to vydrží" ne, nemusí
Záleží, jak má zesilovač provedené ochrany koncového stupně. Potíž levných zesilovačů je, že, z důvodu šetření náklady, jsou koncové stupně poddimenzované. Například moje stará Yamaha AX-396 má při výkonu 100W/4ohm jeden jediný pár koncových tranzistorů 2SA1695/2SC4468, což je pro 4ohm repro s komplexní impedancí naprosto nedostačující. Nicméně má dost agresivní obvod ochran, který zesilovač odstřelí (vypne) a zachrání. Víc tady
https://www.audiosciencereview.com/foru ... ier.10410/
Zesilovač má na zadním panelu přepínač minimální impedance repro, takže zkontrolovat jestli to použitý zesilovač má a správně nastavit.
https://www.audiosciencereview.com/foru ... ier.10410/
Zesilovač má na zadním panelu přepínač minimální impedance repro, takže zkontrolovat jestli to použitý zesilovač má a správně nastavit.
- Přílohy
-
Pavel Macura Audio