Několik večerů používám tuhle podložku desek tl. 5 mm na gramofonu Pro-ject 1.2 se Sumiko Pearl. Ve srovnání s filcem má tyhle
Plusy
- klidnější scéna, prokreslenější hlavně nižší středy, ale i basy a výšky (kov je kovovější, dřevo dřevěnější)
- menší šum, lupance znatelně slabší
a
Minus
- trochu horší dynamika, pomalejší "nástup" tónů (asi souvisí s druhým plusem)
Nejdřív mě kvůli horší dynamice nijak nenadchla, ale postupně se mi zvuk začíná nějak líbit. Kdo má na prvním místě barvy a jemné nuance zvuku, tak by byl úplně spokojený. Možná jenom kleslo zkreslení, které dělá zvuk agresivnějším, a je slyšet pomalejší charakter přenosky. Brzy ji budu měnit za MC, takže definitivní ortel odkládám. Máte s ní někdo zkušenosti? Zajímavá by asi byla varianta 3 mm.
http://www.thefunkfirm.co.uk/page21/page21.html
Achromat by Funk Firm
Re: Achromat by Funk Firm
Po delším a častějším poslouchání můžu říct, že ta podložka na gramu zůstane. Dynamiku už nepostrádám, částečně si člověk zvykne, ale hlavně to asi většinou bylo zkreslení. Teď je zvuk daleko víc členěný předo-zadním směrem, na což jsem nebyl moc zvyklý (a přičítal to umístění reprobeden blízko zadní zdi). Říkám si, jaká byla chyba opustit formát LP, protože na něm je daleko víc informací než na CD. Zvuk CD se zdá tak nějak jednodušší...
Re: Achromat by Funk Firm
Taky jsem si pořídil. Mám ho na druhém gramofonu Pioneer PLX 1000. Dnes jsem ho doplnil nožkami od firmy Isonoe. Zvuk gramofonu je parádní. Nic mi neschází. Přes Vánoční svátky budu Achromat zkoušet na gramofonu Michell Gyrodec. Zrovna poslouchám staré nahrávky, které před tím moc dobře nehrály.