Analog - referenční standard?

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět

ciba
Kontaktovat uživatele:

Re: Analog - referenční standard?

Příspěvek od ciba »

No v podstate nic noveho jsem se nedozvedel , ano analog je limitovan dynymickym rozsahem , ovsem to je zname uz nekolik desitek let , na druhou stranu limitem pro vyuziti dynamiky napriklad samotneho CD nebyva nahravka samotna , ale ptistroje a reprobedny , ktere ji reprodukuji - cili presne to same plati i pro analogovy zaznam , pokud nemam sestavu , ktera umi prenest dynymiku zaznamu ( at uz CD , nebo i LP) nema cenu poukazovat na limity dane technologie v tomto pripade 70db u analogoveho zaznamu , takovych sestav (schopnych prenest dynymiku zaznamu) jsem ja osobne mnoho neslysel . Totez plati o SACD a HD zaznamech - na co mi je hodnota 140 db dynamiky , kdyz to neni moje aparatura schopna vyuzit tedy reprodukovat .. ?

tom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

na co mi je hodnota 140 db dynamiky
no a kam se poděla chuť poslouchat muziku i v menším rozsahu ale kvalitní? -obsahově-

Benda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Benda »

ciba, tom

nejde o to, co tvoje sestava zvládne. jde o to, jestli analogový záznam (vinyl) je právem považován za referenci. toť vše.

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

Benda píše:ciba, tom

nejde o to, co tvoje sestava zvládne. jde o to, jestli analogový záznam (vinyl) je právem považován za referenci. toť vše.
Ja jsem nemel na mysli presne moji sestavu .. jen jsem poukazal na prakticky vyznam hodnot dynamickeho rozsahu mezi CD , LP a HD systemu pri uvahach o tom jestli analogovy zaznam muze byt povazovan za referencni .

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Na otázku zda je vinyl možno považovat za referenční se nedá jednoduše odpovědět.

Po zvukové stránce snad ano, z hlediska naměřených hodnot nikdy. Je to stejné, jako kdyby někdo položil otázku: Elektronky - referenční standard ?. Na tu by se také nedalo odpovědět. Zeptáte-li se techniků na Slovanetu na elektronky, dozvíte se 1000 a 1 důvod proč ne, a přitom tak krásně hrají. A také z hlediska naměřených hodnot také nemohou být standardem. Co člověk to jiný názor a jiná pravda.

Otázkou ovšem zůstává, zda "honba" za neskutečně malým zkreslením, obrovskou dynamikou a co největším odstupem signál/šum je nutná. Osobně si myslím, že tuto otázku za nás vyřešila příroda sama, když vybavila člověka párem uší s vlastnostmi právě pro člověka optimálními. A v tomto případě lze považovat analogový záznam (vinyl) za referenční standard, protože svými kvalitami lidskému uchu naprosto dostačuje, ba (a je to můj laický názor) jeho kvalita je pro něj optimální.

Odpovědět