Antiskating

Prostor pro milovníky poslechu LP
taki
Kontaktovat uživatele:

Antiskating

Příspěvek od taki »

Ahoj, rád bych, kdybyste poradili s nastavením antiskatingu, popsali, na čem je závislý (hmotnost přenosky, poddajnost přenosky, typ a hmotnost ramínka, vyvážení gramofonu do přesné vodorovné pozice, rychlost otáčení talíře.. atd.)

Já osobně to chápu tak, že se jedná o kompenzaci odstředivé síly a má se dojít k tomu, že nehraje jeden kanál silněji než druhý (protože bez této korekce tlačí jehla více na vnitřní stěnu drážky).

Myslím si to dobře tak, že ideální nastavení antiskatingu se pozná dle toho, když na talíř gramofonu položím místo LP desky tvarem podobný disk z materiálu postrádajícího jakékoliv tření (simulovat by to mohlo třeba sklo či čtecí strana CD disku), při spuštěném gramofonu (33,3 ot./min) položím na tento disk ramínko gramofonu s přenoskou a ramínko zůstává v jedné pozici (nesjíždí ani k okraji desky ani ke konci) ??

Co např. otáčky?

Přeci když mám desku 33,33, tak je odtředivá síla jiná než při rychlosti 45. Nastavuje se to tedy tak, aby to vyhovovalo převažujícímu 33,33?

Dám do placu tato svá zjištění:
- ani když nastavím antiskating na nejvyšší úroveň, nezůstává ramínko v jedné pozici ale klouže po disku ke středu
- při jakémkoliv nastavení antiskatingu nezaznamenávám vliv na hlasitost nebo kvalitu reprodukce (i když závažíčko antiskatingu vůbec nepoužiji)

Filip T.

Děkuji za názory.

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Re: Antiskating

Příspěvek od Rowing »

Zatím jen stručně. Kontrolovat nastavení antiskatingu položením raménka na skleněný nebo jiný hladký disk apod. je naprostý nesmysl a ještě větší nesmysl je tvrzení: "... disk z materiálu postrádajícího jakékoliv tření ... ". Svědčí to o naprostém nepochopení toho, k čemu antiskating je a co koriguje.

Antiskating je právě o třecí síle hrotu v drážce LP a následném rozkladu této třecí síly. Když si tu geometrii nakreslíš tak to jde celkem dobře pochopit. Mrkni do mého článku o nastavení gramofonu na kapitolu 10. To základní z něj jde docela dobře pochopit. Tedy aspoň si to myslím ;)

taki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od taki »

O to mi šlo, aby mi někdo můj pocit potvrdil nebo vyvrátil

Jenomže jak jsem psal - nezaznamenávám, a to ani na mono nahrávce, vliv rozdílného nastavení či vůbec nenastavení antiskatingu na úroveň hlasitosti kanálů. Přijde mi naprosto stejné, když dám závažíčko na svém RPM 9.1 na pozici 1, 2, 3, nebo ho úplně vypustím.

Proto by mě spíš zajímalo jakým jiným klíčem, než poslechem (který jak jsem uváděl u mě nic neřeší neb ten rozdíl neslyším) nastavit správně antiskating.

taki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od taki »

Martine,
věci, které popisuješ na str. 14 si dle mého názoru lehce odporují.

Máš tam napřed uvedeno, že jiná hodnota antiskatingu bude pro kruhový stylus, jiná pro eliptický (zřejmě máš na mysli při stejném VTF.
Pak ale uvádíš, že "...která drážka odpovídá jakému nastavenému přítlaku bychom se opět měli dočíst v manuálu ke gramofonu, nebo raménku..."
Tím jakoby říkáš, že antiskating závisí pouze na VTF, ale to, jak jsem pochopil, není jediná proměnná funkce antiskatingu, i když zřejmě ta nejpodstatnější.

Asi to není jednoduché a mohu předpokládat cca tento závěr pro gramo RPM 9.1, kde jsou tři rysky antiskatingu:
obecně:
- přítlak 10 mN - vnitřní ryska antiskatingu (nebo vnější?)
- přítlak 20 mN - prostřední ryska antiskatingu
- přítlak 30 mN - vnější ryska antiskatingu (nebo vnitřní?)
konkrétněji:
- přítlak 15 mN, eliptická jehla - vnitřní ryska (nebo vnější?)
- přítlak 15 mN, sférická jehla - prostřední ryska

???
Trochu mě mate, zda by při větším přítlaku měla být kompenzace odstředivé síly menší nebo větší. Domnívám se, že při větším VTF by měla být kompenzace menší, neb tím, jak jehla víc tlačí do drážky, tak vliv odstředivé síly je menší. Je to tak nebo mám z fyziky za 5?

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rowing »

K tvým dotazům:
Píšeš, že neslyšíš rozdíl když měníš nastavení antiskatingového závažíčka na RPM 9.1, dokonce i když ho úplně sundáš. To mě trochu zaráží i když je pravda, že na normální nahrávce, ještě navíc stereo může být rozdíl velmi malý až nerozeznatelný. Lepší je použít pro tuto kontrolu mono nahrávku, tam jsou rozdíly patrnější. Nemusí jít vždy přímo o hlasitost levého a pravé kanálu, ale rozdílným tlakem na vnitřní či vnější drážku může dojít k rozdílu v podání výšek a basů mezi levým a pravým kanálem. Podobně jako se mění projev basů a výšek se změnou VTF, zde ovšem u obou kanálů stejně (pomíjím to, že souběžně bych měl měnit antiskating).
Pro kontrolu nastavení antiskatingu (boční síly) se mi osvědčil poslech růžového šumu z testovací desky, což ovšem asi nemá každý.

K dotazu 2 - budu citovat:
Josef Pešák: Gramofon, jeho provoz a technické využití (1982 SNTL)
Kapitola 16.3 Boční síla (strana 111)
.... Boční síla závisí na velikosti třecí síly, která se mění se změnou velikosti svislé síly na hrot Fv a se změnou součinitele tření mezi snímacím hrotem a drážkou gramofonové desky; kromě toho boční síla závisí na velikosti chyby horizontálního snímacího úhlu Fí .....
Takže ideální hodnota antiskatingu je v každém bodě přehrávaného záznamu LP desky jiná a vyplývá z:
- svislé síly na hrot Fv neboli VTF
- součiniteli tření mezi hrotem a drážkou - ten bude jiný pro sférické, eliptické nebo shibata hroty atd.
- chyba horizontálního snímacího úhlu - nastavení offsetového úhlu dle Baerwalda, Loefgrena či Stevensona (polohy null pointů, efektivní délka raménka atd.)

Z toho vyplývá, že vše souvisí se vším a není to tak jednoduché. Proto se nastavení antiskatingu zjednodušuje. Opět bych citoval Pešáka - str. 112-113:
Boční sílu vzniklou při snímání otočným (radiálním) ramenem nelze korekcí úplně odstranit. Můžeme dosáhnout pouze zmenšení jejích účinků. Kdybychom chtěli odstranit boční sílu úplně, museli bychom kompenzační sílu nastavovat podle okamžité polohy snímacího hrotu v příslušném místě v záznamové oblasti.
Ještě ať ti trochu zamotám hlavu. Většinou se uvádí, že by měl antiskating směrem ke středu desky klesat. Podle toho co jsem si odvodil a vyplývá to ze vztahu pro boční sílu to je ovšem také zjednodušené, ovšem konstrukčně dosažitelné a je to reálné chování jak magnetického antiskatingu tak antiskatingu pomocí závažíčka, pokud je dobře udělán a konstruktér raménka o tom něco věděl :P Např. když jsem se ve světle těchto zjištění podíval i na svého levného a mnohými podceňovaného Debuta, tak jsem zjistil, že při použití toho antiskatingu pomocí závažíčka, vlastně hodnota antiskatingu směrem ke středu desky klesá. Což asi mnohé překvapí, protože závážícko je pořád stejné a samozřejmě je vlasec pořád ve stejné drážce, ale prostě se v závislosti na úhlu mění moment. To už jsme ale hodně hluboko, musím se brzdit :roll:
Takže ideální antiskating by měl dle mě od začátku nahrávky postupně klesat, to je pravda, ale jen až někam do oblasti mezi null pointy a pak by měl správně směrem ke konci desky opět růst, čehož by se ovšem konstrukčně dosahovalo velmi těžko a tak se to zanedbává.

Nyní prakticky k tvé RPM 9.1 jak se ptáš. Ano, při přítlaku 10mN (1g) nastav antiskating na vnitřní rysku (pro jistotu je to ta, co je nejblíž osy otáčení raménka),
při 20mN na prostřední (zde není co poplést) a při 30mN na vnější (nejvzdálenější od osy otáčení raménka).
Nedokážu ti říct od oka jestli při přítlaku 15mN se sférickým nebo eliptickým hrotem bude lepší vnitřní nebo prostřední drážka. Chce to zkusit pro daný přítlak a přenosku.
Např. když jsem měl přenosku Ortofon Super OM 30 s hrotem Fine Line a přítlak se mi jako ideální z doporučovaného rozsahu jevil právě 15mN tak jsem používal nastavení antiskatingu na první drážce.

A k tvému poslednímu dotazu. Z toho co jsem napsal to asi jasně plyne a asi si již odpovíš sám. Čím větší použité VTF (přítlačná síla na hrot) tím by měla být kompenzace boční síly (antiskating) větší a nikoliv menší jak píšeš.

PS: Sakra, je to nějaké dlouhé, doufám že to aspoň někdo bude číst a neplodil jsem to zbytečně. Ale chtěl jsem to aspoň trochu vysvětlit, ale ono to vůbec není jednoduché. Příště budu stručnější - nastav to tak a tak a nešpekuluj nad tím :D

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Nevím, jsou tam tři drážky, každá pro určitý přítlak. Takže žádný další výběr nebo nastavování. Nědělal bych z toho tedy vědu a dal na prostřední drážku. Asi tak kritické to nebude, ne?

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Je to srozumitelné Rowingu. *thumbs up*
Já bych doporučil si koupit testovací LP, kde nějaký růžový nebo bílý šum je a nastavit to uchem, když si člověk nebude jistý...

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Mimo jiné, používám tuto demagnetizační a testovací desku od Cardas.
Obrázek

taki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od taki »

Jsem rád, že se zde Martin takto rozepsal. Myslím, že si nešel až do takových detailů. Co je moment - síla x vzdálenost ví snad každý...

Co sy týče posledního dotazu, pořád mi to jasné není. I ta citace pana Pešáka říká: ".... Boční síla závisí na velikosti třecí síly, která se mění se změnou velikosti svislé síly na hrot..."
Tam není napsáno, že se zvětšuje či zmenšuje, ale že se mění - ty říkáš, že při větším přítlaku je třeba nastavit větší hodnotu antiskatingu. Asi je to tak, jak píšeš, ale pořád nechápu proč.

Představuju si následující situaci:
Místo jehly jsem na chvějce já se svými 95 kg (jedná se o zvětšený gramofon : - ) )
Jedu si takto v drážce a působí na mě odtředivá síla vlivem rychlosti otáčení talíře.
Teď dám místo mě na chvějku nějakého špunta, co váží 15 kg a nechám ho v rážce otáčet se stejnou rychlostí. Myslel jsem, že odstředivá síla na něj působí víc, kdežto na mě míň, tím jak jsem těžší, ale ono to tak asi není. Tak už toho radši nechám, prostě to nebudu dál zkoumat a budu si říkat - větší VTF = větší hodnota antiskatingu

Co se týče rozdílnosti projevu levého a pravého kanálu při MONO nahrávce u laborování s antiskatingem mám velký problém nastavit to sluchem neb slyším JINAK na levé a pravé ucho - pravým subjektivně jakoby hůř vnímám výšky. Už jsem s tím byl i u ušní ale když mi do sluchátek pouštěla různé frekvence až po nejvyšší - slyšel jsem je na pravém i na levém uchu, ale obě s jiným zabarvením nebo jak bych to popsal.
Snažil jsem se proto i sledovat průběh ekvalizace nahrávky (zatím jen na tapedecku) ale asi sbudu muset spíš nahrávku zanést do PC a zkoumat frekvenční průběh detailněji.

Filip.

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Já myslím, že odstředivá síla se bude zvětšovat se zvětšující se hmotností... ne?
Ten bílý šum bude na nastavování lepší než mono nahrávka... si myslím.

taki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od taki »

Já myslím, že odstředivá síla se bude zvětšovat se zvětšující se hmotností... ne?
No asi to tak bude. Mám asi špatnou představivost.

Petr Mo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr Mo »

taki píše:

Ale závaží nebo jiné zařízení pro antiskating vyrovnává dostředivou sílu,může mi to někdo vysvětlit proč to tahá hrot ven z desky?

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Taki, doufám, že tam nemáš phono kabel z továrny ... :oops:
Martine především průběh nutné kompenzace za polovinou obou null pointů, by mně zajímal. Kuzma, SME a další konstruktéři, řeší klesání síly kladkou. A protože se závaží zvedá až do poloviny LP a pak zase klesá, zdá se, že starý Kuzma na to kápnul. Nebo se mýlím?

Obrázek

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

Petr Mo píše:
taki píše:
Ale závaží nebo jiné zařízení pro antiskating vyrovnává dostředivou sílu,může mi to někdo vysvětlit proč to tahá hrot ven z desky?
Nechcem sa nejako angažovať, ale v niektorých príspevkoch je to myslené akosi opačne. Antiskating rieši dostredivú silu, dôsledok ktorej je postupné väčšie opotrebenie vnútornej strany drážky. Protitávažie cez kladku (prípadne technicky iné riešenia) na jej kompenzáciu vyvíjajú odstredivú silu.

taki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od taki »

Eficak,
samozřejmě kabel z fabriky šel pryč. Někde jsem tady o tom psal. Měl jsem napřed tendenci gramofon reklamovat, protože hrál hůř než Debut II, kam jsem si naletoval lepší cinch kabel. Nenapadlo mě, že v Tesle takhle šetří na cinch kabelu. Udělali by lépe, kdyby ten kabel k tomu nedodávali - aspoň by ten gramec mohl být levnější o 100,- Kč :-)

Odpovědět