Antivibrační objímky elektronek

Prostor pro milovníky poslechu LP
Patmann
Kontaktovat uživatele:

Antivibrační objímky elektronek

Příspěvek od Patmann »

Co tak sleduji, ve starých lampových rádiích a zesilovačích se vždy řešilo zajištění elektronek proti vibracím, v nových lampáčích už jsem toto viděl velmi zřídka, má někdo zkušenosti s dokoupením takových "udělátek" do současných lampových zesilovačů ? Má cenu do toho investovat?

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Antivibrační objímky elektronek

Příspěvek od Jarda69 »

Čistě teoreticky. Je v tom nějaký mechanický díl, který by se mohl otřásat? Bylo by to poznat, kdyby se měnila jeho vzdálenost od jiného dílu uvnitř elektronky?
Mně vychází, že ano.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Za sebe si myslím, že pokud už máš zbytek sestavy včetně akustiky dovedený k naprostý dokonalosti a spokojenosti, klidně si s tímhle detailem pro dobrý pocit pohrej ;-).

Roman2

Příspěvek od Roman2 »

Ty objímky samozřejmě význam mají. Elektronky trpí na mikrofoničnost, což je citlivost elektronického zařízení na zvukové a mechanické signály. Mikrofoničností trpí zejména elektronky a vzduchové kondenzátory. Vlivem mikrofoničnosti může dojít k samovolnému elektroakustickému rozkmitání celé soustavy (zesilovače).
Tím, že se na ni nasadí gumové kroužky, by se mělo tomuto jevu zabránit. Já mám na každé elektronce 2 silikonové kroužky a celý předzes mi stojí na 3 ks Cerabal.
Nemyslím si, že se tímto opatřením zlepší zvuk zesilovače, nebo celé aparatura, jen se zajistí, aby zesilovač optimálně pracoval.

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Já mám zesilovač (30kg) na hrotech a pos ním asi deset kilo těžkou, žulovou desku, ale asi to pro dobrý pocit zkusím, máte tip, kde ty objímky koupit? A stačí na předzesilovací lampy nebo i na koncové?

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

Patmann píše:Já mám zesilovač (30kg) na hrotech a pos ním asi deset kilo těžkou, žulovou desku, ale asi to pro dobrý pocit zkusím, máte tip, kde ty objímky koupit? A stačí na předzesilovací lampy nebo i na koncové?
Jde to slyšet. U mě na preampu zejména na první elektronce v cestě a zejména kovový kroužek od EAT. Ale postačí myslím i silikonové kroužky za pár babek. Ty jsou slyšet taky. Ne všechny elektronky to "potřebují". AR to dávají na svoje lampy už z výroby, jakožto i někteří další výrobci....

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

Pokud se někdo odhodlá k řešení, doporučuji tento postup.
Bez zdroje signálu dát hlasitost co nejblíž k maximu a JEMNĚ ! poklepat tužkou nebo dřevěnou tyčkou o jednotlivé elektronky. Uslyšíme zvonění, čím silnější tím mikrofoničtější stupeň zesilovače.Dostaneme přehled mikrofoničnosti jednotlivých lamp a podle toho volíme míru tlumení, počet kroužků.
Je to vcelku smysluplná věc, i když se nerozkmitá celý řetězec , přenos vibrací může výrazněji zabarvit výsledný zvuk . Tohle bude slyšet.

Domnívám se, že pokud opustíme obchodní hifisvět, dají se opatřit stejné nebo podobné MNOHEM levněji.

Dříve se na potlačení mikrofoničnosti již objímky elektronek uchycovaly pružně do šasi.

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Tak jsem to vyzkoušel, zesilovač naplno a při ťukání vařečkou do lamp vůbec nic, ani náznak nějakého zvuku do repro nešlo, tak teď nevím...

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Tak teď už záleží jenom na tobě. Maximálně při tuningu nějakou lampu zničíš a máš o zábavu postaráno. Nebo jí obalíš moc a bude se přehřívat.

Roman2

Příspěvek od Roman2 »

Jarda69,
tvé příspěvky a to nejen do tohoto vlákna, jsou jako vždy obrovským přínosem. Nevyjadřuj se prosím k věcem, kterým absolutně nerozumíš. *headbang*
Jarda69 píše:Čistě teoreticky. Je v tom nějaký mechanický díl, který by se mohl otřásat? Bylo by to poznat, kdyby se měnila jeho vzdálenost od jiného dílu uvnitř elektronky?
Mně vychází, že ano.
...na základě čeho ti to vychází?!
Jarda69 píše:Tak teď už záleží jenom na tobě. Maximálně při tuningu nějakou lampu zničíš a máš o zábavu postaráno. Nebo jí obalíš moc a bude se přehřívat.
.....a proč, by měl nějakou lampu zničit, nebo přehřát, mi už hlava vůbec nebere!

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Když se slušně ptáš, rád odpovím.
1) vychází to z konstrukce lampy
2) vychází to z funkce lampy. Když by jí náhodou obalil nějakým tlumícím materiálem celou, tak jí to opravdu moc neprospěje. Vím, že je to divné, ale výkonové lampy se dokonce chladí vodou.
https://ok1kvk.cz/clanek/2008/chlazeni- ... esilovacu/
http://chenghaomachine.en.alibaba.com/p ... _tube.html
Naposledy upravil(a) Jarda69 dne 20 pro 2016 19:39, celkem upraveno 1 x.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Romane, to jsou holt ty vygooglené "znalosti" bez špetky reálných zkušeností... Line se to napříč všemi jeho návštěvou poctěnými vlákny.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Roman2... ale určitě se nebráním opravě, pokud něco z toho není pravda.

Roman2

Příspěvek od Roman2 »

Jarda69,
Patmann vznesl naprosto srozumitelný dotaz, který se týkal přínosu antivibračních kroužků na elektronkách. Neptal se na konstrukci elektronek. To, že trpí mikrofoničností je známá věc a je to dáno jevem, který popisuji výše. Tudíž si mu neodpověděl na otázku, zda antivibrační kroužky jsou a, nebo nejsou přínosem, nejlépe z vlastní zkušenosti.

A co se týká druhého bodu, tak nikde tady nepadla zmínka o tom, že by ty elky chtěl obalovat celé. Věř mi ty dva silikonové kroužky, které na ně případně nasadí, určitě nezpůsobí nadměrné přehřívání elektronky.

Odpovědět