Krásně zpracované články o nastavování a tuningu těchto ušlechtilých strojů,údržbě vinylů a návrat těch,kteří něco v hudebním průmyslu znamenají, zpět do drážek černých desek,ale hlavně poslech dobrého gramofonu musí v nejednom z nás vést k myšlenkám nad obnovou analogového provozu.Je to opravdu sváteční hraní a poslouchání i se svátečním rituálem spouštění gramofonu.Todle se nedělá raz dva,na to musí být čas a pohoda.Ale člověk je pak nepopíratelně a nezpochybnitelně odměněn kvalitou reprodukce,která se dociluje digitální cestou velmi obtížně a stojí mnohonásobky.
I já se ve svém nitru zabývám návratem do gramofonového světa,ale bohužel jsem zatím silně utlačován svým raciem,situací na trhu s nosiči a zranitelností gramofonů a desek vnějšími vlivy.
Tím ovšem nepopírám připravenost svého MM/MC předzesilovače aby předvedl co umí.Takže snad...
Berte to jako vyznání a projev úcty k těmto mašinkám od člověka,který dnes z vlastní blbosti nemá ani jednu černou desku .
Byli u mě. Ty zmrzlé ksichty bys měl vidět. A to kvůli tranzistorovému Phono Boxu s tvrdším Goldring 1012. A pak přišel On. Elektronkový Tube Box II. Ksichty povolily. Strnulé pohledy členů gramofonového klubu získaly život a navázaly kontakt. "Je to lepší": šeptl pipis. Kolínský doplnil : "lampa je lepší, to jó".
Gramofon má mnoho tváří. Vyber si, jakou chceš.
Už jsem se o tom kdysi zmínil, ale proč ne znova. Gramo, to je prostě styl života. Nutí zastavit se, upřít pozornost, naslouchat. To je něco úplně jiného, než cédéčko, které lze pustit v cédépřehrávači a poté pobíhat po bytě, zapínat mixér, vysávat, pouštět sušičku a pod. Ano, CD dokáže vytvořit kulisu, CD je konzum, ale k pozornému poslechu nenutí.
Jistě, dokážu si pozorně poslechnout i CD, proč ne, málo cédéček doma zrovna nemám, ale gramo, to je vážně něco jiného.
A že to občas někde zapraská? No a co! Když jdu na koncert do Rudolfína, byl bych vděčný (při všem tom chrchlání, funění, šoupání nohama, bavení se - ze strany ostatních návštěvníků) kdyby mě rušilo jen nějaké občasné zapraskání.
Bez grama bych neposlouchal klasiku. Klasika vyžaduje soustředěný poslech, jedině pak klasika podá krásný hudební zážitek.
Gramo, to znamená najít si doma čas, klid, oblíbenou desku s náležitým rituálem připravit k přehrání, otevřít lahev dobrého, alespoň desetiletého, portského, spustit jehlu do drážky a už jen poslouchat, a poslouchat...
standak
hezky jsi to popsal.
ač jsem zarytý sacdčkář, tak na lp se mi právě na lp hrozně líbí to občasné zapraskání, vzhled těch nádherných gramofonů, ta věda jejich stavby, oddělení motoru, odpružení desky,cten kolotoč, ten pocit analogové nostalgie....
já vám ty gramofony hrozně závidím.
Dle tabulky je jasné, že DVD-A a SACD jde do kytek. CD má také pokles, ale stále drží trh s nosiči. Zato Vinyl má vzestupnou tendenci v posledních letech.
Takže, ať žije vinyl !!!
2. vinyl se nadechuje. A za důležitější než meziroční růst prodejů LPček považuji růst výnosů z jejich prodeje. Více než v roce 2007 se za LPčka utržilo (díváme-li se do minula) až v roce 2001 V dnešní digitální době dávají kupující producentům vinylových desek vydělat a z toho plyne, že vinyl se ještě bude držet... Btw.: zajímavý je v této souvislosti nepřetržitý pád vinylových singlů. Vysvětluji si to tím, že LPčka kupují "labužníci", kteří si rádi udělají rituál (to jsem tu kdysi rozebírali ) a pak soustředěně poslouchají. Měnit desku po čtyřech minutách se už nikomu nechce...
3. CDčka jsou přes stálý pokles stále "cash cow" celého průmyslu
4. mobilní telefony - při pohledu na ty neskutečně vysoké výnosy si vzpomínám na tento postřeh k cenám EISA 2008-2009:
dadaft píše:evropský hudební telefon pro 08/09 je dražší než evropský stereo zesilovač.
5. Magnetofonové kazety, DVD-A a SACD = mrtvé formáty
Mluvil jsem s jedním hifi prodejcem a on mi řekl že SACD kdysi ve studiu vedl ted je to mrtvý formát a dle jeho vlastních slov se mu to ani nevyplatí mít ve studiu. To jen dokazuje že SACD a DVD audio jde bohužel ke dnu a staré,zastaralé,naprosto nemoderní. Nemělo být podle prognoz z roku 2000 v roce 2006 nahrazeno CD pamětovou kartou nebo snad DVD? A zase nic a pak jen slýchávám "kup si bluray CD je už mrtvý" podle mě tu bude CD ještě hodně dlouho a vinyl ještě déle. A to je dobře
Zdraví Michal
Dnešní doba je divná. Lidi si hudby už tolik neváží a hlavně mladší generace ji stahují z netu a ukládají na HDD. Ještě k tomu v otřesné kvalitě. Ale co, na to techno a bum'n' bác to asi stačí.
Kámoš za mnou přišel a stěžoval si že mu "odešel" komp a že přišel o 8 giga hudby. Zeptal jsem se ho co to bylo zač. Prej neví.
Když u mě byl bratranec s jeho příbuzným spravit další mašinu, ukázal na moji sbírku CD a řekl: "To je ten blázen co ještě kupuje originály".
Kdybych měl něco po ruce, asi bych ho praštil. Ještě že se nezmínil o deskách...
Těší mě, že prodej LP roste. Jen tak dál.
Teď ještě trochu popohnat vydavatele, aby nám vydali naši oblíbenou hudbu posledních let, která se už bohužel na LP nedostala.
Kdysi mi jeden člověk ze Slušovic řekl: však vy dospějete. Časem se vám lampy budou líbit taky. A dnes? vracím se k LP, kupuji originály CD, pálené CD jen pro seznámení s hudbou, jestli stojí za to mít originál a ty lampy? Ty přece k černé desce patří, nebo ne? Dávno mrtvé formáty jako LP budou existovat ještě hooodně dlouho, horší to bude právě s BR, protože aspoň u nás se to masově nerzšíří ad A§ kvlli ceně a ad B) ne všichni vydavatelé mají technologie na vydávání BR, to je totéž jako SACD, stojí to dle mě na na zařízení a ne každá má no to jednak přehrávač a taky ne každý to dokáže vydat.
Postup stahované hudby oproti fyzickým nosičům pokračuje.
Vinyl:
singly jsou nenávratně pryč, ale comeback LP je dechberoucí
- co do počtu prodaných kusů návrat k výsledku z roku 1999
- co do tržeb (bráno ryze nominálně, bez ohledu na inflaci) se za více USD prodalo LPček naposledy v roce 1990
pozn.: zaujal mě úspěch audiokazet. Prodej nejnižšího možného (pro potřeby této statistiky rozeznatelného) množství 0,1 mio. kusů je uchovalo ve hře, zatímco některé modernější formáty již letos v této statistice rozklíčovány nejsou.