Sešly se mi stejné tituly od různých vydavatelství a tak jsem porovnával.
Queen: A Kind of Magic
Supraphon - málo basů, slabé středy, vytažené výšky, sykavky, zpěv působí jako ždibec ve vzduchu,sterilní, nebaví poslouchat
Jugoton - krásné pleťové středy, hutné basy a skvělý zvuk. Je to bomba a radost poslouchat.
Vždy když vezmu i jiné desky od Supraphonu (Gott, Hegerová, Martinová), tak se mi vybaví zvuk, který jsem slýchával z otcovy levné Tesly na repro Tesla, slaboučký zvuk, bez pojiva s vytaženými sykavkami a celým hudebním spektrem posunutým nahoru. Zkrátka není to přirozené a nebaví poslouchat.
Otázka - mám něco špatně nastaveného nebo je to, co popisuju výše charakter Supraphonu, který možná zvuk upravoval, aby to hrálo na bednách Supraphon vyráběných Teslou?
Charakter zvuku LP od Supraphonu
Re: Charakter zvuku LP od Supraphonu
Jo, Tome, RIAA. Korekce by mohly jít nastavit na každou desku zvlášť.
V Loděnici, se měl se používat recyklovaný vinyl s hrubšími zrnky.
PavelIN, nemáš živou MC LO přenosku, co hraje báječně nové, nebo povedeně lisované LP, ale na našich Suprafonkách to je jak píšeš?
V Loděnici, se měl se používat recyklovaný vinyl s hrubšími zrnky.
PavelIN, nemáš živou MC LO přenosku, co hraje báječně nové, nebo povedeně lisované LP, ale na našich Suprafonkách to je jak píšeš?
Supraphonek mám jenom pár. Ale nezdá se mi to, jako až tak velký propadák. Jak co ?! České kapely na zahraničních LP těžko najdeš.
Například Gabriel-SO, hraje podobně jako vinyl anglický.
Slyšel jsem, že dynamiku ubírali záměrně, aby to na českých krystalkách moc nepřeskakovalo, ale to je otázka spíše pro odborníky.
Například Gabriel-SO, hraje podobně jako vinyl anglický.
Slyšel jsem, že dynamiku ubírali záměrně, aby to na českých krystalkách moc nepřeskakovalo, ale to je otázka spíše pro odborníky.
Já mám Sumiko Blue Point 2 (MC LO), zkoušel jsem to na více phono předzesech a ten charakter zvuku Supraphonu (zvuk informativního charakteru) byl stejný na všech. Podobný rozdíl jsem taky zaznamenal s přenoskou Ortofon alpha.
Je fakt, že některé desky od Supraphonu se dají poslouchat, třeba Dire Straits - Love Over Gold, ale není to prostě ono.
Takže když kupuju LP a mohu si vybrat, zda v lincenci Supraphon nebo EMI England, tak raději anglické vydání.
Nastavovat RIAA by podle tabulky v odkazu bylo potřeba na každého vydavatele, což není možné. Jak se dále ponořuji do tajemství a hlubin analogu, tak mám pocit, že dostat optimální zvuk z tohoto systému je možné jen při souladu mnoha faktorů. Je to spíš alchymie stylem pokus, omyl.
Čím dál tím víc mám svrbění koupit pořádný DAC k CDP a gramo si nechat jen pro zábavu než se z analogu pokoušet vytěžit maximum.
Je fakt, že některé desky od Supraphonu se dají poslouchat, třeba Dire Straits - Love Over Gold, ale není to prostě ono.
Takže když kupuju LP a mohu si vybrat, zda v lincenci Supraphon nebo EMI England, tak raději anglické vydání.
Nastavovat RIAA by podle tabulky v odkazu bylo potřeba na každého vydavatele, což není možné. Jak se dále ponořuji do tajemství a hlubin analogu, tak mám pocit, že dostat optimální zvuk z tohoto systému je možné jen při souladu mnoha faktorů. Je to spíš alchymie stylem pokus, omyl.
Čím dál tím víc mám svrbění koupit pořádný DAC k CDP a gramo si nechat jen pro zábavu než se z analogu pokoušet vytěžit maximum.
Tady je odkaz na podle mne vyčerpávající, autor si dal pořádnou práci
http://www.elektroworld.info/modules.ph ... le&sid=223

http://www.elektroworld.info/modules.ph ... le&sid=223
Tak jsem pod LP dal místo dodávaného filcu stejně tlustou koženku, mezi gramo a phono použil kvalitní kabel Britek Evennes a zjistil jsem, že s tím Supraphonem to není až tak špatné.
Chybí mi sice hutnost a drive jako mají LP Jugoton, na druhou stranu jsou výšky krásně čisté, nezkreslené a plné detailů. To je hlavně patrné u LP Queen A Kind of Magic. Je to prostě precizní práce, která se dá i s vyššími hifi nároky poslouchat. Jugoton hraje proti tomu s ne tak jasnými konturami a třeba Pink Floyd A Momentary Lapse of Reason se kvůli zkreslení nedají poslouchat
Chybí mi sice hutnost a drive jako mají LP Jugoton, na druhou stranu jsou výšky krásně čisté, nezkreslené a plné detailů. To je hlavně patrné u LP Queen A Kind of Magic. Je to prostě precizní práce, která se dá i s vyššími hifi nároky poslouchat. Jugoton hraje proti tomu s ne tak jasnými konturami a třeba Pink Floyd A Momentary Lapse of Reason se kvůli zkreslení nedají poslouchat