Charakter zvuku LP od Supraphonu

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
PavelN
Kontaktovat uživatele:

Charakter zvuku LP od Supraphonu

Příspěvek od PavelN »

Sešly se mi stejné tituly od různých vydavatelství a tak jsem porovnával.

Queen: A Kind of Magic

Supraphon - málo basů, slabé středy, vytažené výšky, sykavky, zpěv působí jako ždibec ve vzduchu,sterilní, nebaví poslouchat

Jugoton - krásné pleťové středy, hutné basy a skvělý zvuk. Je to bomba a radost poslouchat.

Vždy když vezmu i jiné desky od Supraphonu (Gott, Hegerová, Martinová), tak se mi vybaví zvuk, který jsem slýchával z otcovy levné Tesly na repro Tesla, slaboučký zvuk, bez pojiva s vytaženými sykavkami a celým hudebním spektrem posunutým nahoru. Zkrátka není to přirozené a nebaví poslouchat.

Otázka - mám něco špatně nastaveného nebo je to, co popisuju výše charakter Supraphonu, který možná zvuk upravoval, aby to hrálo na bednách Supraphon vyráběných Teslou?

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Charakter zvuku LP od Supraphonu

Příspěvek od efičák »

Jo, Tome, RIAA. Korekce by mohly jít nastavit na každou desku zvlášť.

V Loděnici, se měl se používat recyklovaný vinyl s hrubšími zrnky.

PavelIN, nemáš živou MC LO přenosku, co hraje báječně nové, nebo povedeně lisované LP, ale na našich Suprafonkách to je jak píšeš?

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Supraphonek mám jenom pár. Ale nezdá se mi to, jako až tak velký propadák. Jak co ?! České kapely na zahraničních LP těžko najdeš.
Například Gabriel-SO, hraje podobně jako vinyl anglický.
Slyšel jsem, že dynamiku ubírali záměrně, aby to na českých krystalkách moc nepřeskakovalo, ale to je otázka spíše pro odborníky.

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Já mám Sumiko Blue Point 2 (MC LO), zkoušel jsem to na více phono předzesech a ten charakter zvuku Supraphonu (zvuk informativního charakteru) byl stejný na všech. Podobný rozdíl jsem taky zaznamenal s přenoskou Ortofon alpha.
Je fakt, že některé desky od Supraphonu se dají poslouchat, třeba Dire Straits - Love Over Gold, ale není to prostě ono.
Takže když kupuju LP a mohu si vybrat, zda v lincenci Supraphon nebo EMI England, tak raději anglické vydání.

Nastavovat RIAA by podle tabulky v odkazu bylo potřeba na každého vydavatele, což není možné. Jak se dále ponořuji do tajemství a hlubin analogu, tak mám pocit, že dostat optimální zvuk z tohoto systému je možné jen při souladu mnoha faktorů. Je to spíš alchymie stylem pokus, omyl.
Čím dál tím víc mám svrbění koupit pořádný DAC k CDP a gramo si nechat jen pro zábavu než se z analogu pokoušet vytěžit maximum.

tom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

Tady je odkaz na podle mne vyčerpávající, autor si dal pořádnou práci *thumbs up*
http://www.elektroworld.info/modules.ph ... le&sid=223

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Tak jsem pod LP dal místo dodávaného filcu stejně tlustou koženku, mezi gramo a phono použil kvalitní kabel Britek Evennes a zjistil jsem, že s tím Supraphonem to není až tak špatné.
Chybí mi sice hutnost a drive jako mají LP Jugoton, na druhou stranu jsou výšky krásně čisté, nezkreslené a plné detailů. To je hlavně patrné u LP Queen A Kind of Magic. Je to prostě precizní práce, která se dá i s vyššími hifi nároky poslouchat. Jugoton hraje proti tomu s ne tak jasnými konturami a třeba Pink Floyd A Momentary Lapse of Reason se kvůli zkreslení nedají poslouchat :-(

Odpovědět