Clamp
Re: Clamp
Ahoj,
já mám PJ RPM 1.3 Genie a mám na tom clamp Pro-ject Clamp-it. Není to závaží, je to pouze přítlačný clamp, který "přišroubuješ" k talíři. Tento clamp se dá použít teoreticky u úplně každého gramofonu, uchycení k osičce talíře je na způsobu verzatilky:-) Plní to tu samou úlohu jako přítlačné středové závaží. Výhodou je, že to nezatěžuje ložisko a sílu přítlaku si určíš jednoduše podle toho, jak se ti to bude zdát nejlepší
Nějaké těžké středové závaží bych u toho Tvého Expresion nepoužíval vůbec, to ložisko na to není určené, ostatně bys to poznal sám a hned, dělalo by to strašný kravál. Akorát nevím, jestli s tímto Clamp-it půjde zavřít poklop gramofonu, ale myslím, že by to neměl být problém, je to všechno jedna firma.
já mám PJ RPM 1.3 Genie a mám na tom clamp Pro-ject Clamp-it. Není to závaží, je to pouze přítlačný clamp, který "přišroubuješ" k talíři. Tento clamp se dá použít teoreticky u úplně každého gramofonu, uchycení k osičce talíře je na způsobu verzatilky:-) Plní to tu samou úlohu jako přítlačné středové závaží. Výhodou je, že to nezatěžuje ložisko a sílu přítlaku si určíš jednoduše podle toho, jak se ti to bude zdát nejlepší
Clamp je pekná hračka a určite ti spríjemní pohľad na otáčajúcu sa platňu, ale nič do zlepšenia zvuku od toho nečakaj. Taktiež sa veľmi propaguje, že pomáha pri jemne zvlnených platniach - nemám s týmto pozitívnu skúsenosť. Skôr by som sa priklonil k takým tým zapínacím obvodovým pásom, ktoré pripevnia platňu k tanieru. Tie sú isto účinnejšie.
Na tvojom mieste by som investoval peniaze inak. A aj na svojom, kebyže môžem vrátiť čas.
Na tvojom mieste by som investoval peniaze inak. A aj na svojom, kebyže môžem vrátiť čas.
Já používám na Xtension také Pro-ject Clamp-it, mám pocit že je šetrnější k ložisku a také se na něj líp kouká, ale zvukový rozdíl mezi tímto a klasickým "pukem" jsem u sebe nezaznamenal. Každopádně podle mne "bez puku ani ťuk".
Mám pár desek, které háží "vlnu" a clamp pomáhá. Kruh, co zmiňuje LawIAR je trochu jiná liga na jiné gramofony...
Mimochodem - pokud by ses rozhodl pro puk, mám dva kousky na prodej v inzertním vlákně, o ceně se můžeme domluvit přes SZ
Mimochodem - pokud by ses rozhodl pro puk, mám dva kousky na prodej v inzertním vlákně, o ceně se můžeme domluvit přes SZ
K tomu "puku" - většina z nich je hodně těžká a tím zatěžuje ložisko talíře. Ja na tom svém RPM 1.3 také jeden puk zkusil - myslím, že byl od Analogisu, teď nevím přesně, ale vážil něco mezi 800 gr, a výsledek byl ten, že jsem slyšel hluk ložiska, nedalo se to vůbec poslouchat, ten můj RPM na tak těžké závaží nemá dělané ložisko. Myslím, že i ten tvůj Xpresion nebude mít ložisko, které by zvládlo tak těžkou zátěž, aby se to neprojevilo zvýšeným hlukem, proto bych dal přednost tomu Clam-it. Ovšem jak napsal Lawiar, nějaký obrovský posun nečekej, když bys měnil kabel, přenosku nebo předzes, tak by to bylo mnohonásobně slyšitelnější. Ale je to hezká bižuterie a je to také součást rituálu pouštění desek
Jak píše zabiny "bez puku (Clampu) ani ťuk".
Taky mám ProJect Clamp it.
Ahoj, ještě bych doporučil Michell Engineering clamp. Je lehký, vyrobený z delrinu a téměř o polovinu levnější než pro-ject.
Třeba tady?terahera píše:A kde se dá koupitRnBfan píše:Ahoj, ještě bych doporučil Michell Engineering clamp. Je lehký, vyrobený z delrinu a téměř o polovinu levnější než pro-ject.
http://www.analogueseduction.net/michel ... clamp.html
Tak toto mne dostalo - clamp za více jak 1000 éček. Tak to musí hrát jak z praku...
http://www.analogueseduction.net/record ... clamp.html

http://www.analogueseduction.net/record ... clamp.html

Třeba ebay uk, už zmíněný prodejce Analogue Seduction prodává i tam.terahera píše:A kde se dá koupitRnBfan píše:Ahoj, ještě bych doporučil Michell Engineering clamp. Je lehký, vyrobený z delrinu a téměř o polovinu levnější než pro-ject.
http://www.ebay.co.uk/itm/Michell-Engin ... xyYANTakm2
Měl jsem a resp. mám oba zmíněné clampy (nebo jejich obdoby). Na bývalém Technikovi jsem měl Michella a na PJ mám firemni. K oběma doporučuji pod desku dávat cca 3mm plstěný kroužek a pak přitahovat. Tím se deska dokáže srovnat (vytvoří se mírný konus). Zvukový přínos je asi spíše pocitový. Mě se zdá být zvuk pevnější a jistější.
Zajímalo by mne, zda se nějak projeví širší základna u Michella oproti Project při rovnávání "tančících" desek. Máš nějaké postřehy? Když jsem pořídil Pj, překvapilo mne, že je tak malý, u Michella to vypadá, že je skoro přes celou etiketu.TJK píše:Měl jsem a resp. mám oba zmíněné clampy (nebo jejich obdoby). Na bývalém Technikovi jsem měl Michella a na PJ mám firemni. K oběma doporučuji pod desku dávat cca 3mm plstěný kroužek a pak přitahovat. Tím se deska dokáže srovnat (vytvoří se mírný konus). Zvukový přínos je asi spíše pocitový. Mě se zdá být zvuk pevnější a jistější.