Začal jsem si budovat malé hifi v pracovně. Většinu hudby mám uloženou ve formátu flac, tak jsem si na to pořídil síťový harddisk s funkcí DLNA. Z něj si skladby nasává báječná hračička, stereo receiver a SACD přehrávač Pioneer PDX-Z9. Občas ho krmím i z PC, kde mám kartu ASUS Xonar Essence ST. Sehnal jsem si pár LP ripnutých do flacu 24bit/96kHz, 24bit Pioneer sám nezvládá.
Na stěně mám zavěšené mělké repro Canton GLE410. Nejsou špatné, ale když si chci hudbu vychutnat, tak nasadím sluchátka AKG K271 MkII.
Pioneer PDX-Z9

U rodičů mám dodnes ve skříni asi dvě stovky elpíček. Spousta se jich válí u známých. Už je to doba, co jsem je neslyšel. Původně jsem hrál na tátův Europhon, potom jsem si koupil asi za 900Kčs stavebnici Tesly NC470. Na ní sice desky osoustružené safírovou jehlou z Europhonu trochu chrastily, ale zvuk měl dynamiku, jakou kamarádi z Emgetonek nikdy nedostali. Zatímco oni kupovali kazety, já dál chodil pro vinyly. Kouzlo se trochu vytratilo, když jsem měnil poškozenou přenosku. S Ortophonem OM5 to už nikdy nebylo ono. Ohrané desky sice tolik nešustily, zvuk byl ale zastřený, jakoby neživý. Pak přišly cédéčka, changery, surround atd.
Dědeček Europhon

Ale dnes bych rád vinyly oživil. Chtěl bych si pořídit takový gramofon, který zhltne ohrané placky ze sedmdesátých a hlavně osmdesátých let, přehraje s přehledem blues, jazz, rock, pop i tchánovo country. A přitom potěší jasnou, dynamickou a živou hudbou. Navíc si některé kousky hodlám „zálohovat“ do digitálu (flac), tak to nějak musím dostat do PC. Zvažoval jsem několik variant.
1/ Když bych škudlil, můžu asi rozchodit starou NC470 a jednoduše ji připojit na phono vstup u Pioneera. A v PC zpracuju zvuk dotažený z Line OUT zesilovače do karty ASUS.
2/ Potom mě zaujal v Datartu Pro-Ject Debut III USB. Tím bych asi vyřešil vše najednou a za docela slušné peníze. Tak jsem hledal reference, zkoumal různá fóra a řekl si, ne. Aby to stálo za to, musím investovat víc.
3/ Takže do třetice. Stanovil jsem si hranici 20.000Kč. Za to už bych pořídil pěkný Technics, kdysi zbožné přání, a předzesilovač NAD s A/D převodníkem a výstupem USB. Rozhodl jsem se ale jinak. Pokusím se sehnat Pro-ject z roku 2008 - RPM5 Superpack, s přepínačem otáček a přenoskou Pro-Ject Pick It MC1H. K tomu Phono Box II USB. Přečetl jsem si pár názorů, že je dobře sladěná kombinace. Nejsem typ, co si koupí na blind šasi a přenosku, bude se piplat s nastavením a čekat, jestli to vyjde.
Co vy na to? Souhlasíte nebo se mě budete snažit odradit?