Gramo + předzesilovač + A/D převodník do 20.000Kč

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
uhuru
Kontaktovat uživatele:

Gramo + předzesilovač + A/D převodník do 20.000Kč

Příspěvek od uhuru »

Zdravím přítomné hifíky. Po čase stráveném experimentováním s prostorovým zvukem jsem se vrátil k poctivému stereu. Nedávno jsem prodal Onkyo, poslední z řady vystřídaných AV receiverů. K televizi mi stačí obyčejná 5.1 sada od Panasonicu, hudbu tam stejně neposlouchám.

Začal jsem si budovat malé hifi v pracovně. Většinu hudby mám uloženou ve formátu flac, tak jsem si na to pořídil síťový harddisk s funkcí DLNA. Z něj si skladby nasává báječná hračička, stereo receiver a SACD přehrávač Pioneer PDX-Z9. Občas ho krmím i z PC, kde mám kartu ASUS Xonar Essence ST. Sehnal jsem si pár LP ripnutých do flacu 24bit/96kHz, 24bit Pioneer sám nezvládá.
Na stěně mám zavěšené mělké repro Canton GLE410. Nejsou špatné, ale když si chci hudbu vychutnat, tak nasadím sluchátka AKG K271 MkII.

Pioneer PDX-Z9
Obrázek
Obrázek

U rodičů mám dodnes ve skříni asi dvě stovky elpíček. Spousta se jich válí u známých. Už je to doba, co jsem je neslyšel. Původně jsem hrál na tátův Europhon, potom jsem si koupil asi za 900Kčs stavebnici Tesly NC470. Na ní sice desky osoustružené safírovou jehlou z Europhonu trochu chrastily, ale zvuk měl dynamiku, jakou kamarádi z Emgetonek nikdy nedostali. Zatímco oni kupovali kazety, já dál chodil pro vinyly. Kouzlo se trochu vytratilo, když jsem měnil poškozenou přenosku. S Ortophonem OM5 to už nikdy nebylo ono. Ohrané desky sice tolik nešustily, zvuk byl ale zastřený, jakoby neživý. Pak přišly cédéčka, changery, surround atd.

Dědeček Europhon
Obrázek

Ale dnes bych rád vinyly oživil. Chtěl bych si pořídit takový gramofon, který zhltne ohrané placky ze sedmdesátých a hlavně osmdesátých let, přehraje s přehledem blues, jazz, rock, pop i tchánovo country. A přitom potěší jasnou, dynamickou a živou hudbou. Navíc si některé kousky hodlám „zálohovat“ do digitálu (flac), tak to nějak musím dostat do PC. Zvažoval jsem několik variant.

1/ Když bych škudlil, můžu asi rozchodit starou NC470 a jednoduše ji připojit na phono vstup u Pioneera. A v PC zpracuju zvuk dotažený z Line OUT zesilovače do karty ASUS.

2/ Potom mě zaujal v Datartu Pro-Ject Debut III USB. Tím bych asi vyřešil vše najednou a za docela slušné peníze. Tak jsem hledal reference, zkoumal různá fóra a řekl si, ne. Aby to stálo za to, musím investovat víc.

3/ Takže do třetice. Stanovil jsem si hranici 20.000Kč. Za to už bych pořídil pěkný Technics, kdysi zbožné přání, a předzesilovač NAD s A/D převodníkem a výstupem USB. Rozhodl jsem se ale jinak. Pokusím se sehnat Pro-ject z roku 2008 - RPM5 Superpack, s přepínačem otáček a přenoskou Pro-Ject Pick It MC1H. K tomu Phono Box II USB. Přečetl jsem si pár názorů, že je dobře sladěná kombinace. Nejsem typ, co si koupí na blind šasi a přenosku, bude se piplat s nastavením a čekat, jestli to vyjde.

Co vy na to? Souhlasíte nebo se mě budete snažit odradit?

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Gramo + předzesilovač + A/D převodník do 20.000Kč

Příspěvek od efičák »

Zdravím uhuru.

Těší mne, že sis dal tu práci a analog nastudoval z bohatého archivu názorů.
Gramofon RPM5 Superpack, je parádní. Hraje velmi příjemně, dopřává celkovou pohodu a klid.
Poslech vnímám jako relaxaci.
Phono box USB II., je dobrý stroj pro začátek analogu.

Vítám Tě a těším se na Tvé pěkně formulované příspěvky. *thumbs up*
(200 LP, tomu říkám začátek!)

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

človeče, ten EUROPHON ma vrátil v čase. V 70" rokoch to bolo moje prvé hifi. Dodnes si pamätám ako to otec vybavoval v elektro cez svojho pacienta. Stálo to nejakých 5000Kčs. Akurát som po čase tie plastové búdky vymenil za Teslácke 2oj pásma a to sa diali veci nevídané :D Hifistické začiatky za komoušov sú dnes neuveriteľné.

uhuru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od uhuru »

to eficak: Díky za povzbuzení!

Tak Pro-ject RPM5 Superpack v AQ doprodali na konci roku a už nejsou ani v Rakousku. Nevadí, 5.1 je trochu dražší, ale má raménko 9cc.

Ale, jakou přenosku? Z toho už mám zase hlavu. V Evropě ho osazují Ortophonem 2M Red, v USA má jako 5.1SE vestavěnou Sumiko Blue Point No. 2. To by se prodražilo, ale kdybych nekupoval zvláštní předzesilovač a použil PHONO vstup u Pioneera. Jenže, BP2 je MC a v návodu Pioneera se píše "MM only". Mám tedy vzít "slepě" Ortophon 2M Red nebo zariskovat se Sumiko Pearl, která má eliptický hrot, doporučených 6g a měla by být mezi MM přenoskami top?

A podívejte se pls ještě sem:
http://www.sumikoaudio.net/project/products/rm5_1.htm

PRO-JECT RM-5.1 SE $999.00
Fitted Cartridge: Sumiko Blue Point No. 2
Amplifier Connection: MM Input

MM Input, tak to mi už hlava nebere, teď babo raď. *headbang*

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Nic složitého, Sumiko Blue Point No.2 je sice MC ale s vyšším výst. napětím jako MM přenosky. Zapojuje se do MM vstupu zesilovače...

Odpovědět