Ahoj všichni, můj otec má z mládí celkem slušnou sbírku vinylů a vzhledem k tomu, že mu bude 60, chtěl bych mu udělat radost. V současné době se mu na desky akorát práší a to je škoda. Jsem naprostý laik, proto se obracím s prosbou o radu sem Mám omezený rozpočet, cca 15000 Kč. Doma se mi válí Technics sl-1210mk2, který ale nemá přenosku. Dále potřebuji zesilovač a repro. Moje představa, byla asi taková:
Hlavně nekupuj prvního zajíce v pytli a zesík, boxy podle vzhledu, počtu pásem a sci-fi čísel co uvádějí někdy v manuálu a recenzích nýbrž vyzkoušej v provozu aspoň 3-4 páry bedýnek které padnou k zesilovači a nejvíc poslouchané hudbě, každá lepší prodejna hi-fi audio to umožní. Tvá volba nemusí být špatná ale může být i lepší a navíc levnější, možných kombinací je víc než 100. Náhradní přenoska dnes není problém, nabídka je přepestrá, Tvůj Technics má 1/2" montáž do headshellu která je nejvíc rozšířená. Výchozí jakost poskytne Ortofon OM B5 nebo E-eliptický hrot, rovněž AudioTechnika AT91, případně nějaká MC-moving coil, dražší ale kvalitnější, pokud zesilovač umí přepínat phono MM/MC, to je základ, pak můžeš vylepšovat řetězec. Mnoho zdaru a kvalitního poslechu.
Snažil jsem se právě o universální sestavu, bez toho, že bych musel navšívit nějakou prodejnu (v okolí o žádné nevím a do Prahy se mi nechtělo). Zesik přepínání MM/MC nemá, ale vzhledem k tomu, že otec žádný audiofil není, ani jsem neuvažoval nad tím, že by se z něj časem stal, a tak to nebylo pro mě podstatné. Navíc, MC přenosky jsou cenově někde jinde. Samozřejmě by, mě zajímalo, jak celek bude hrát, než ho koupím, jen mám pocit, že vzhledem k mému rozpočtu si zas tak moc vyskakovat nemůžu. Ještě jsem uvažoval nad zesilovačem Technics (SU-A900 nebo SU-A800), ale ty ceny jsou ještě dost vysoko, na to, jak jsou to staré přístroje. Nicméně, chápu dobře, že výhrady ke značkám komponentů v podstatě nemáš?
Hrát to nějak bude...Onkyo s JBL jsem popravdě nikdy neslyšel. Jinak víš jak to je, Honza holky, Franta vdolky, co se líbí jednomu nemusí jinému. Poslech hudby je velmi subjektivní, individuální. Jen do toho, nic se neboj, rozpočet máš dostatečný z rezervou. Ale zesík spíš Onkyo než Technics, to je můj názor.