Hledám gramo AIWA - poradíte?
Hledám gramo AIWA - poradíte?
Hledám gramo, který jsem měl kdysi půjčené před cca 25 lety.. vtip je v tom, že ten stroj uměl přehrávat obě strany desky (po přehrátí první strany jehla zajela pod desku a hrála druhá strana) ... vypadalo to přesně jako AIWA LX50 .. nicméně tento typ nepřehraje druhou stranu desky ...
poradíte mi co to bylo za AIWu?
díky
poradíte mi co to bylo za AIWu?
díky
Re: Hledám gramo AIWA - poradíte?
S takovým gramofonem jsem se setkal před cca. 30 lety, když jsem brigádně prodával v elektře. Nebyla to ovšem AIWA ale SHARP, gramofon měl programování jako CD přehrávač, měl dvě ramínka a dvě vložky (pro každou stranu desky extra) a byl součástí sestavy, která stála rovných 30.000,- Kčs, neboli polovinu Škody 105 GL...
- Dinosaurjr
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Plays Both Sides Linear Tracking Turntable Optonica / Sharp
RP-104 E
RP-114VL
RP-117H
RP-104 E
RP-114VL
RP-117H
Škoda asi před nějakým měsícem sem takový stříbrný stroj asi ten Sharp postřehl myslím na aukro.cz nebo bazos.cz možná sbazar.cz za směšnou cenu ...chce to sledovat inzertní servery 
.. díky všem za reakce... tu oboustranou Aiwu jsem nenašel ani nikde na internetu, nenapadlo by mě že oboustranné přehrávání desky je taková vzácnost.. tehdy ta skládaná věžička byla přivezena z Iráku, takže fakt bůhví co to bylo.. Tak jsem koupil z nostalgie tu AIwu LX50, trošku ji opravil, zamontoval dovnitř předzesilovač EZK PS1-MGSX, napojil na domácí kino a ... desky otáčím sice ručně, ale hraje taky parádně ..
díky všem a ať Vám to hraje!
díky všem a ať Vám to hraje!

Vyráběli se taky "patrové" gramofony. Když jedna deska dohrála, spustila další. Mám doma americké dvoj album, které má číslování stran 1/3, 2/4. A si bylo určeno pro podobné přístroje. Na takový soustruh bych ji ale nedal. Bál bych se, že by se za jehlou odvíjela špona.
Tak ony existovaly i kvalitnější měniče, např. Dual 1229:
http://www.dual-board.de/index.php?page ... ntID=55352 (neumím tady vložit obrázek) - ten si měnil i výšku raménka, aby při měničovém provozu seděl VTA.
Absolutním vrcholem konstrukce měničů pak byl Thorens TD 224:
http://www.thorens-info.de/html/td_224.html
Ten v zájmu konstantního VTA vzal desku z hromady, položil na talíř, přehrál, po dohrání desku odložil a na talíř dal další desku.
http://www.dual-board.de/index.php?page ... ntID=55352 (neumím tady vložit obrázek) - ten si měnil i výšku raménka, aby při měničovém provozu seděl VTA.
Absolutním vrcholem konstrukce měničů pak byl Thorens TD 224:
http://www.thorens-info.de/html/td_224.html
Ten v zájmu konstantního VTA vzal desku z hromady, položil na talíř, přehrál, po dohrání desku odložil a na talíř dal další desku.

Byl to v podstatě takový domácí jukebox.
Prospero: No vždYť to je přesně ten stroj, o němž jsem mluvil ve svém příspěvku ze 24. února ve 20:07.
A ja ho vycmuchal....
Me se kdysi (designove) libil "kombajn" Sharp VZ-3000.

Me se kdysi (designove) libil "kombajn" Sharp VZ-3000.

Tyhle měniče byly kdysi v 70.letech populární v restauracích, klubech a jiných kulturních zařízeních, bedna velká jak klavír a pod plexi krytem 100 singlů 45 ot/min. akorát že rovina otáčení byla svislá. Vhozením mince 1 Kčs a a stiskem tlačítka s názvem písničky aparát našel příslušný nosič a spustil přehrávání. Hrací box tomu tuším říkali, někdy jukebox. Důmyslné ustrojstvo jakože singl je nahraný oboustranně, A/B. Jo, kapela Foreigner nahrála jednou hit Juke box hero.
@ Lechos:
To, co mas na mysli ty je ponekud „objemnejsi“ zalezitost.
Asi nejznamejsim vyrobcem „Jukeboxu“ byla americka firma „Wurlitzer“, ktera vyrabela take hudebni nastroje jako harfy, klaviry, varhany ale i flasinety.
Jen samotnych „Jukeboxu“ vyrobili (podle Wikipedie
) 750.000 kusu!

To, co mas na mysli ty je ponekud „objemnejsi“ zalezitost.
Asi nejznamejsim vyrobcem „Jukeboxu“ byla americka firma „Wurlitzer“, ktera vyrabela take hudebni nastroje jako harfy, klaviry, varhany ale i flasinety.
Jen samotnych „Jukeboxu“ vyrobili (podle Wikipedie