Hmotnost závaží Pro-ject

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
space
Kontaktovat uživatele:

Hmotnost závaží Pro-ject

Příspěvek od space »

Ahoj, jsem tady nový a přišel jsem si, jakjinak, pro radu. Předem děkuju... *thumbs up*
Koupil jsem bazarový Pro-ject Debut Carbon a potřeboval bych bližší info od někoho z majitelů, protože věci, co mě zajímají jsem na webu výrobce nenašel a Google taky nepomohl...
Až při koupi na místě jsem zjistil, že gramec nemá antiscatingové závažíčko (na vlasci) a tak bych chtěl poprosit někoho ochotného to převážit, abych tam mohl zatím zavěsit nějakou hmotnostně podobnou matičku než objednám originál.

Taky bych se chtěl ujistit, jaká je správná hmotnost závaží pro nastavování svislé síly na hrot. Podotýkám, že je tam karbonové raménko (asi jiná hmotnost). Pro-ject nabízí různá závaží 50/55/65g... a já nevím jaké je to správné, resp. jestli mám osazené to správné. Nemám váhu a tak nastavení přítlaku 1,5g nemusí s jiným závažím sedět. Prostě chci mít jistotu, že je vše OK.

A poslední věc na kterou bych se chtěl zeptat, i když to taky koupím nové je řemínek pohonu. Přijde mi hrozně volný, ale při reprodukci zkreslení neslyším.

Jinak pocit z gramce je dobrý, vizuálně je ve velice zachovalém stavu. Nedávno jsem koupil pro upgrade své Tesly NZC 431 přenosku OM-10 a zatím jsem jehlu použil do stejné přenosky v Debutu. Předpokládám, že výměnou přenosky bych ničemu nepomohl, jen rozhasil nastavení "geometrie".
Očekával jsem větší ticho při zapnutí gramofonu a vybuzení zesilovače na docela hlasitý poslech bez spuštění raménka. Tady je to se starou Teslou nastejno, ale dlužno dodat, že jsem tam odpojil vše kromě napájení motorku a překopal kostření. OM-10 líp podává basy, ale jinak mě zánovní teslácká VM 2102 příjemně překvapila, že až tak moc nezaostává.
Prozatím zkoušeno na malé sestavě Phonobox S/Denon PMA 757/ AQ 651

petrL
Kontaktovat uživatele:

Re: Hmotnost závaží Pro-ject

Příspěvek od petrL »

Pro antiskating můžeš použít třeba tu ocelovou matičku, jak píšeš. Na přesné hodnotě tak moc nezáleží, takže nějakou podobnou velikostí originálnímu závaží.

Závaží pro přítlak by mělo mít otočnou stupnici. Nastaviš raménko vodorovně do rovnováhy, závaží přidržíš a stupnici nastavís na 0. Pak celým závažím otočíš tak, aby stupnice ukazovala požadovaný přítlak. Jinou velikost bys potřeboval jenom pokud by přenoska nešla vyvážit.

space
Kontaktovat uživatele:

Re: Hmotnost závaží Pro-ject

Příspěvek od space »

Jo raménko jde normálně vyvážit. Já jen pojal pochybnost o správnosti osazeného závaží, když jsem to kupoval od někoho, kdo neví, že mu nejde antiskating a ani nemá papíry, coby první majitel...
Pak člověka napadne všelijaká spekulace.

Odpovědět