HRÁTKY S GRAMOFONEM

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

HRÁTKY S GRAMOFONEM

Příspěvek od fox »

Psal jsem na toto téma ve vláknu od Tetiho. Přepisuji to znova, abych zavedl novou diskusi o postřezích při seřizování vašich analogových miláčků.

Včera večer jsem probíral staré časopisy Audio a narazil jsem na zajímavý článek. V čísle 2/2001mimo jiné píše pan Láb:
..."nejsnáze se nastaví svislá síla na hrot pomocí vhodné testovací desky, například Hifi News, na které jsou zaznamenány signály s kmitočtem okolo 300 Hz s amplitudou od +12 do +18 dB.Optimální svislá síla na hrot je taková, při které je přehráván nejsilnější záznam bez zkreslení. S ramenem SME309, byla pro mou přenosku Goldring optimální svislá síla na hrot 19mN, při které byl bez zkreslení snímán signál s úrovni vyšší než +14 dB. V této kombinaci je potlačena subakustická rezonance. S lehčím ramenem bude subakustická rezonance výraznější a pro stabilnější snímavost bude vhodnější vyšší svislá síla".

Protože vlastním tuto testovací desku, jal jsem se dnes v podvečer testovat a seřizovat svůj gramofon Michel s ramenem SME V a přenoskou Benz Micro Wood.
Výrobce přenosky doporučuje zatížit chvějku 17-20mN. Ideálně 17-18mN. Já jsem měl nastaveno 18.
Při přehrávání signálů z desky HN, byl signál v obou bednách bez zkreslení do +14 dB, při +16 dB bylo slyšet zkreslení v pravém kanále a při +18 dB občas vyskakoval hrot z drážky a uháněl ke středu.
Začal jsem laborovat s přítlakem a s antiskatingem. Nakonec jsem nejlepších výsledků dosáhl při svislé síle na hrot 17mN a antiskatingu 1,7.

Proto si myslím, že nemusí být vždy pravda to, že se má nastavovat přítlak ve druhé třetině rozmezí doporučené výrobcem. Spiš to asi bude platit u lehčích ramen /např. SME3009 II /. U těžších to může být naopak.

Co si o tom myslíte vy ?

http://www.vinylengine.com/hfn-002-test-lp.shtml

Teti
Kontaktovat uživatele:

Re: HRÁTKY S GRAMOFONEM

Příspěvek od Teti »

Sladeni gramofonu je docela alchymie a ja si myslim, ze zde opet plati pravidlo, zkouset, zkouset a zase zkouset ruzne nastaveni.
Doufam,ze se nemylim,ale zrejme zde plati poucka, ze cim vetsi pritlak, tim vice basu, je tak?
Treba vyrobce moji phono rika, ze je dobre i laborovat s VTA.

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Teti píše:Sladeni gramofonu je docela alchymie a ja si myslim, ze zde opet plati pravidlo, zkouset, zkouset a zase zkouset ruzne nastaveni.
Doufam,ze se nemylim,ale zrejme zde plati poucka, ze cim vetsi pritlak, tim vice basu, je tak?
Treba vyrobce moji phono rika, ze je dobre i laborovat s VTA.
Ano, zkoušet, ale je tu jeden zásadní problém. Jak po kterékoliv změně nastavení vyhodnotit, zda je to změna k lepšímu, či nikoliv ? Jestli by to chtělo ještě kousek tímto směrem, nebo už je to moc a je potřeba se trochu vrátit. Vím, že v ráji analogu je to kacířský názor, ale podle mého bez pečlivého měření, co to udělalo s výstupem, je to zábava na dlouhé zimní večery, která se snadno může točit v kruzích bez jednoznačného výsledku. Ucho je na jednu stranu velmi citlivé, ale na druhou stranu se snadno nechá oblbnout. Bez možnosti přímého srovnání, což u gramofonu nejde - změna nastavení zabere nějaký čas - je uchometrické posouzení věcí spíš náhody a očekávání (teď jsem to super nastavil, tak to musí hrát líp).

Takže by to chtělo kvalitní měřicí desku, podobně kvalitní zvukovou kartu a nějaký software, který by průběhy vyhodnotil, případně pomohl s nastavením.
Divil bych se, kdybych byl první, koho to napadlo. Nejspíš něco takového už dávno existuje, jenom o tom nevíme.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Teti. Překvapilo mě, že seřízením podle desky HN jsem přítlak ubral a zdá se mi, že basů přibylo.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Já vím, že to není ten případ co píše Teti a Fox.
Potýkal sem se s divně zvlněným zvukem gramofonu.
Nakonec se ukázalo, že rezonance ramínka vychází z jeho volnějších ložisek.
:shock:
Po jemném dotažení spec. klíčem, se devítipalec usadil do misek a zvuk se pročistil.

Zdrojem vibrací byl též headschel na přenosku v mé Tesle NC 440.
A když kamarád Pytel, sundal gramofon z zdánlivě slušného racku a zkusil podlahu a pak velmi - velmi masivní DIY rack o váze dvou mužů, zaplesal a velmi se těší kvalitě té atrakce.
;)

Souhlasím s Pandou, měřící softvare a speciální deska k němu, odhalí chyby neodstranitelné seřízením gramofonu, či běžnou měřící deskou. Například závadu přenosky.

Doporučuji opět hledat v archivu HiFinázorů.

http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... t=feickert

Jsem rád, že se dělíme o zkušenosti s provozem a seřízením gramofonů, neboť je dobré uvažovat o analogu komplexně a pořád.
*2thumbsup*

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Zatraceně, zase vymýšlím trakař. :oops:
Ale překvapilo mě, že poslední příspěvek je tři roky starý. Čekal bych, že se mezitím nasbíraly
další zkušenosti, které by stály za zmínku.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Počítačový program je výborná věc. Rowing byl s nim dvakrát u mě.
Nastavení ramene a přenosky provedl podle šablony. Programem seřídil otáčky. Vzpomínám si, že ostatní funkce přesně změřil.
Myslím si, že nejlepší kombinací pro seřízení je deska Hifi News + program. Deskou vše nastavím a programem zkontroluji.
Ale i deska je je perfektní pomůckou. Investice cca 50 liber určitě stojí za to.
Škoda, že Rowing už na toto fórum nepřispívá.

Odpovědět