Psal jsem na toto téma ve vláknu od Tetiho. Přepisuji to znova, abych zavedl novou diskusi o postřezích při seřizování vašich analogových miláčků.
Včera večer jsem probíral staré časopisy Audio a narazil jsem na zajímavý článek. V čísle 2/2001mimo jiné píše pan Láb:
..."nejsnáze se nastaví svislá síla na hrot pomocí vhodné testovací desky, například Hifi News, na které jsou zaznamenány signály s kmitočtem okolo 300 Hz s amplitudou od +12 do +18 dB.Optimální svislá síla na hrot je taková, při které je přehráván nejsilnější záznam bez zkreslení. S ramenem SME309, byla pro mou přenosku Goldring optimální svislá síla na hrot 19mN, při které byl bez zkreslení snímán signál s úrovni vyšší než +14 dB. V této kombinaci je potlačena subakustická rezonance. S lehčím ramenem bude subakustická rezonance výraznější a pro stabilnější snímavost bude vhodnější vyšší svislá síla".
Protože vlastním tuto testovací desku, jal jsem se dnes v podvečer testovat a seřizovat svůj gramofon Michel s ramenem SME V a přenoskou Benz Micro Wood.
Výrobce přenosky doporučuje zatížit chvějku 17-20mN. Ideálně 17-18mN. Já jsem měl nastaveno 18.
Při přehrávání signálů z desky HN, byl signál v obou bednách bez zkreslení do +14 dB, při +16 dB bylo slyšet zkreslení v pravém kanále a při +18 dB občas vyskakoval hrot z drážky a uháněl ke středu.
Začal jsem laborovat s přítlakem a s antiskatingem. Nakonec jsem nejlepších výsledků dosáhl při svislé síle na hrot 17mN a antiskatingu 1,7.
Proto si myslím, že nemusí být vždy pravda to, že se má nastavovat přítlak ve druhé třetině rozmezí doporučené výrobcem. Spiš to asi bude platit u lehčích ramen /např. SME3009 II /. U těžších to může být naopak.
Co si o tom myslíte vy ?
http://www.vinylengine.com/hfn-002-test-lp.shtml
HRÁTKY S GRAMOFONEM
Re: HRÁTKY S GRAMOFONEM
Sladeni gramofonu je docela alchymie a ja si myslim, ze zde opet plati pravidlo, zkouset, zkouset a zase zkouset ruzne nastaveni.
Doufam,ze se nemylim,ale zrejme zde plati poucka, ze cim vetsi pritlak, tim vice basu, je tak?
Treba vyrobce moji phono rika, ze je dobre i laborovat s VTA.
Doufam,ze se nemylim,ale zrejme zde plati poucka, ze cim vetsi pritlak, tim vice basu, je tak?
Ano, zkoušet, ale je tu jeden zásadní problém. Jak po kterékoliv změně nastavení vyhodnotit, zda je to změna k lepšímu, či nikoliv ? Jestli by to chtělo ještě kousek tímto směrem, nebo už je to moc a je potřeba se trochu vrátit. Vím, že v ráji analogu je to kacířský názor, ale podle mého bez pečlivého měření, co to udělalo s výstupem, je to zábava na dlouhé zimní večery, která se snadno může točit v kruzích bez jednoznačného výsledku. Ucho je na jednu stranu velmi citlivé, ale na druhou stranu se snadno nechá oblbnout. Bez možnosti přímého srovnání, což u gramofonu nejde - změna nastavení zabere nějaký čas - je uchometrické posouzení věcí spíš náhody a očekávání (teď jsem to super nastavil, tak to musí hrát líp).Teti píše:Sladeni gramofonu je docela alchymie a ja si myslim, ze zde opet plati pravidlo, zkouset, zkouset a zase zkouset ruzne nastaveni.
Takže by to chtělo kvalitní měřicí desku, podobně kvalitní zvukovou kartu a nějaký software, který by průběhy vyhodnotil, případně pomohl s nastavením.
Divil bych se, kdybych byl první, koho to napadlo. Nejspíš něco takového už dávno existuje, jenom o tom nevíme.
Teti. Překvapilo mě, že seřízením podle desky HN jsem přítlak ubral a zdá se mi, že basů přibylo.
Já vím, že to není ten případ co píše Teti a Fox.
Potýkal sem se s divně zvlněným zvukem gramofonu.
Nakonec se ukázalo, že rezonance ramínka vychází z jeho volnějších ložisek.
Po jemném dotažení spec. klíčem, se devítipalec usadil do misek a zvuk se pročistil.
Zdrojem vibrací byl též headschel na přenosku v mé Tesle NC 440.
A když kamarád Pytel, sundal gramofon z zdánlivě slušného racku a zkusil podlahu a pak velmi - velmi masivní DIY rack o váze dvou mužů, zaplesal a velmi se těší kvalitě té atrakce.
Souhlasím s Pandou, měřící softvare a speciální deska k němu, odhalí chyby neodstranitelné seřízením gramofonu, či běžnou měřící deskou. Například závadu přenosky.
Doporučuji opět hledat v archivu HiFinázorů.
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... t=feickert
Jsem rád, že se dělíme o zkušenosti s provozem a seřízením gramofonů, neboť je dobré uvažovat o analogu komplexně a pořád.

Potýkal sem se s divně zvlněným zvukem gramofonu.
Nakonec se ukázalo, že rezonance ramínka vychází z jeho volnějších ložisek.
Po jemném dotažení spec. klíčem, se devítipalec usadil do misek a zvuk se pročistil.
Zdrojem vibrací byl též headschel na přenosku v mé Tesle NC 440.
A když kamarád Pytel, sundal gramofon z zdánlivě slušného racku a zkusil podlahu a pak velmi - velmi masivní DIY rack o váze dvou mužů, zaplesal a velmi se těší kvalitě té atrakce.
Souhlasím s Pandou, měřící softvare a speciální deska k němu, odhalí chyby neodstranitelné seřízením gramofonu, či běžnou měřící deskou. Například závadu přenosky.
Doporučuji opět hledat v archivu HiFinázorů.
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... t=feickert
Jsem rád, že se dělíme o zkušenosti s provozem a seřízením gramofonů, neboť je dobré uvažovat o analogu komplexně a pořád.
Zatraceně, zase vymýšlím trakař.
Ale překvapilo mě, že poslední příspěvek je tři roky starý. Čekal bych, že se mezitím nasbíraly
další zkušenosti, které by stály za zmínku.
Ale překvapilo mě, že poslední příspěvek je tři roky starý. Čekal bych, že se mezitím nasbíraly
další zkušenosti, které by stály za zmínku.
Počítačový program je výborná věc. Rowing byl s nim dvakrát u mě.
Nastavení ramene a přenosky provedl podle šablony. Programem seřídil otáčky. Vzpomínám si, že ostatní funkce přesně změřil.
Myslím si, že nejlepší kombinací pro seřízení je deska Hifi News + program. Deskou vše nastavím a programem zkontroluji.
Ale i deska je je perfektní pomůckou. Investice cca 50 liber určitě stojí za to.
Škoda, že Rowing už na toto fórum nepřispívá.
Nastavení ramene a přenosky provedl podle šablony. Programem seřídil otáčky. Vzpomínám si, že ostatní funkce přesně změřil.
Myslím si, že nejlepší kombinací pro seřízení je deska Hifi News + program. Deskou vše nastavím a programem zkontroluji.
Ale i deska je je perfektní pomůckou. Investice cca 50 liber určitě stojí za to.
Škoda, že Rowing už na toto fórum nepřispívá.