Hrátky s mikroskopem

Prostor pro milovníky poslechu LP
Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Hrátky s mikroskopem

Příspěvek od Renown »

Je všeobecně známo jak má čistota a prevence před znečištěním významný vliv u analogu. Pro zajímavost přikládám pár obrázku z mikroskopu. Bohužel nemám žádné profesionální zařízení, jenom starý mikroskop a fotky dělám tak, že malý kompaktní digitál Sony přiložím k jednomu z okulárů a na makro to vyfotím. Takže kvalita nic moc, ale nějakou vypovídací hodnotu to má.

Takže nový hrot Ortofon OM3E :
Obrázek

Stejný hrot asi po padesátí hodinách. Žádná extrémní péče. Otření desky před přehráním kartáčkem, ale hrot nebyl nikdy čištěn.
Obrázek

Pro srovnání hrot minimálně hrané asi 1 hodina Ortofon Kontrapunkt c
Obrázek

Aby bylo zřejmé o jakých rozměrech mluvíme, tak zde je detail obyčejného plastového pravítka. Ty dvě čáry na tom obrázku jsou rysky označují vzdálenost 1mm
Obrázek

Peer
Kontaktovat uživatele:

Re: Hrátky s mikroskopem

Příspěvek od Peer »

Hygiena nade vše! *thumbs up*

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Renown - Tak nevěřícně koukám jak je tohleto možné? :shock: Opravdu ta druhá fotka je po padesáti hodinách? A to je myšleno jako 50 hodin čistého hraní nebo prostě dva dny a projeto pár desek během dvou dnů?

Jinak Lubore jak to vidím, tak mohl bys mi popsat ještě jednou a přesně jak zacházet s tím kartáčkem na hrot co jsi mi dal při minulé návštěvě? Abych něco nezmastil...Dám tomu ještě jednu šanci a pak to letí z okna! Díky

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

Pěkné fotky na toto téma mi posílal před časem kolega Mesires. Nejhorší je, že ten binec se na hrot přenosky natvrdo napéká a je docela těžké ho dostat pryč. Já čistím pravidelně lékařským lihem. Agresivnější organická rozpouštědla typu benzínu asi nejsou moc přátelská ke spoji trubička chvějky - hrot). Výsledek kontroluji pod obyč plastovým dětským mikroskopem. Je to tam krásně vidět.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Robine, ten kartáček musí velmi jemně čistit hrot pouze ve směru jakým pod hrotem ubíhá deska. Tedy pokud stojíš před gramofonem, tak dáš kartáček za hrot a velmi lehce přejedeš přes hrot směrem k sobě. Jakýkoliv jiný pohyb je nepřípustný a může vést k nevratnému poškození přenosky.

Měl jsem nějakou Ortofon Super OM10. Byla od známého, který ji měl na svém gramofonu kdoví jak dlouho. Odhadem asi tři roky. Tam ten samotný hrot nebyl vůbec vidět. Byla to taková "brambora" nalepených nečistot. Pouze mechanicky to nešlo odstranit. Otřel se sice prach, ale nalepený bordel zůstával, tak jsem nechal ten hrot chvíli (asi 1 min) v kapce kapaliny Clearaudio Pure Groove (určitě by stačil i líh) a pak jsem to velmi snadno sundal tím kartáčkem. Nelišilo se to pak, na první pohled, od fotky toho nového hrotu. Ale ten diamantový výbrus bude již jistě opotřebovaný a tak si od té přenosky již nelze mnoho slibovat. Bral jsem to jako pokus zda to lze kartáčkem "Pro-Ject Clean It" očistit. Výsledek jednoznačně pozitivní :-)

Ty nečistoty, které byly tak pevně nalepeny na hrotu vznikají docela hodně z toho jak se hrot přenosky čistí ofouknutím. Jakmile na to fouknete s cílem to očistit, tak zároveň na to nanesete své sliny. Ty pak rozpustí nečistoty v drážce a ty se nalepí na hrot. Totéž je foukání na desku :-)

Filip Kolinsky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Filip Kolinsky »

pipis píše:To někdo fouká na desku nebo hrot?? šílené :mrgreen:
A to někdo fouká i jinam… a jak velice rád!! *bravo* To je ještě šílenější! *thumbs down*

Mikroskop nemám, jen malou lupu, ale stačí mi to na orientační pohled na hrot, abych viděl jak je zasviněný. Koukám na něj a čistím jej před každým hraním kapalinou od Clearaudio „Elixir of Sound" a jejich karbonovým kartáčkem. Mikroskop mi by asi odhalil v jakém stavu hrot je, ale myslím si, že v dobrém.

Jsem přesvědčen, že to podobně dělá každý, ale osvěta musí být! *thumbs up*

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rowing »

Pěkné fotky Lubore *thumbs up*
Malý mikroskop mám ještě z doby, kdy jsem dělal ve Philipsu a hrot kontroluji a čistím kapalinou od Clearaudia pravidelně.
Opravdu když člověk ten hrot po pár deskách vidí v mikroskopu tak pochopí, že je to nutné *palec*

Nejhorší bylo, když mi současná přenoska Dynavector Karat 19A přišla zakoupena z eBay.
To ten hrot opravdu nebyl vůbec vidět, místo něj jen chucvalec čehosi a vypadalo to opravdu jak černá brambora na tyči.
Myslel jsem, že to je v pytli a přenoska je na vyhození. Po 10 minutách jemné práce se štětečkem a čistící kapalinou na hroty od Clearaudia
na mě v mikroskopu vykoukl nádherný průhledný lesknoucí se diamantový hrot, který ani nejevil známky opotřebení.
Ono to přes tu špínu nebylo ani možné :mrgreen:
A přenoska hraje jak víno. Měl jsem štěstí. Nákup hrané přenosky je vždy riziko.

etudiant
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od etudiant »

Pěkné fotky.
Tak to vypadá na čistění hrotu lihem nebo čistící kapalinou asi opravdu před každým hraním místo nějaké doporučované periody.

Jinak k ofoukávání desek nebo hrotu mám už roky zasunutou v hlavě hezky formulovanou myšlenku (snad odněkud z knihy nebo z časopisu), že drobné kapičky slin, které vyfukujeme z úst společně s proudem vzduchu, vytváří s ostrými částečkami prachu volně poletujícími v ovzduší dokonalou brusnou pastu. Uvedeno jen pro pobavení, podle příspěvků a výbavy jednotlivých členů nepředpokládám, že by někdo mohl.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Křeček píše:Výsledek kontroluji pod obyč plastovým dětským mikroskopem. Je to tam krásně vidět.
Za stav hrotu ValencieRowing na RRAA pěkně sjel. Mojí lupou není tak dobře nečistotu vidět.
Budu se inspirovat Křečkem. Koupím dětem mikroskop pod záminkou vzdělání a budu večer co večer, kontrolovat fujky na ostří hrotu.

Obrázek

mesires
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesires »

Tak tak, hygiena musi byt.
Ciste desky a cisteni hrotu prenosky = zaklad.

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Zajímavé vlákno, rád jsem si početl. A dodávám: jsou věci, kvůli kterým mám rád slušně navržený digitální systém pro přehrávání.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

Dovolím si též přidat snímky hrotu:
Hraní cca 20 hodin, bez speciální údržby
Obrázek

Hrot po ošištění roztokem:
Obrázek

Pro úplnost: Ortofon Salsa

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

:mrgreen: agavel *thumbs up*

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to Agavel :

sorry, ale tohle nikdy nepochopím. Kvůli neochotě se udělat něco navíc, nebo se soustavně něčemu věnovat za účelem trvalého udržování či zvyšování kvality poslechu si odříkáváš úplně jiný svět než který jsou CD a SACD. Pravděpodobně máš jiné priority než HiFi. HiFi sice neznamená nutně LP, ale takový přístup jako :"No, ještě že mne nezajímá analog apod.." No, nevím. Hobby, podle mne, znamená něco jiného, ale třeba se mýlím .... *thumbs down*

to sostakovic :

perfektní kvalita fotek ve srovnání s mými. Jak je to uděláno ?

boxer

Příspěvek od boxer »

Já bych ochotně LP hobloval,ale nemám pořádnej předzes. *fnuk*

Odpovědět