Hučení (brum?) reciveru po připojení gramo

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
mmachtri
Kontaktovat uživatele:

Hučení (brum?) reciveru po připojení gramo

Příspěvek od mmachtri »

Poté co připojím gramofon na phono vstup reciveru (Technics) a přepnu na tento vstup, ozve se z reproduktorů dost silné hučení. Ani bych to nenazval klasickým 50Hz brumem. U jednoho gramofonu se to zmenší po zapnutí u druhého ne (NC470). Signál jde, ale hučí to. Neporadí někdo, kde dělám základní chybu?

mmachtri
Kontaktovat uživatele:

Re: Hučení (brum?) reciveru po připojení gramo

Příspěvek od mmachtri »

drát pro uzemnění jsem na uzemňovací svorku recievru připevnil :-(

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

a když jej odpojíš ?
a když se dotkneš rukou ramene gramofonu ? nebo jiné kovové části ?

mmachtri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmachtri »

Renown píše:a když jej odpojíš ?
a když se dotkneš rukou ramene gramofonu ? nebo jiné kovové části ?
Když šáhnu na ramínko, zhorší se to. Když odpojím zemnící drát je to víceméně stejné.

samoT
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od samoT »

To samé mi dělá můj Garrard. U mě to je špatný kontakt zemění mezi headshellem a raménkem. Stačí headshell trochu zatlačit do šuplíku a vše je v pořádku. U tebe to bude nejspíš něco podobného.

mmachtri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmachtri »

samoT píše:To samé mi dělá můj Garrard. U mě to je špatný kontakt zemění mezi headshellem a raménkem. Stačí headshell trochu zatlačit do šuplíku a vše je v pořádku. U tebe to bude nejspíš něco podobného.
a není zvláštní, že to dělají dva gramofony?

samoT
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od samoT »

Promiň, na tohle nejsem žádný odborník, jen sem ti popsal podobnou zkušenost a mé řešení. Bude ti muset poradit někdo, kdo tomu víc rozumí.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

z ramene slušného gramofonu vede obvykle pět vodičů. L+ (bílý), L- (modrý), R+ (červený), R- (zelený) a pak většinou černý nebo jinak zelený vodič, který (a spojuje všechny kovové díly ramene dohromady a je vyveden na zemnící šroub gramofonu. Do stejného místa by mělo být uzemněno i ložisko talíře.
Pokud se brum zvyšuje když se dotknete ramene, pak je tento vodič přerušen, nebo je přerušen zemnící vodič mezi gramofonem a phonem. Stejný problém může dělat i kontakt headshellu s ramenem jak někdo výše popisuje

mmachtri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmachtri »

Renown píše:z ramene slušného gramofonu vede obvykle pět vodičů. L+ (bílý), L- (modrý), R+ (červený), R- (zelený) a pak většinou černý nebo jinak zelený vodič, který (a spojuje všechny kovové díly ramene dohromady a je vyveden na zemnící šroub gramofonu. Do stejného místa by mělo být uzemněno i ložisko talíře.
Pokud se brum zvyšuje když se dotknete ramene, pak je tento vodič přerušen, nebo je přerušen zemnící vodič mezi gramofonem a phonem. Stejný problém může dělat i kontakt headshellu s ramenem jak někdo výše popisuje
Jedná se konkrétně o NC470 a zemnící vodič je tam napájen až dole pod ukotvením raménka. Nevím jestli je to original, nebo jestli už se v tom někdo vrtal. Spíš mi přijde, že bude problém v recievru, když se chová stejně u dvou gramofonů. Zkusím ještě jiný předzesilovač a proměřít zemnící kabely.

Měl bych na odborníka ještě jeden dotaz: u toho NC470 se neroztočí motor, jen vrčí a má snahu se roztočit. Je to kondenzátorem?

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Měl bych na odborníka ještě jeden dotaz: u toho NC470 se neroztočí motor, jen vrčí a má snahu se roztočit. Je to kondenzátorem?
A když mu pomůžete rukou, tak se roztočí ?
Zkuste vyměnit ten kondenzátor, myslím, že tam je 47nF/250V, to je levnější pokus. Pokud to nepomůže, tak je to motorem.

mmachtri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmachtri »

Renown píše:
A když mu pomůžete rukou, tak se roztočí ?
Zkuste vyměnit ten kondenzátor, myslím, že tam je 47nF/250V, to je levnější pokus. Pokud to nepomůže, tak je to motorem.
Pomáhal jsem, ale nepomohlo to.

Odpovědět