Jak ještě dostat více z mého gramofonu

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
JirkaB
Kontaktovat uživatele:

Jak ještě dostat více z mého gramofonu

Příspěvek od JirkaB »

Zdravím všechny příznivce gramofonu, pořídil jsem si Pro-Ject Debut III phono usb s dodávanou přenoskou OM 5E. Zvuk analogu mě tak chytl, že už uvažuji jak by se dal z tohoto gramofonu dostat ještě více kvalitnější poslech. Jaká lepší přenoska by měla pro tuhle cenovou skupinu gramofonu smysl, když vlastně předzesilovač je v něm už zabudovaný a ten vyměnit nemůžu. Nebo co jiného krom přenosky by ještě mohlo kvalitu zvuku posunout výš..

Díky předem všem zkušeným za rady.

stano_stano
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak ještě dostat více z mého gramofonu

Příspěvek od stano_stano »

Ahoj, mam tiez Debut ale bez USB. Ty nemas z neho cisty _ "nepredzosileny" vystup??
Mne teda vyrazne pomohla vymena predzosilnovaca taktiez USB (ale externeho) za Pro-Ject PhonoBox SE II a nasledne vymena prenosky za Ortofon 2M Blue. Uprimne si uz nepamatam poradie - mozno som ich menil menil opacne :) Kazdopadne som ale dnes so zvukom viac nez spokojny *2thumbsup*

JirkaB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JirkaB »

Ahoj, ne nemám z něj čistý nepředzesílený výstup, tohle je verze už se zabudovaným předzesilovačem. Ale tak vzhledem k tomu, že kvůli tomu zabudovanému předzesilovači byl gramofon o 3 tisíce dražší, než verze bez něj, tak by nemusel být ten předzesilovač v něm nejhorší..? Nepomohla by mě třeba lepší přenoska?

stano_stano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stano_stano »

Aha, tazko povedat co v tom je, ale prenoska by pomoct mohla. Mne teda 2M Blue pomohla. Rovno som 2M Red preskocil :)

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Můžeš také zkusit jinou podložku pod desku, filc není nic moc.

JirkaB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JirkaB »

Mám doma ze starého gramofonu gumovou podložku, tak ji teda zkusím.. Uvidím, zda se něco změní k lepšímu.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

stano_stano píše:Aha, tazko povedat co v tom je, ale prenoska by pomoct mohla. Mne teda 2M Blue pomohla. Rovno som 2M Red preskocil :)

Tahle přenoska je můj miláček. Přináší hedvábné předivo jemné struktury a pevný lehce zdůrazněný bas.
Na sušší Debut doporučuju. To může fungovat.
*thumbs up*

Jelikož je Debutu zabudované phono s velmi krátkou signálovou cestou, doporučuju zkusit jako levnou překvapivou alternativu Audiotechnica AT-95.
Tahle zelená dělnice Swingu a Rocku umí velké věci. Jenže on ji málo kdo slyšel na maximu které potřebuje.
Má-li doporučenou zátěž pod 100 pF, jako kratinkým, nebo rekordně kvalitním kabelem s minimem zátěže Pf, dokáže drtivou dynamikou a opravdu tvrdým basem, jako z PA aparatury, vytěžit z desek jako DIre Straith nebo swingových Big Bang kapel takový matriš, že by v převodu na bílý prášek dokázal narušit nosní přepážku. :-) Jestli víte jak to myslím...

Osobně na Debutu kritizuju plechový talíř, je magnetický a to je minus pro přenosku a dost zvoní a přizvukuje hluku od hrotu přenosky, který po svém těle ochotně rozšiřuje.
Zatlumit, zatížit...

Audiotechnika nebude nikdy tak hladká a kultivovaná, jako 2M Blue. Domnívám se, že je hrot je to jak lepším leštěným diamantovým hrotem a dobrým provedením celé přepracované přenosky z modelu OM.

2M Blue nebude nikdy tak rychlá a "tvrdá" na rychlou třeba Rockovou muziku, neotevře složeným akordem dechové sekce bigbandovou nahrávku s takovou dynamikou až zavlní nohavice...
Má vyšší výstupní napětí než AT čímž usnadní sladění hlasitosti mezi např. CD/AV nebo alespoň ten rozdíl nebude tak velký jako s AT.

Rowing sem už nechodí, což je velká škoda a chyba naší uhádané komunity.
Dokázal ukočírovat na Debutu SE MC LO přenosku Dynavector Carat.
Je jasné že to není ideální kandidát pro takový low budget přístroj, ale když to udělá doktor fyziky, asi to jde. Já bych si netroufl.

Obrázek

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

JirkaB píše:Ahoj, ne nemám z něj čistý nepředzesílený výstup, tohle je verze už se zabudovaným předzesilovačem. Ale tak vzhledem k tomu, že kvůli tomu zabudovanému předzesilovači byl gramofon o 3 tisíce dražší, než verze bez něj, tak by nemusel být ten předzesilovač v něm nejhorší..? Nepomohla by mě třeba lepší přenoska?
...no,zkus se podívat na trh,kde seženeš kvalitní phono i s prací zabudováním do gramofonu za 3tis,phono je docela zásadní věc u gramofonu,škoda,že u tohoto Debutu není i možnost ho obejít a pozkoušet jiná phona...,ale každopádně jsem ho neslyšel,tak nemůžu posoudit,změnou přenosky uvidíš sám,jak jsi spokojen ;-)

JirkaB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JirkaB »

Díky za rady, a jinak více typů na nějaké přenosky nemáte? Co například Ortofon OM 10 ? Jinak přemýšlím zda zkusit tu Audiotechnicu AT-95 ..
Ještě skrz ten plechový talíř, kdyby jsem pořídil tenhle krásný, tak byla by tam znatelná změna k lepšímu zvuku?

http://www.aq.cz/obchod/prislusenstvi-p ... ssion-776/

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Koupě takového talíře je ztráta peněz. Když USB Debut prodáš a doplatíš těch dvaapůl, koupíš za to opravdový highendový gramofon Pro-Ject RPM-1.3.

Jeho ložisko snese srovnání s o moc dražšími gramci od PJ a nejen s nimi.
Jeho rameno je tak dobře zkonstruované, že je otevřená cesta pro kvalitní MC přenosky do 40t. Kč.
Ověřil sem to na ClearAudio Sigma Wood (20t.) a EAT Yosegi. Vynikající spolupráce. Pod tak levný gramofon stačí položit Ceraball a jedeš co to dá.

Než Debut prodáš zkus teda Ortofon OM 10, což dá lehce rozlišenější zvuk, ale 2M Blue to nebude.
A ta Audiotechnica na kratinkém kabelu hraje taky podstatně jinak a zajímavěji než neutrální OM5/OM10.

Plechový talíř zatlum nějakou tlumící samolepící folií. Vynikající je AMS Technosound.

Chceš-li vydržet hukot pohonu ještě nějakou chvíli, než si koupíš RPM-1.3 a uleví se ti, kolik ten Debut vyrabí kraválu, jen zatlum talíř a dopřej si velkou dynamickou umělkyni :

http://www.aq.cz/obchod/gramofonove-vlo ... nt-ii-403/

JirkaB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JirkaB »

Ten Debut si ještě nějakou chvíli nechám, je v podstatě nový.. Ten Pro-Ject RPM-1.3 je moc povedený gramofon, líbí se mi jeho design. Asi ho časem pořídím. Jinak nemůžu říct, že by ten Debut hrál špatně, poslouchám ho teda raději jak hudbu z CD a to mám celkem kvalitní zdroj pro nuly a jedničky :)

Odpovědět