Jak ne/libě ne/zní škrábance na deskách..

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
swenik
Kontaktovat uživatele:

Jak ne/libě ne/zní škrábance na deskách..

Příspěvek od swenik »

Jaké máte zkušenosti s různými "druhy" škrábanců :?:

S poslechem gramofonových desek se seznamuji teprve třetím rokem, tím pádem i s jejich nákupem..

Jak vybrat nejméně poškozenou desku opticky? Lze to vůbec? Mé zkušenosti se různí. Například v jednom pražském antikvariátu jsem koupil levněji LP Led Zeppelin s jemným táhlým "škrábancem" přes celou první stranu. Jak jsem se divil, když jsem si tu placku pustil a ani při větším zesílení nebylo žádné praskání slyšet! To jsou asi nejšťastnější pocity sběratele desek.. ;)
Pak je tu ale ještě odvrácená strana "bazarového" nakupování. Pro mě jsou to prachem skryté přerušované "ploché škrábanečky", asi to nejhorší, co může desku potkat. Vypadá to jako malá nečistota, ale poslech zkazí mnohem víc než nějaký ten jemný rýpanec. Dá se s tím něco dělat? Předpokládám, že ne..

Poučení nejspíš zní nabýt zkušenosti a dívat se pozorněji, když už není možnost poslechu. To je jasné.. Ale jak to, že je tolik výjimek? :?:
Točí se mi tu prastará deska Matadors, na oko totálně poškrábaná, ale hraje fantasticky! Že by libé škrábance..? :)

petrL
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak ne/libě ne/zní škrábance na deskách..

Příspěvek od petrL »

Povrchové škrábance nemusí vadit, většinou hrot "jede" hlouběji. Zrovna tak ta samá deska může s jednou geometrií hrotu praskat víc než s jinou. Pouhým pohledem se nic zjistit nedá, snad jenom obecná úroveň předchozí péče o desku. Já mám 1 desku z průsvitného modrého vinylu (?) a připadá mi, že praská méně než černé desky. Rušivý dojem ze škrábanců záleží na žánru. Nejvíc to podle mě vadí u klasiky.

jouda

Příspěvek od jouda »

Opticky se praskavost desky (podle mne) zjistit nedá - tedy až na rýhy po dvoustovce hřebíku :D Když desku několikrát vyperu pomocí pračky a stále ve stejných místech slyším lupanec, tak se holt smiřuji s tím, že se při pressu nezadařilo :( U bazarové desky to moc neřeším, ale u nové desky za 1.700 Kč neváhám s reklamací ;)

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

Nové LP stojí i 1700,- :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Nestačím se divit. Stará kvalitní vydání Riverside, Verve, CBS, ECM, RCA... se většinou vejdou do 25E. Spíše kolem 15,- až 20,-
Pochopitelně jsou i dražší.

S tím optickým posouzením LP souhlasím s ostatními reakcemi. Někdy opravdu zmaštěná LP hraje dobře a naopak. Špatné jsou škrábakce po obvodu. Dostal jsem od někoho silně použité LP, které evidentně v osmdesátých let prošlo mnoha mejdany, vypadá to jak přejeté smirkovým papírem a hraje v pohodě. U klasiky vadí škrábance a opotřebení nejvíc. Tři sestry hrajou bez problémů i když na nich snídáš.

jouda

Příspěvek od jouda »

sostakovic píše:Nové LP stojí i 1700,- :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Nestačím se divit.
Jo jo, Diana Krall - Live in Paris - 2x180gram limitovaná edice, ale ta je naštěstí OK *2thumbsup*

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Ještě aby nebyla za ty prachy, to by bylo hodně špatný. :D

jouda

Příspěvek od jouda »

No budeš se divit, ale spoustu desek od speakercornerrecords jsem reklamoval - desky cenou k tisícikoruně, ale některé měly takové kazy, že to bylo vidět pouhým okem (například několik zalepených drážek vedle sebe jakousi neidentifikovatelnou hmotou atp.) :?

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Já mám na nová vydání LP celkem jasně vyhraněnej názor.
Po pár pokusech je dále nekupuju. Dříve byla LP hlavní zdroj zvuku, dnes se dělá často jen pro pocit.
Ale je to jen můj názor, nic víc. :)

swenik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swenik »

sostakovic píše:Já mám na nová vydání LP celkem jasně vyhraněnej názor.
Po pár pokusech je dále nekupuju. Dříve byla LP hlavní zdroj zvuku, dnes se dělá často jen pro pocit.
Naprosto s tímto názorem souhlasím. *thumbs up*
Jinak je pravda, že u tvrdší hlasité muziky škrábance až tak nevadí. Mám na povrchu poškrábané Matadors nebo třeba Visací zámek a hrají skvěle.. U klasiky je to pravý opak. Tam vadí i sebemenší rýžka..
Ale jak už jsem psal, úplně nejhorší takový ten plochý škrábanec složený z několika tenkých. Opticky to má v průměru třeba čtyři milimetry, ale deska je téměř na odpis. Bohužel se to pozná až po vyprání, protože do té doby to člověk považuje za malinkatou nečistotu.

jouda

Příspěvek od jouda »

sostakovic píše:Já mám na nová vydání LP celkem jasně vyhraněnej názor.
Ja bych to tak vyhranene nevidel, ale souhlasim s tim, ze dnesni situace je zvlastni. Nova LP od labelu, kde bych cekal, ze ji vydali jen tak z nudy k tem milionum CD, hraje bez jedineho lupance a naprosto famozne. Naopak, deska od "audiofilskeho labelu", kde se chlubi, ze na kvalite pressu stavi svuj byznys, lupe priserne a i ta barva zvuku by mohla byt lepsi. Muj zaver tedy je, ze nove desky jsou sazka do loterie. Ja vsak v pripade problemu nevaham tlacit prodejce k reklamaci a zatim to vychazi *2thumbsup*

Odpovědět