Jak odstranit "brum" z předzesilovače?
Jak odstranit "brum" z předzesilovače?
Zdravím, předesílám, že nejsem (bohužel) elektrotechnik ani zkušenej audiofil, jen rád poslouchám kvalitní muziku na trochu kvalitnějším zařízení. Hifi komponenty si kupuju postupně a po částech během posledního roku a zatím jsem neměl žádnej problém. Až teď jsem si koupil použitej gramofon Technics SL-BD3 a jelikož nemá můj zesilovač Cambridge Azur 340A SE Phono vstup, musel jsem koupit i předzesilovač. Do toho jsem zatím moc neinvestoval, koupil jsem obyč. HQ za pár stovek. Problém je, že když propojím přes cinche gramofon, předzesilovač a zesilovač, tak mi z repráků leze docela silnej brum, kterýho bych se rád zbavil. CD i DVD je bez problémů, je to jen u toho předzesilovače (gramofonu). Když jsem prolejzal různý fóra, tak jsem narážel na řešení, že je potřeba gramofon s předzesilovačem uzemnit, přiznám se ale, že nevím jak. Rád bych poprosil o radu, jak to provést, event. jestli existuje ještě jiná možnost, co by ten brum mohlo způsobovat a jak to řešit. Samozřejmě se bez zkušeností nebudu hrabat v přístrojích, takže pokud by to bylo něco složitějšího, určitě bych se obrátil na odborníky. Ale radši bych to zvládnul sám, poprosil bych tedy o radu, co mám (a můžu) všechno vyzkoušet… Předem dík…
Re: Jak odstranit "brum" z předzesilovače?
Pro zemnění je na gramofonu i předzesilovači pravděpodobně nějaký šroubovací čudlík nebo označený šroubek, pod který strčíš jakýkoliv vodič. Musíš je propojit.
To je divný. Jestli bude mít tu svorku gramofon, tak ji zkus propojit s některým vnějším kontaktem na cinchích INPUT (nebo využij zásuvku DIN). A samozřejmě všechny přístroje napájet ze stejné zásuvky.
Na předzesilovači vyšroubovat jeden šroub krytu nebo upevnění cinche a očistit plech + na šroub ploché podložky a vějířovou podložku na plech.
Spojit pomocí lankového vodiče se zemnícím šroubem na gramu. Pokud není, vodič přiložit ke kovovému krytu nebo upevnění raménka a vyzkoušet brum. Poté provést definitivní řešení jako na předzesilovači. Pro lepší kontakt doporučuji na lanko naletovat pájecí očka.
Spojit pomocí lankového vodiče se zemnícím šroubem na gramu. Pokud není, vodič přiložit ke kovovému krytu nebo upevnění raménka a vyzkoušet brum. Poté provést definitivní řešení jako na předzesilovači. Pro lepší kontakt doporučuji na lanko naletovat pájecí očka.
To co radí Mih je nejjednodušší a nejschůdnější řešení.............. / jakýkoliv šroub na chassis a drát s napájeným očkem / 

Tím to ovšem propojí přímo se zemí zásuvky, což není běžné řešení brumu.
Neznám onen předzesilovač, tedy zda jde o spotřebič 1. nebo 2. tř. Podle přívodního kablíku soudím, že je dvojžilový tedy bude to spotřebič 2.tř. A tam spojení kostry s ochranným vodičem není.
Odpovědět nám může Hivris - jaká je přívodka dvoj nebo trojžilová?
Odpovědět nám může Hivris - jaká je přívodka dvoj nebo trojžilová?
Může a taky odpoví - je dvojžilová...Mih píše:Odpovědět nám může Hivris - jaká je přívodka dvoj nebo trojžilová?
A diky všem za rady, teď jsem bohužel pár dní mimo domov, ale po návratu hned vyzkouším a dám vědět.
Tak jsem se konečně dostal ke gramci a zjistil jsem, že vedle cinchů má ještě jeden výstup, kterej jsem předtím nějak záhadně přehlídnul. Vyfotil jsem to (bohužel jen mobilem, jak naschvál u sebe nemám foťák, ale snad to bude vidět a zasvěcení poznají):

Nad tím výstupem je značka jako na "uzemnění chassis" (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Chassis_Ground.svg), jen má o jedno příčný ramínko víc, což netuším, jestli hraje roli.
Každopádně, když jsem zemnící kablík připevnil na kryt předzesilovače (jak radil Mih) a vyzkoušel kontakt s oním výstupem na gramofonu, tak byl brum ten tam. Teď bych vás poprosil o (snad) poslední a důležitou radu, jak zemnící kabel na ten výstup přichytit, jestli se prodává nějaká taková koncovka, která by šla na zemnící kablík přidělat nebo jak to jinak řešit. Díky moc

Nad tím výstupem je značka jako na "uzemnění chassis" (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Chassis_Ground.svg), jen má o jedno příčný ramínko víc, což netuším, jestli hraje roli.
Každopádně, když jsem zemnící kablík připevnil na kryt předzesilovače (jak radil Mih) a vyzkoušel kontakt s oním výstupem na gramofonu, tak byl brum ten tam. Teď bych vás poprosil o (snad) poslední a důležitou radu, jak zemnící kabel na ten výstup přichytit, jestli se prodává nějaká taková koncovka, která by šla na zemnící kablík přidělat nebo jak to jinak řešit. Díky moc
U gramoTechnics je koncovka zemnícího kabelu lehce hranatá. Sežeň si koncovou dutinku o stejném průměru na ni naletuj slabou licnu (pletený drátek)přetáhni bužírku a nasaď na kolík.A máš vystaráno

Zdravím vás pánové odborníci.
Zaregistroval jsem se tady mimo jiné i z důvodu, že nejsem schopen sám vyřešit brum predzesiku, proto také navazuji na toto vlákno, které je mému problému asi tak nejblíže. Prosím, v elektrotechnice jsem naprostý laik, omluvte tedy mé vyjadřovací způsoby.
Mám gramofon Dual 505-2, předzesilovač Pro-Ject Phono e box E a následně zesilovač reciever Harman Kardon AVR 1500.
Přestěhoval jsem se a sestavu zapojil až po 2 letech, mezitím proběhla oprava gramce.
POPIS PROBLÉMU :
Když tu sestavu zapojím, ozývá se z repro velmi hlasitý brum, který se zvětšuje se změnou hlasitosti. Vysledoval jsem, že je ten brum stejný, i když je gramo vypnuté, vytazené ze sítě a zmizí, když z predzesiku vytáhnu audio kabely mezi ním a gramcem. Takže závadu gramo je možné vyloučit? Takže máme v sestavě už jen predzesik a zesik, brum není žádný, ale jakmile do predzesiku zapojím jakýkoliv audio kabel, třeba jen koncovku chinc, začne brum. Stačí vzít cokoli železného a strčit to do konektoru, čím hlouběji se zasune, tím více brumi...
Brum je slysitelny už těsně před kontaktem konektorů. Čím víc se přiblížím, brum zesiluje.
Vyzkoušel jsem změnu kabelů mezi zesiky, vyzkoušel jsem propojit zem mezi zesiky vše bez výsledku. V zapojení sestavy mám zem propojenou jen mezi gramcem a predzesikem, když ji odpojim, brumi to jako prase, zapojena je o 50% lepší.
Hodně se zlepšilo, když jsem tuto zem spojil s ochranným vodicem v zásuvce, ale věřím, že tohle není řešení. Takto je brum slyšet až při větším zesílení a má trochu jinou frekvenci,ale stále tam je dosti slysitelny.
Zkoušel jsem samozřejmě i jiný zesilovač, otáčet vidlice v zásuvce, nic.
Ten Pro-Ject je nový, předtím v zapojené sestavě jsem si toho brumu nevšiml, teď 2 roky ležel ladem. Kde by tedy mohl být problém? Může zlobit to napájecí trafo? Ale to by šel brum slyšet i bez připojených kabelů na gramo, ne? Děkuji vám za rady a přeji pěkný den.
Zaregistroval jsem se tady mimo jiné i z důvodu, že nejsem schopen sám vyřešit brum predzesiku, proto také navazuji na toto vlákno, které je mému problému asi tak nejblíže. Prosím, v elektrotechnice jsem naprostý laik, omluvte tedy mé vyjadřovací způsoby.
Mám gramofon Dual 505-2, předzesilovač Pro-Ject Phono e box E a následně zesilovač reciever Harman Kardon AVR 1500.
Přestěhoval jsem se a sestavu zapojil až po 2 letech, mezitím proběhla oprava gramce.
POPIS PROBLÉMU :
Když tu sestavu zapojím, ozývá se z repro velmi hlasitý brum, který se zvětšuje se změnou hlasitosti. Vysledoval jsem, že je ten brum stejný, i když je gramo vypnuté, vytazené ze sítě a zmizí, když z predzesiku vytáhnu audio kabely mezi ním a gramcem. Takže závadu gramo je možné vyloučit? Takže máme v sestavě už jen predzesik a zesik, brum není žádný, ale jakmile do predzesiku zapojím jakýkoliv audio kabel, třeba jen koncovku chinc, začne brum. Stačí vzít cokoli železného a strčit to do konektoru, čím hlouběji se zasune, tím více brumi...
Brum je slysitelny už těsně před kontaktem konektorů. Čím víc se přiblížím, brum zesiluje.
Vyzkoušel jsem změnu kabelů mezi zesiky, vyzkoušel jsem propojit zem mezi zesiky vše bez výsledku. V zapojení sestavy mám zem propojenou jen mezi gramcem a predzesikem, když ji odpojim, brumi to jako prase, zapojena je o 50% lepší.
Hodně se zlepšilo, když jsem tuto zem spojil s ochranným vodicem v zásuvce, ale věřím, že tohle není řešení. Takto je brum slyšet až při větším zesílení a má trochu jinou frekvenci,ale stále tam je dosti slysitelny.
Zkoušel jsem samozřejmě i jiný zesilovač, otáčet vidlice v zásuvce, nic.
Ten Pro-Ject je nový, předtím v zapojené sestavě jsem si toho brumu nevšiml, teď 2 roky ležel ladem. Kde by tedy mohl být problém? Může zlobit to napájecí trafo? Ale to by šel brum slyšet i bez připojených kabelů na gramo, ne? Děkuji vám za rady a přeji pěkný den.
nemáš někde ve vedení signálu "upadlou zem" ? špatný kontakt v propoj.kabelu, headshellu, předzesíku, to se stává
na vývodu z gramce naměříš (obyč.ohmmetrem) cca 600Ω gramofon má být zapnutý
aby se eliminoval případnej zkratovač signálu (vložený výrobcem)
zkoušels napojit gramec napřímo - do vstupu PHONO - zesilovače nebo receiveru ? (bez toho předzesilovače) i ten provoz je možný
na vývodu z gramce naměříš (obyč.ohmmetrem) cca 600Ω gramofon má být zapnutý
aby se eliminoval případnej zkratovač signálu (vložený výrobcem)
zkoušels napojit gramec napřímo - do vstupu PHONO - zesilovače nebo receiveru ? (bez toho předzesilovače) i ten provoz je možný