Jak poznat kvalitu LP?

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
ayman
Kontaktovat uživatele:

Jak poznat kvalitu LP?

Příspěvek od ayman »

Můžete mi prosím poradit, podle čeho se řídit při koupi desek? Jsem v gramofonovém poslechu laik.Kupuji spíš starší cca 10-30 let, po bazarech, a zjistil jsem, že jsou mezi kvalitou dost markantní rozdíly. Mám zvuk z gramofonu rád ale vpodstatě oproti cd je to pro mě zatím kupování zajíce v pytli. Je nějaké rozdělení podle váhy, materiálu? Jsou třeba vydavatelství, která jsou většinou zárukou kvality, nebo co album to jiná kvalita? Jsou země, kterým se raději vyhnout? Vůbec totiž nevím, podle čeho se řídit, koupím napřiklad desku, která vypadá úplně obyčejně a má naprosto fantastický zvuk a pak třeba desku, od známého vydavatelství, deska je těžší, jako nová a zvukový přednes je zklamání.. Je nějaké vodítko? Dík

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak poznat kvalitu LP?

Příspěvek od LawIAR »

- www.discogs.com - naučí ťa si vopred zistiť, čo chceš a v prípade potreby rýchlo poskytne veľa info o kupovanom produkte
- http://dr.loudness-war.info/ - vyšší dynamic range nahrávky môže zlepšiť zážitok z počúvania, je to len v teoretickej rovine, pretože je x ďalších vecí ovplyvňujúcich kvalitu nahrávky
- snaž sa vyhýbať napríklad západnym albumom nahratým na Supraphone, Jugatone a inýcch exotikách
- ak budeš kupovať prvé vydania, je pravdepodobné, že to bude hrať dobre. Samozrejme, nie je to pravidlo a vždy si treba vopred o kupovanom produkte zistiť čo najviac (discogs)
- jestvujú "hi-fi vydavatelstva" ako napríklad Classic Records, Mobile Fidelity Sound Lab alebo Analogue Productions, ktoré sa zameriavajú na audiofilské spracovanie. Stoja síce viac, ale ich kúpou nikdy nič nepokazíš.
- určite nepodceňuj "hygienu" platne. Pranie, antistatická pištoľ, kefa a podobné hračky pomôžu udržiavať tvoju nahrávku v tom najlepšom stave a odstránia praskanie, ktoré je najčastejšie spojené so statickou elektrinou, prípadne s inner-groove prachom. Antistaticke MoFi vnútorne obaly na platne sa isto oplatia.
- taktiež mám dobrú skúsenosť s vydavateľstvami ako Columbia, Atlantic Records, Decca, Blue Note, Capitol Records, Harvest Records alebo London Records.
- z tých nových stojí za povšimnutie Music on Vinyl - snažia sa všetky ich remastre robiť z pôvodných zdrojov, na ktorom bol nahratý originál.
- nekupuj vinyly z kamenných obchodov. To je v sk/cz najväčší scam, aký som zažil. Kupuješ častokrát druhotriedne vydania z východneho bloku za nekresťanské peniaze. Kupuj cez ebay/discogs od overených predajcov. Hoc zaplatíš poštovné 10€, ver, že pri odbere 3+ platní sa ti to oplatí oveľa viac ako v kamennom obchode. A isto zoženieš aj lepšie vydania.

Ked mi daco este napadne, dopisem. Teraz hor sa na STV2, ide Tarkovsky :D

ayman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ayman »

Díky za konkrétní rady, a co tak vychvalované japonské vydání?

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

toto úprimne netuším. Mam len jednu japonskú platňu a aj to bootleg.

https://www.discogs.com/Pink-Floyd-Wish ... se/5734060

Kazdopadne hrá skvelo.

edit: možno jediné, čo mi napadá pri japonských vydaniach je to, že niektorí "zanietenci" tvrdia, že OBI vydania sú kvalitatívne na vyššej úrovni a preto sa aj na internete/obchodoch predávajú za mastnejší peniaz. K čomu som sa zatiaľ dopátral je to, že okrem pár info o danom release a kapele, tie pásiky neplnia žiaden iný účel a vyššiu kvalitu pressingu/masteringu vraj za tým netreba hľadať. Príde mi to aj logické, no určite to stojí za zmienku ako rada.

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Na japonce ale pozor, ne každému se líbí jejich "ostřejší" zvuk. Na mé Ortofon 2M Bronze-Technics SL 2000 DD-Sony TA-F 505 ES-Dali 850 mi zní lépe, než i původní první vydání - Led Zeppelin, Pink Floyd, Yes, Black Sabbath, nemluvě o Rush, Petty, Dire Straits. Ale zase kolegovi to zní nepříjemně a volí spíše německá vydání.

DRACK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRACK »

to jednoduse bez letite realne praxe nejde poznat, muzes eliminovat takove ty komicke a prapodivne vydani pocinaje ex komunistickými staty a konce prapodivnými club edicemi /bootlegs a takove ty piratske pressings to uplne jina parketa to nezahrnuji/
desky jako takove jsou jen a jen spotrebni produkt, zalezi kdo v ty fabrice delal jak byly naladeny ti delnici u toho lisu, jaky sracky zrovna do toho vinylu pridaly (era ropne krize) etc etc, proste ti projde rukama par set tisíc desek a pak jakz takz mas prehled co jak je pod 50 tisíc nevis absolutne nic , jedna věc je kvalita nahrávky jakotakove - co to je jeden preferuje originalitu která nemusi mit zrovna ten sound cojednomu ladi do usi, druhy preferuji nejakou ilusi o dokonale ciste nahrávce, která je velmi často vzdalena na mile daleko od puvodni nahrávky, kazda komercne uspesna / velika prodejnost po celem svete/ se vyrobila postupem let v X fabrikách s X ruznymi lisovacími nastroji , když pujdu do detailu tak jeden stamper vydrzel cca 300-500 stran, co stamper to unikat. tak si to preber masli z jedne fabriky desku co vysla v nakladu 50 000 ks tak to je cca 100 -150 odlišných vylisku. kazda fabrika si ty desky znacila svými kody + znacky mastering studii + lacquer cut etc etc, kazda fabrika , každý stat nel svoje specificke znaceni tak je to tak trochu jungle a jako v kazdem oboru realna praxe dela mistry ...

Seiko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Seiko »

LawIAR píše: Možno jediné, čo mi napadá pri japonských vydaniach je to, že niektorí "zanietenci" tvrdia, že OBI vydania sú kvalitatívne na vyššej úrovni a preto sa aj na internete/obchodoch predávajú za mastnejší peniaz. K čomu som sa zatiaľ dopátral je to, že okrem pár info o danom release a kapele, tie pásiky neplnia žiaden iný účel a vyššiu kvalitu pressingu/masteringu vraj za tým netreba hľadať. Príde mi to aj logické, no určite to stojí za zmienku ako rada.
Každá japonská deska měla při prodeji OBI, on by se Japonec, který nezná anglicky, jinak nedozvěděl, co je na desce nahrané. Je pravdou, že desky s OBI jsou dražší - kupujete komplet to, co tehdy prodávali v obchodě. OBI ale určitě nemá vliv na kvalitu zvuku :D Osobně jsou moje zkušenosti s japonskými deskami velmi dobré - pečlivé lisování, bez lupanců či jemných lupanečků (pokud předchozí majitel věděl, jak se o desky starat). Zvuk v pořádku, nahrávky dynamické... *sunglases*

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

Seiko píše:
LawIAR píše: Možno jediné, čo mi napadá pri japonských vydaniach je to, že niektorí "zanietenci" tvrdia, že OBI vydania sú kvalitatívne na vyššej úrovni a preto sa aj na internete/obchodoch predávajú za mastnejší peniaz. K čomu som sa zatiaľ dopátral je to, že okrem pár info o danom release a kapele, tie pásiky neplnia žiaden iný účel a vyššiu kvalitu pressingu/masteringu vraj za tým netreba hľadať. Príde mi to aj logické, no určite to stojí za zmienku ako rada.
Každá japonská deska měla při prodeji OBI, on by se Japonec, který nezná anglicky, jinak nedozvěděl, co je na desce nahrané. Je pravdou, že desky s OBI jsou dražší - kupujete komplet to, co tehdy prodávali v obchodě. OBI ale určitě nemá vliv na kvalitu zvuku :D Osobně jsou moje zkušenosti s japonskými deskami velmi dobré - pečlivé lisování, bez lupanců či jemných lupanečků (pokud předchozí majitel věděl, jak se o desky starat). Zvuk v pořádku, nahrávky dynamické... *sunglases*
Jojo, suhlasim. Som to napisal len preto, lebo pred par mesiacmi som tuna zaznamenal nazor, ze OBI=lepsia kvalita, tak aby sa v buducnosti toho tuna kolega ayman nechytil.

Mark
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mark »

Zdarvim Vas, aj ja mam dotaz k tejto teme ako amater v tejto oblasti. Je kvalita zvuku indickej produkcie Pink Floyd nejakym sposobom znizena voci europskej, resp. USA? Lisovali menej kvalitne?

EraserWanted
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od EraserWanted »

Jak tu uz pisali mmohi predo mnou je to o stasti. Ten ost blok neni ani tak problem vydani ako skor toho na com sa to tu po vacsine hralo, vacsinou sustruzilo. Krystalove prenosky, atd... Mnoho napovie aj stav obalu - ako sa predchodca o to staral a vazil si to + opotrebenie okolo otvoru. Jeden moj vlastny postreh - riziko su prane platne, malokedy sa mi stalo ze hrali ok. Teoria, ked niekto perie lp ma k nej vztah. Ak ale skoncila aj tak v bazare, tak potom uz v niecom nenaplnala ocakavanie a majitel siahol po lepsom kuse.... je to teoria, ale mne sa to celkom potvrdzuje. Nove lp nekupuj, nehra to inak ako cd... povodne analogove vydania je to, preco ma vinyl zmysel *palec*

Odpovědět