Jak se pozná, že byla deska skladována naležato?

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
swenik
Kontaktovat uživatele:

Jak se pozná, že byla deska skladována naležato?

Příspěvek od swenik »

Každý milovník starých desek dodržuje pravidlo, že deska má být uchovávána ve svislé poloze. Také se o to snažím a důvod mi připadá celkem logický, došlo by nejspíš k mechanickému poškození drážek.

Ale při poslechu jedné staré koupené desky mě náhle napadla otázka, co to znamená v praxi? Jak hraje špatně skladovaná deska? Jaký má zvuk? Jak se to poškození projeví? Předpokládám, že se nejedná o praskání.. Určitě jste se s tím někdo setkal, takže by mě zajímaly podrobnosti. Možná jsou má podezření naprosto lichá, ale pak už mě napadlo pouze to, že deska není pořádně rozehraná (vypadá totiž jako nová a o její kvalitě není pochyb, byť je z roku 1972!). Tak snad má někdo větší zkušenosti než já.. ;)

tom
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak se pozná, že byla deska skladována naležato?

Příspěvek od tom »

kniha
J.Pešák gramofon jeho provoz a tech. využití str.88-89 :D

ne vážně, máš mail.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Vodorovně skladované desky se časem ohnou, pozná se to tedy na větším zvlnění. Drážku samotnou to podle mě nepoškodí, aspoň když je deska v PE obalu a ne papíru.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

Poznáš to hlavně miskovitým prohnutím desky a podle vymačkání přebalu desky.
Když jech krátkodobě skladuješ naležato pár (třeba 5) tak to myslím nevadí.
Já mám na reprobedně položeno většinou pár LP, které tou dobou často poslouchám a je to v pohodě.

swenik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swenik »

Děkuji za rady. :)

Tom: Mail mi přišel, četl jsem to, ale nic o zvuku špatně skladovaných desek tam pan Pešák nepíše. V každém případě na desce žádnou deformaci nepozoruji, ačkoliv uznávám, že odchylka 1 mm se dá asi těžko pozorovat.

petrL: Jak jsem psal výše, deska mi připadá rovná, i když možná při točení nepatrné vlnění patrné je. Ovšem mám určitě několik mnohem víc "zvlněných" desek a překvapivě hrají slušně. Nejvíc mi ale asi jde o tu drážku. Jak bych poznal, že je poškozena? Že ten zvuk ztratí takový ten prostor? Nebo hlasitost?

sostakovic: Pár jich občas taky skladuji naležato, rovněž ty, které si zrovna přehrávám. ;)

No abych to celé shrnul a upřesnil, mám totiž ještě jedno úplně to samé vydání, jenže v žalostném stavu. V určitých místech je dost "vysoustružené" a povrch vypadá jak ledová plocha po zápase s Kanadou. Proto jsem si pořídil tuto desku, která je na pohled v takřka intaktním stavu. Opět jsem ji pozorně prohlížel a na ní skutečně nejsou ani vlasové škrábance od zasouvání do igelitu (jedná se o původní nedotčené vydání Kuřete v hodinkách, tehdy byly igelity nejspíš "in") a obalu, zkrátka opticky naprosto dokonalá. Jenže po dvou přehráních této "nové" desky a porovnání s tou "šrotovou" mám pocit, že má takový plošší zvuk. Dokonce mi přišlo, že hraje i tišeji. Ta stará sice praská a chrčí jak o závod, ale nástroje (hlavně bicí) mi tam přijdou o něco dynamičtější. Jak je to možné? :!:

Ještě si pro ni v brzké době pokusím zajistit pračku. Tajně doufám, že by to mohlo pomoct, protože na ten úžasný vzhled občas i trochu lupe. Ale ten zvuk mi stále nejde do hlavy.. :o

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Je pravda, že ani poměrně velké zvlnění nemusí vadit. Opotřebením drážky vzroste šum a ubyde výšek - možná proto zní ohraná deska dynamičtěji a hlasitěji? Ale je to kus od kusu. Taky mám desky vizuálně jako nový, který praskaj jako oheň, i po vyprání. A naopak.

Jsou obě desky stejné vydání, stejný rok (ten se obvykle nikde nepsal)? Při výrobě se samozřejmě opotřebovávala matrice, takže výlisky ze začátku a konce její životnosti můžou znít trochu jinak.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

Několikrát jsem zkoušel stejné vydání LP a zvuk nikdy nebyl úplně stejný.

tom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

Ano nepíše se ale je jasné, že se mění azimut a tím pádem i reprodukce.

Co se týče LP jsou to opravdu stejná vydání, mám taky od Kryla LP
Bratříčku ..... a to jedno je reedice z 1989 hned po revoluci.

swenik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swenik »

petrL:

To je zajímavý postřeh. Nevím, podle čeho poznám, která z nich byla vylisována dřív. Ale obě by měly být z roku 1972 a zase tak moc jich nevyšlo. Na jiných stránkách jsem se dočetl, že do obchodů snad ani nešly a byly vydávány pouze na objednávku. Žádné další vydání až do počátku devadesátých let nikdy nebylo. Takže těžko říct, po jaké době dojde k poznatelnému opotřebení matrice.

Jinak drážka by tedy měla být v pořádku, zvýšený šum neslyším a výšky jsou v pohodě. Jak jsem psal, jediné, co mě zatím zklamalo, jsou basy a možná trochu menší hlasitost. Nemohlo by to naopak být tím, že bývalý majitel ji skutečně těch skoro 40 let nepouštěl a není tedy ještě dostatečně rozehraná? Omlouvám se za ty výrazy, nejsem odborník, tak se snažím najít vždy jen nejpřiléhavější výraz. :)

Mohlo by tomu pomoct vyprání? Ten zvuk se mi bohužel zatím jeví takový zastřený..

Jinak to praskání u "nových" desek i po vyprání je zvláštní. Jak je to možné? Myslím si, že to může být dané pouze chybou při lisování..

tom:
Tak trochu mě to napadlo. Nicméně si myslím, že to by ta deformace musela být opravdu znatelná. Vydání to jsou opravdu stejná. Reedice měla i jiný obal.

sostakovic:

Já neměl tu první desku vůbec mít a byl bych teď v klidu. Čím víc se v tom člověk vrtá, tím víc se mu furt něco nezdá. A nemůžu si už pomoct. Tohle je peklo.. *headbang* :D

Odpovědět