Jaký Headshell

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Jaký Headshell

Příspěvek od weiron »

Nikde jsem tu nenašel téma o headshellech. Časem zjišťuji že správná kombinace přenosky a HS dokáže vytáhnout z přenosky maximum. Když je kombinace špatná, přenoska hraje ale není to ono. Hledám totiž pro mou další přenosku vhodnou kombinaci. Pořídil jsem Zyx Airy 2. Zatím jsem ji namontoval na Pro-ject carbon. Tato kombinace není špatná ale čekal jsem více. Druhou Zyx Yatra mám na dubovém Pro-jectu a ještě káblíky a od AQ. Tato kombinace hraje dokonale a už ji tak nechám.
Mohli by jste poradit jaký HS používáte a jak se vám zvukově jeví proti předchůdci. Zajímal by mě hlavně Ortofon LH-8000. Co bych potřeboval je aby měl aretaci a šel naklánět. Dále bych potřeboval hmotnost 8-10 gramů. Doma mám: Pro-ject- carbon, wood, alu, S shaped. Líbí se mi ještě yamamoto ale ty nemají aretaci.
Ještě přidám zajímavé testování několika HS.:
https://korfaudio.com/blog46

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jaký Headshell

Příspěvek od Dasta »

Jestli myslíš aretací šroubek na naklánění skořepiny, aby se nechal doladit azimut, tak Yamamoto ho má.
IMG_20210106_214003.jpg
Myslím ale, že váží trošku více, než 10gr.
Ohledně přenosek ZYX by Ti mohl hodně říci kolega Valderon a Roman2. Najdeš je na vedlejším HEF.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Dasta:
Děkuji za info. S Roman2 se známe. Musím to s ním probrat. Nevíš ještě jestli tu možnost náklonu mají i další HS-1 nebo HS-3?
Ještě bych se chtěl zeptat na tento tvůj HS-4 v porovnání s jinými? Třeba s Pro-ject carbon?

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Oproti headshellu Pro-Ject Carbon Signature má přenoska namontovaná na Yamamoto přesnější podání basů a zdá se, že i detailů je více. Aspoň u mně. Na jiné sestavě, může být vše jinak.
Headshell Project je hodně povedený.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Volba headshellu vůči přenosce je hodně důležitá.
Byl jsem přítomen momentu, kdy přenoska jednoho japonského výrobce na těžkém headshellu, byla doslova přidušená. Teprve po výměně za lehký 8,5gr.headshell se doslova rozezpívala neuvěřitelným muzikálním zvukem, plným emocí.
Vše chce zkoušet, nic není univerzální.
Neméně je důležité i rameno, myslím, že Roman kvůli ZYX pořizoval těžší rameno.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Chápu že je to taková alchymie a každá kombinace se bude chovat jinak. Spíše mě zajímalo kdo na čem poslouchá a jaké udělala výměna HS změny ve zvuku. Já mám rameno signature 12". Je těžké a unipivotní. Což by měla být nejlepší kombinace pro Zyx. S přenoskou Yatra jsem výměnou HS alu za wood jen zíral nad tou změnou. Je to přesně jak píšeš. Prenoska na hliníkovém hrála zvuk. Se dřevěným začala úplně zpívat jako živá. Přitom je rozdíl jen 4 gramů.
Je tu někdo kdo má dřevěný HS od yamamoto? Na některých fotkách vidím zespodu šroubek pro seřízení azimutu. Na dalších fotkách zase není. Zajímalo by mě jak to je.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

weiron,
Máš li rád opravdu muzikální zvuk, kde přenoska doslova zpívá, doporučuji sehnat nějaký model SPU od Ortofonu.
IMG_20210107_150355.jpg
Budeš opravdu překvapen,protože se octneš uprostřed kapely a hudba Tě doslova pohltí.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Dasta:
Po přenoskach SPU se dívám již delší dobu. Nikde sem ji zatím neslyšel. Levne zrovna nejsou a kupovat ji jen tak na test bez poslechu nechci. Mam strach že bude hrát jako Denon dl 103r. Maji podobne parametry a aji se stejně dlouho vyrábí. Ten Denon hraje strašně nechápu jak může být takto oblíbený. Bavilo mě s nim poslouchat jen starý blues 50-60 léta. Těchto desek mam jen pár.
Po hledání dalších HS jsem narazil na německou firmu která jich má několik v nabídce.
https://www.tischlerei-kirschner.de/pro ... eadshells/

Odpovědět