Jemný brum a šum phono přezesilovače

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Jemný brum a šum phono přezesilovače

Příspěvek od PítrsPraha »

Prosím zkušenější vinylisty o radu nebo nasměrování.

Šumí a brumí mi phono předzesilovač :-). Ne nějak moc, do nedávné doby jsem to ignoroval nebo nepozoroval. Teď jsem si pořídil relativně slabě nahranou desku a při poslechu mě jak brum tak šum ruší. Z běžné poslechové vzdálenosti začne být oboje slyšitelné s volume někde na 10.-11. hodině. Na 12. hodině a výš už je oboje rušivé v tichých pasážích. Jen pro upřesnění, takto to šumí brumí s vypnutým gramofonem. Samotným zapnutím gramofonu (roztočení talíře) se nic nezmění. Položením jehly do prázdné drážky se přidá jemný brum motorku gramce. Gramo je uzemněno na šroubek na phono předzesu.

Charakter brumu samotného předzesu je klasické bzučo-hučo navázané na 50Hz ze sítě. Charakter šumu je podobný slabému bílému šumu. Prostě syčení. Předpokládám, že to je jednoduše vlastnost takto levného phono předzesu (šum určitě). Kdyby přece jen nebyla, uvítám rady, jak se toho zbavit.

A k jemnému brumu od motorku gramofonu, který se přidá po spuštění přenosky do drážky: to také přisuzuji levnému řešení gramofonu. Nicméně, pomohlo by tomuto pečlivější usazení gramce na nějakou super pevnou a nechvějící se podložku (zděná polička např.)? Nebo upgrade původního plechového talíře na akryl? Nebo spíš upgrade gramofonu jako celku?

Přístroje jsou ty, které mám v podpisu.

Děkuji za reakce a případné podněty.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jemný brum a šum phono přezesilovače

Příspěvek od fox »

Každý phono předzesilovač trochu šumí. Na 12. je šum většinou slyšet. Já hraji maximálně na 10. a to je už slušný rachot. Doporučuji phono s možností silnějšího zesílení. Brum bude asi problém gramofonu a jeho uzemnění.

kamilek111
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kamilek111 »

Project debut III. jsem vlastnil. Má brum sám o sobě při vyšší hlasitosti a co teprve když poblíž zapnete plazmovou televizi, to je teprve tanec, brum se několikanásobně zesílí. Není u něho dobře vyřešeno uzemění. Stařičký dual cs 505 podobnými neduhy netrpí.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Díky za podněty.

Ano, brum je pravděpodobně nedostatečným uzemněním. Tuhle teorii potvrzuje i fakt, že když na preamp sáhnu, brum se zmenší. Jak tedy gramo lépe uzemnit? Dnes mám standardně k zemnícímu šroubku na preampu. Mám uzemnit na hlavní zesilovač? Nebo zcela mimo hifi sestavu?

Plazmovou TV si k poslechu gramofonu moc často nepoučtím :D, ale když jsem to teď pokusně udělal, nic se na brumu nezměnilo.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Řešení je jednoduché - kvalitní phono předzesilovač místo hračky.
Pavel Macura Audio

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Jj, tím směrem stejně mířím.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Já bych si dovolil s panem Macurou tentokrát výjimečně nesouhlasit - PJ Phono Box II zase až taková hračka není.
Já bych viděl podle popisu problém někde ve vnitřním kostření a zemnění gramofonu.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Šum je dán zapojením a kvalitou součástek předzezu, s tím nic moc nenaděláme, brum je vyvolán nevhodným zeměním, zkus ten gramec uzemnit přímo na svorku GND jenomže zesilovače výkonu případně odpojit úplně, někdy se stav paradoxně zlepší.

Odpovědět