Zdravím,
tak se stalo, že mi začaly kolísat otáčky u gramce; přesněji řečeno pravidelně houpat - zrychlí, zpomalí .... na stroboskopu to houpe asi 0,5 cm na jednu a hned zas na druhou stranu. průměrná rychlost drží..
Sundal jsem talíř, odmastil řemínek, kladku a talíř na místě kde řemínek doléhá (to jsem dělal už po několikáté; jednou se mi nedopatřením podařilo řemínek umastit a nějakou dobu to občas začlo prokluzovat .... po několikerém odmaštění to ale začlo být dobré .... ale to bylo trochu jiné kolísání), ale změna žádná ...
Nevěděl by někdo ze zdejších odborníků možnou příčinu? .... co takhle přidírající se motůrek? .... no, přiznám se, že jsem gramec ještě rozhozený neměl, tak to asi budu muset zkusit a kounout jestli jsou tam nějaký mazací místa ... asi budou.
Jinak gramofon používam celkem málo, cca jednou dvakrát měsíčně , tak jsem ho nechal nějakou dobu běžet jestli se to nesrovná, ale nevypadá to ...
Mam Grundig PS2500, automat
kolísání otáček u gramofonu
Re: kolísání otáček u gramofonu
To vypadá na vytahaný řemínek, odmaštění pomůže jen krátkodobě, lépe výměna. Ale má zkušenost pramení z tesla NC 420 a ten neměl jemnou regulaci otáček tedy závada může být v řídící elektronice či samotném motorku...
No, ten řemínek už vytahaný bude, řekl bych.... jelikož nepředpokládám, že by někdo věděl průměr řemínku na PS2500 (mělo by to být asi stejné na PS3500 a např. Technics SL-B3), tak zkusím nějaký koupit odboku (tolik to nestojí) . Průměr talíře kde přiléhá řemínek je 198mm .... teď se chci zeptat : kupuje se řemínek přesně rozměrově stejný (a trošičku se pak natáhne ke kladce) nebo koupim kapánek větší (200, 201 ...rozměrů je plno a vlastně nevim jak moc má být origo řemínek naplý) ? ......
no tak jsem našel rozměr : http://www.hifi-phono-house.com/Grundig ... anguage=en
Dokonce jen 185 mm; je to možný? Opravdu ho mam už vytahanej
Dokonce jen 185 mm; je to možný? Opravdu ho mam už vytahanej