Krystalové přenosky

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
dynlik
Kontaktovat uživatele:

Krystalové přenosky

Příspěvek od dynlik »

Zdravím.
Pořídil jsem si gramofon Tesla GZ 711. Vím o jeho "kvalitách", ale na občasné obroušení už tak zdegenerované produkce Supraphonu stačí *palec* . Mimo to je to hezký stroj, který je (zatím) plně funkční.
Gramofon má krystalovou přenosku ( nejspíš VK4302 ? ). Je to s krystalkama opravdu tak tragické? Kolik přehrání vydrží deska s neohraným safírovým hrotem, aby se dala ještě poslouchat? Jak rychle se safírový hrot opotřebuje?
Předem děkuji za odpovědi.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Re: Krystalové přenosky

Příspěvek od Ramones »

Nostalgie je jedna věc, ale tohle bych na fórum o hifi raději netahal ... *sunglases*

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

vydrží 400 hodin, ale na 99% jsou gumové závěsy chvějky zcela roztečené.
VK4302 se přestaly vyrábět před 30 lety.

dynlik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dynlik »

Ano, je to strašný stroj a poohlédnu se po lepším. Momentálně si ale musím vystačit s tímhle :( .
400 hodin je výdrž hrotu nebo desky? Ty rozpadlé závěsy znamenají co? Bude vůbec možná výměna hrotu?
Děkuji

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

400 hodin je teoretická trvanlivost safírového hrotu. Pravděpodobně to nepůjde vyměnit, protože ta chvějka je uložena v takových blocích z měkké gumy a ta se časem rozteče v beztvarou hmotu a zabraňuje tak výměně za novou chvějku. Původních chvějek mám spoustu, ale většinou je není kam nainstalovat :-) Ty gumové bloky jsou součástí přenosky, ne chvějky.

dynlik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dynlik »

Můžu nějak ověřit že jsou ty bloky rozteklé aniž bych přenosku komplet odepsal?
Jesli to nepůjde vyměnit, tak mi asi nezbyde než pořídit nový gramofon. Jaký nejlevnější použitelný bazarový gramofon byste doporučili? Můžu nějak ověřit že jsou ty bloky rozteklé aniž bych přenosku komplet odepsal?
Jesli to nepůjde vyměnit, tak mi asi nezbyde než pořídit nový gramofon. *offtopic* Jaký nejlevnější použitelný bazarový gramofon byste doporučili?

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

podív ej se na ni zespodu, ta jehla je uložena v gumových (jakoby gelových blocích modré barvy) jsou v dobrém stavu ?

dynlik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dynlik »

Celkem jo. Maličko lepí na ohmat, ale vypadají že drží tvar (viz. Nekvalitní foto :) https://ibb.co/bLgTWQ).

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

Dynliku jestli chceš ten křáp ještě oživit tak tady je něco
http://www.ame.cz/Gramo-prenoska-VK4302 ... 10699.aspx
Dělá se to v číně.
Paradoxní je, že tahle nic moc krystalová přenoska je dražší než třeba magnetodynamická AT95e která je kvalitou o hodně výš.

dynlik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dynlik »

No, bohužel, pro mě je nepřístupná jak tahle, tak jakákoliv jiná nová přenoska :( . Krám chci oživit maximálně novým hrotem za 100Kč, větší investice je asi bezcená. Pro mě tedy zbývá sehnat něco levného (0 - 1000 Kč) sakumprásk bez dalších velkých investic. Bohužel, když prohlížim bazary, tak pochybuju že je to reálné :D .

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

dynlik
Osobně bych se vykašlal na oživování mrtvého koně, tou krystalkou si beztak budeš jen ničit staré desky a bát se pustit si něco zachovalého.

Když chvilku zabrouzdáš, určitě narazíš na funkční gramo s MM přenoskou.
Zkus hledat např. NC 300. Jen nevím, zda máš k tomu zesilovač a repro.
Pak je varianta např. NZC 300 (totéž se zesilovačem), + nějaké levné bedničky (cokoliv bude lepší než ten poklopový reproduktor - GZ711 jsem také kdysi měl :)

PS: Pokud to potřebuješ vyřešit jen dočasně a jsi z Jižních Čech, mohu Ti půjčit funkční NZC 300 (mám jednu nakřečkovanou na půdě).

dynlik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dynlik »

Investovat do toho je asi opravdu zbytečné. Dají se použít i jiné gramofony NZC (a nebude potřeba k MM přenosce taky předzesilovač?) ? Bedničky jsou jedno jaké, nebo je třeba něco extra?

seva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od seva »

Pokud budeš chtít, pošlu ti jen za poštovné nepoužitou VK4204 Druopta Praha. Případně napiš sz a domluvíme se.

Odpovědět