LP, digitální nahrávka

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
swenik
Kontaktovat uživatele:

LP, digitální nahrávka

Příspěvek od swenik »

Včera jsem navštívil bazar v Krakovské a koupil si tam supraphonské LP Dvořáka - New World Symphony (bohužel jsem nenašel vhodnou fotku). Orchestr řídil pan Václav Neumann, nahrávka je z roku 1981, vydaná 1983. Co mě však překvapilo, na obalu je označení "digital recording", na desce dokonce česky..

Zajímalo by mě, co to vlastně znamená? Proč se tu u desek také dělalo? Jaký je rozdíl oproti "klasickým" nahrávkám? Nepotřebuji žádnou sáhodlouhou přednášku. Stačí mi odkaz na stránky, kde se o tom dočtu, nebo nějaké shrnutí pro laika.. :)

Něco jsem už našel, ale co to znamená v praxi bude vědět asi spíš nějaký zkušený znalec analogu.. ;)

swenik
Kontaktovat uživatele:

Re: LP, digitální nahrávka

Příspěvek od swenik »

Tak už jsem obrázek našel..

Obrázek

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Nenahrává se na pás, ale hned se signál zpracovává do jedniček a nul:
http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_recording

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

No a to mi nějak nejde do hlavy .. už v roce 1981 se používal digitální záznam?

swenik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swenik »

Takže jestli jsem to alespoň maličko dobře pochopil, má deska je vlastně takové vinylové "cédéčko"..? Mělo to nějaký smysl takhle tvořit desky? :shock:

Též mě to trochu překvapuje..

Davidus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Davidus »

Nejstarší digitální nahrávku mám z roku 1978. Ty jedničky a nuly se dřív nahrávaly na digitální pásky.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Pulzně kódová modulace (PCM z anglického Pulse-code modulation) je modulační metoda převodu analogového zvukového signálu na signál digitální, vytvořená již roku 1937 Britem Alecem Reevsem
viz. Wikipedie.
Pro mastering a záznam analogových záznamů gramofonové desky byla PCM poprvé použita v roce 1972 firmou Denon , přičemž první "věrný" záznamník (digitální magnetofon ?) byl vyroben již v roce 1960.
A pak již šel vývoj kupředu...

*offtopic* On se dá i "analogový" signál z vynilu snímat digitálně, laserem
Obrázek
což je ELP Laser Turntable v ceně pouhých 5.100 až 14.330 € dle vybavení, chcete-li ještě DO, musíte počítat s částkou 490€ navíc :lol:

Mracoch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mracoch »

ALESKA píše:
On se dá i "analogový" signál z vynilu snímat digitálně, laserem

Chtělo by to lépe porozumět cizojazyčnému textu. Na stránkách o laserovém gramofonu je napsáno, že snímání je čistě analogové, žádné jedničky a nuly, proto taky ta cena...

Ale jinak jsem rád, že někdo další z fóra má povědomí o tomto přístroji, který má pro ucho skoro sterilní zvuk master nahrávky.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Skoda, ze tam neni popsano jak to snimani funguje.

Mracoch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mracoch »

To snimaní funguje, na podobném principu, jako optické snímání zvuku u filmu. Snímací hlava obsahuje složitou soustavu zrcadel, která pomocí laserových paprsků (celkem pět) tvoří na snímači v podstatě křivku, takovou jaká je drážka. Ta se převádí na el. signál a dál už to známe... Za myšlenkou z roku 1983 stál Robert E. Stoddard, snímací hlavu pro ELP navrhl Robert N. Stark už v roce 1984. Takže opravdu žádné jedničky a nuly. Je to pro fajnšmekry, či archiváře, za to hovoří počet prodaných kusů, kterých v roce 2005 (deset let od uvedení na trh) bylo již přes tisíc, ano 1000 kusů. Ale když uvážím, že snímání je zcela bezdotykové (neohrávám si své milášky), bez potřeby měnit přenosku, tak rozloženo v čase, to není zas až tak strašná investice...

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Stejně by mě zajímalo jak to hraje.
Když si představím kolik přenosek prošlo rukama zeleného mužíčka co furt šlape na kole,
než došel (dojel snad ?) na konec cesty a tady se nic měnit za lepší nedá :lol:

Odpovědět