Má oprava cenu? (Tesla NC 440)

Prostor pro milovníky poslechu LP
tomeo
Kontaktovat uživatele:

Má oprava cenu? (Tesla NC 440)

Příspěvek od tomeo »

Dobrý den,

už odmala mě bavilo přehrávat si na gramofonu pohádky a písničky. Pak přišlo období digitalizace a gramofon se uklidil neznámo kam. Při vyklízení půdy u tchána jsem objevila gramofon Tesla NC 440, na první pohled ve vcelku slušném stavu. Gramofon tam byl minimálně 15 let. Po bližším ohledání jsem zjistila toto:

- Hlavní talíř je samozřejmě křivý, okraje jsou spadlé až na té desce. Bylo nutné jej vypodložit, abych alespoň otestovala funkčnost gramo a přenosky.
- Řemínek je původní, od oka vypadá dobře, ale asi bude vytahaný. (jak to poznám?)
- Přenoska zn. JVC Z4S. Vůbec nevím, co to je zač a na jaké úrovni kvality je. Nevím, v jakém je stavu, bohužel nemám silnou lupu/mikroskop, abych se lépe podívala. Zkoušela jsem přehrát LP a na první poslech hraje dobře.
- Předzesilovač už někdo zabudoval přímo do šasi. Zřejmě to bude nějaký levný bastl/skládačka, ale hraje to.
- Ramínko vypadá v pohodě, nemá vůli, chodí hladce. Jediný problém je v pístku na zvedání ramínka - je zatuhlý. Zkoušela jsem jej rozhýbat prstem, ale po 5 minutách nic moc změna. Mám jej zkusit nějak víc promazat?
- Talíř se točí stabilně, jen když jsem chtěla vyladit dle stroboskopu rychlost, moc se mi to nedařilo. Pokud jsem otáčela knoflíkem doleva, rychlost se snižovala, ovšem když jsem točila doprava, rychlost začala kolísat, místo postupného zrychlování. Čím to?
- Vývod 5ti kolík. Sehnala jsem si redukci pětikolík -> 2x cinch (chápu, že to na kvalitě nepřidá) a zapojila to do beden.

Můj dotaz - má cenu se snažit tento gramofon opravit nebo raději kouknout na aukro/bazar po něčem v dobrém stavu? Zatím jsem psala na gramofony.wz.cz a cena nově vyrobeného talíře na NC440 je 1000 Kč :(

Pokud počítám dobře, tak by bylo třeba - nový talíř (1000 Kč), asi nová přenoska - alespoň AT 91 (500 Kč), vyhodit bastl předzesilovač a koupit nějakou krabičku (500-800 Kč) a nechat u někoho předrátovat raménko a místo pětikolíku dát Cinche ( do 500 Kč??? ). To by bylo min. 2500 Kč. Co jsem tak koukala na aukro a bazar, prodávají se tam různé modely Technics a Dual kolem 2500 - 3500 Kč, což by možná byla lepší volba, pokud jsou promazané a čerstvě servisované, ovšem mezi jejich modely se nevyznám, tak bych nerada koupila nějakou hračku, kde nepůjde pomalu nastavovat síla na hrot a antiskating.

Co si myslíte? Mnohokrát děkuji všem za odpovědi, budu ráda za jakoukoliv radu. Přeji hezký den, Anna

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Re: Má oprava cenu? (Tesla NC 440)

Příspěvek od S499_1023 »

Asi takhle:
Pan Zatloukal mívá i starší nerozpadlé talíře kolem 500,- - 600,-,
Subtalíř s ložiskem 500,-.
Nová vložka přiměřené kvality kolem tisícovky - patnácti stovek. Dá se koupit (třeba na Aukru od polského prodejce Wamat nebo tady: http://www.phonophono.de/yc10934.html) i náhradní jehla do vložky Z-4 S ale je to už druhovýroba, není to originál JVC.
Zvedáček se musí rozebrat, stará vazelína vyndat, vyčistit benzínem a naplnit vazelínou novou.
U regulace rychlosti pravděpodobně umírá původní potenciometr, to je řešitelné v řádu desetikorun.
Vzhledem k tomu zvedáčku bych doporučil poslat to panu Zatloukalovi (http://gramofony.wz.cz/kontakt.html), jinak by Vám ten talíř a subtalíř poslal i na dobírku. Má i řemínky. Mám s ním ty nejlepší zkušenosti.

A teď si neodpustím radu k balení, protože mi zrovna v pondělí přišel z Německa Dual CS 741 rozmrdaný na maděru, protože ho odesilatel zabalil "as it was":
1) Sejmout hlavní talíř.
2) Sejmout víko.
3) Spodní talíř vyzkoušet, zda se dá vyndat (někdy tam už není ta pojistka, která ho drží).
4) Pokud nejde spodní talíř vyndat, zafixujte ho velkým množstvím izolepy.
5) Nesundávejte za ramínka závaží na nastavování svislé síly - vypadla by vám z něj kulička a musela byste ji půl dne hledat.
6) Sundejte závažíčko antiskatingu (to na niti nebo silonovém vlasci).
7) Vložte ramínko do stojánku a zafixujte ho velkým množstvím izolepy.
8) Mezi vnější a vnitřní kroužek kloubu ramínka vložte na vhodnou velikost nalámané kousky polystyrénu (musí tam jít ztuha).
9) To samé mezi vnitřní kroužek a trubku ramínka.
10) Hlavní talíř vyhoďte (nedá se opravit). Jinak by se položil na dno krabice a upevnil velkým množstvím izolepy.
11) Obalte gramofon takovým množstvím bublinkové fólie, aby byl v připravené krabici č. 1 (menší) zcela natěsno).
12) Vyložte trošku větší krabici č. 2 polystyrénem tak, aby v ní krabice č. 2 seděla zcela netěsno.
13) Obalte víko pružnou fólií a položte ho na krabici č. 1 (alternativně si ho můžete nechat i doma, mmch., pokud je poškrábané, pan Zatloukal Vám dodá za asi pětikkilo i krásné nové víko).
Mezery mezi víkem a krabicí vycpěte zmačkanými novinami.
14) Krabici č. 2 zavřete, zalepte a neste na poštu přičemž neupadněte na schodech *2thumbsup* .

Pokud nemáte k Tesle citový vztah, kupte si nejlépe na německém Ebayi (budete-li nakupovat na Aukru, nekupujte od prodejce HiFi Klub Brno, má neuvěřitelně předražené věci) např. Dual CS 610, 620 nebo 630. Nedejte se odradit bakelitovým vzhledem, jsou to nesmírně kvalitní gramofony a dají se koupit do sta éček.

Nekupujte aktuální modely Dual. Jediný slušý model 505 je neuvěřitelně předražený, zbytek jsou ty, jak se to řekne slušně, tuhé fekálie.

Pokud byste chtěla vyšší model, tak třeba CS 721 (nebo CS 704). Vyhněte se modelům 714, 728, 731 741. Nemají totiž standardizované uchycení vložky a je tudíž problém s náhradními vložkami.

Pokud by Vám nevadilo ne úplně automatické ovládání (což u NC 440 taky nemáte :D ), tak můžu doporučit Thorens TD 115, který bývá za levný peníz, řekněme do 120 - 130 éček a je to špičkový přístroj.

Pokud budete chtít ještě poradit, jsem Vám k dispozici.

nstar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nstar »

*palec*

krasna rada

heretic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od heretic »

S499_1023 píše:..protože mi zrovna v pondělí přišel z Německa Dual CS 741 rozmrdaný na maděru, protože ho odesilatel zabalil "as it was"..
Vida, já myslel, že tobě se něco takového nemůže stát, vzhledem k tvé důsledné ignoraci neseriózních prodejců, jak jsi mě tady nedávno poučoval.. Jak to celé dopadlo ? Tipoval bych, že tak maximálně negativem, který jsi mu dal, z čehož si ovšem ten zm*d v Německu vůbec nic nedělá...

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Nedal jsem mu ani negativ. Napsal jsem mu, poslal jsem mu fotky a čekám. Mmch., ten člověk měl samá pozitivní hodnocení, holt asi neumí zabalit gramofon (prodával dědictví po nějakém strýčkovi, jinak kšeftuje se starožitnostma.

heretic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od heretic »

S499_1023 píše:..Mmch., ten člověk měl samá pozitivní hodnocení..
Na to se nelze v současné době moc spolehnout (vlastní neg. zkušenost)..

tomeo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomeo »

Dobrý den,

mockrát děkuji za vyčerpávající odpovědi. :) K Tesle sice citový vztah moc nemám, nicméně se mi líbí z estetického hlediska, je to poctivý kus (11kg). Určitě si ten gramofon nechám a v průběhu času ho dám do hezkého stavu, možná jej pošlu přímo panu Zatloukalovi na promazání a servis, ať ještě dlouho slouží. :)

No každopádně bych teď ráda koupila nějaký funkční a seřízený gramofon. Narazila jsem na tyto dva inzeráty - co si o tom myslíte?
1) již zmiňovaný Thorens TD 115 - vzhledově se mi moc nelíbí, ale pokud je kvalitní, proč ne. I cena je příznivá. ( http://aukro.cz/gramofon-thorens-td115-i4379775460.html )
2) Garrard, typ nevím, ale vypadá docela luxusně. Kde je háček? ( http://aukro.cz/anglicky-velice-seriozn ... 42609.html ).

Ještě jednou díky a vinylu zdar! :)

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Nebylo by lepší přišetřit a koupit něco nového a se zárukou ? Napřiklad Audio Technicu. http://www.alza.cz/audio-technica-at-lp ... tm#recenze

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Za cenu té Audio Technicy si já osobně raději koupím tři Thorensy.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

tomeo: Garrard je legendární anglická značka, proslavila se ale svými mnohem staršími modely s pohonem mezikolem, Garrard 301 a 401. Tohle je spíše model už z dob úpadku značky. Osobními zkušenostmi ale sloužit nemůžu. Mmch., ten Thorens na Aukru má i solidní vložku a prodává se už dlouho - domácí barbaři ho evidentně nedokážou ocenit. Já bych do něj šel hned ale "stopatnáctky" mám už tři a manželka špatně snáší jakýkoliv nový gramofon v domácnosti :D.

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vonvichousch »

Navíc ty Thorensy jsou za tu cenu DVA ,jeden na náhradní díly..

tomeo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomeo »

Manuální ovládání přístroje mi vůbec nevadí, ba naopak. Aspoň se cítím více zapojena do děje. :) Ráda si nasměruji přenosku na začátek desky, mechanicky páčkou spustím, to mě baví. :) Čím více manuální, típ líp. Už tak fotím na klasické kinofilmové zrcadlovky, nejraději s Nikonem FM, kde si můžu pohrát s expozicí, nastavit manuálně clonu a čas, ručně zaostřit, to je moje. :mrgreen: Necítím se tak sterilně jako při focení s digitálem.

Jinak ten Thorens mě opravdu zaujal, už jsem napsala mail, tak uvidím. :)
Ještě jsem dneska hledala a našla tento inzerát, jedná se o gramo JVC QL-A2, viz. http://audio-video-tv.hyperinzerce.cz/g ... --nabidka/
Vypadá moc hezky, má zajimavý design. Neznáte tento model někdo? Sice je to asi poloautomat (automatické vracení raménka po zvednutí), ale pokud je stroj kvalitní...

A pravda, nový gramo se zárukou nechci, většinou se jedná o laciné plasťáky s nulovou možností upgradu do budoucna. A když už jsou nové a kvalitní, nechávají si za to pořádně zaplatit :?

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Na Aukro se nepíšou maily, na Aukru se dávají příhozy :-).
Jinak ten JVC - pěkný, ale přece jen je to Japonec.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Proč máte někteří averzi proti starým poctivým japonským automatům? Já si občas zahraji na tomto staříkovi . A jsem s ním moc spokojený. :) Pěkně se u něj pochrupuje. Když dohraje, nemusím vstávat a můžu pokračovat v dál v bohulibé činnosti. :lol:

Obrázek

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Já nemám averzi vůči starým poctivým japonským automatům. Jen mám větší afinitu k evropským značkám. V gramofonech a reprobednách, abych byl přesný.

Odpovědět