už odmala mě bavilo přehrávat si na gramofonu pohádky a písničky. Pak přišlo období digitalizace a gramofon se uklidil neznámo kam. Při vyklízení půdy u tchána jsem objevila gramofon Tesla NC 440, na první pohled ve vcelku slušném stavu. Gramofon tam byl minimálně 15 let. Po bližším ohledání jsem zjistila toto:
- Hlavní talíř je samozřejmě křivý, okraje jsou spadlé až na té desce. Bylo nutné jej vypodložit, abych alespoň otestovala funkčnost gramo a přenosky.
- Řemínek je původní, od oka vypadá dobře, ale asi bude vytahaný. (jak to poznám?)
- Přenoska zn. JVC Z4S. Vůbec nevím, co to je zač a na jaké úrovni kvality je. Nevím, v jakém je stavu, bohužel nemám silnou lupu/mikroskop, abych se lépe podívala. Zkoušela jsem přehrát LP a na první poslech hraje dobře.
- Předzesilovač už někdo zabudoval přímo do šasi. Zřejmě to bude nějaký levný bastl/skládačka, ale hraje to.
- Ramínko vypadá v pohodě, nemá vůli, chodí hladce. Jediný problém je v pístku na zvedání ramínka - je zatuhlý. Zkoušela jsem jej rozhýbat prstem, ale po 5 minutách nic moc změna. Mám jej zkusit nějak víc promazat?
- Talíř se točí stabilně, jen když jsem chtěla vyladit dle stroboskopu rychlost, moc se mi to nedařilo. Pokud jsem otáčela knoflíkem doleva, rychlost se snižovala, ovšem když jsem točila doprava, rychlost začala kolísat, místo postupného zrychlování. Čím to?
- Vývod 5ti kolík. Sehnala jsem si redukci pětikolík -> 2x cinch (chápu, že to na kvalitě nepřidá) a zapojila to do beden.
Můj dotaz - má cenu se snažit tento gramofon opravit nebo raději kouknout na aukro/bazar po něčem v dobrém stavu? Zatím jsem psala na gramofony.wz.cz a cena nově vyrobeného talíře na NC440 je 1000 Kč
Pokud počítám dobře, tak by bylo třeba - nový talíř (1000 Kč), asi nová přenoska - alespoň AT 91 (500 Kč), vyhodit bastl předzesilovač a koupit nějakou krabičku (500-800 Kč) a nechat u někoho předrátovat raménko a místo pětikolíku dát Cinche ( do 500 Kč??? ). To by bylo min. 2500 Kč. Co jsem tak koukala na aukro a bazar, prodávají se tam různé modely Technics a Dual kolem 2500 - 3500 Kč, což by možná byla lepší volba, pokud jsou promazané a čerstvě servisované, ovšem mezi jejich modely se nevyznám, tak bych nerada koupila nějakou hračku, kde nepůjde pomalu nastavovat síla na hrot a antiskating.
Co si myslíte? Mnohokrát děkuji všem za odpovědi, budu ráda za jakoukoliv radu. Přeji hezký den, Anna