Master, remastr, mastering - vymezení pojmů
Master, remastr, mastering - vymezení pojmů
Při pročítání tohoto fóra, které považuji za velice inspirativní mimo jiné, jsem nabyl názoru, že se zde motá 5 přes 9, někdo o voze a druhý o koze. Konkrétně pojmy a výrazy mastering nahrávky, mastering LP versus mastering CD, master páska, master na výrobu LP či snad dokonce i remastr, nejsou zcela jasně chápány. Aby se tomu učinila přítrž, je zde někdo fundovy tak, že tyto výrazy jasně vytyčí a vymezi?
Re: Master, remastr, mastering - vymezení pojmů
No tak milý "Inžo" se neostýchej a zapoj se konečně do diskuse, ale prvně specifikuj kým " nejsou zcela jasně chápány ". Tebou, nebo zdejší tzv. Hifi komunitou? Učiň tomu tedy přítrž a můžeš vytýčit, či vymezit ty výrazy, aby byly zcela jasně chápány.
Jsem dychtiv nového poznání. Pokud Ti to nevadí, tak specifikuj na čem posloucháš, ať je patrná relevance Tvých sdělení.
Dík.
Jsem dychtiv nového poznání. Pokud Ti to nevadí, tak specifikuj na čem posloucháš, ať je patrná relevance Tvých sdělení.
Dík.
Je dobre aspon zhruba vedet, jak vznika hudebni nahravka (zjednodusene):
1. Nekdo ma napad a vymysli si "pisnicku"
2. Pokud to ma hlavu a patu, dojde k nahravani (recording), kdy se jednotlive nastroje a zvuky nahraji do jednotlivych stop
3. Pak dojde k mixu, kdy se jednotlive stopy poladi (pomoci ekvalizeru, komprese, reverbu a dalsich efektu) a spoji do jednoho celku - "pisnicky"
4. Pak dojde k masteringu, kde uz se ladi jen ta pisnicka jako celek, pripadne vice pisnicek v ramci celeho alba, aby to vse bylo tak nejak konsistentni a hralo to co nejlepe na co nejvice sestavach. Soucasti masteringu je i mimo jine jakasi administrativa, napr. tvorba metadat, proste vsechno to, aby nahravka byla pripravena k vydani, vyrobe a distribuci. Mastering se muze lisit dle ciloveho pouziti, nebo typu media na ktery to pujde (napr. jiny mastering pro CD vs vinyl). Dobre je to vysvetleno treba zde: https://www.izotope.com/en/learn/what-i ... ering.html. Z toho vznikne tzv. "master" (at uz jako analogovy zaznam na pasce, nebo digitalni treba pro CD / hi-res, nebo v nejake forme pro vinyl, apod.)
Re-master je pak to, ze se vezme puvodni mix a udela se mastering znovu, dle jinych parametru ci preferenci.
Re-mix je pak to, ze se vezmou puvodni nahrane stopy jednotlivych nastroju a namixuji se znovu, dle jinych parametru ci preferenci.
1. Nekdo ma napad a vymysli si "pisnicku"
2. Pokud to ma hlavu a patu, dojde k nahravani (recording), kdy se jednotlive nastroje a zvuky nahraji do jednotlivych stop
3. Pak dojde k mixu, kdy se jednotlive stopy poladi (pomoci ekvalizeru, komprese, reverbu a dalsich efektu) a spoji do jednoho celku - "pisnicky"
4. Pak dojde k masteringu, kde uz se ladi jen ta pisnicka jako celek, pripadne vice pisnicek v ramci celeho alba, aby to vse bylo tak nejak konsistentni a hralo to co nejlepe na co nejvice sestavach. Soucasti masteringu je i mimo jine jakasi administrativa, napr. tvorba metadat, proste vsechno to, aby nahravka byla pripravena k vydani, vyrobe a distribuci. Mastering se muze lisit dle ciloveho pouziti, nebo typu media na ktery to pujde (napr. jiny mastering pro CD vs vinyl). Dobre je to vysvetleno treba zde: https://www.izotope.com/en/learn/what-i ... ering.html. Z toho vznikne tzv. "master" (at uz jako analogovy zaznam na pasce, nebo digitalni treba pro CD / hi-res, nebo v nejake forme pro vinyl, apod.)
Re-master je pak to, ze se vezme puvodni mix a udela se mastering znovu, dle jinych parametru ci preferenci.
Re-mix je pak to, ze se vezmou puvodni nahrane stopy jednotlivych nastroju a namixuji se znovu, dle jinych parametru ci preferenci.
Prý se při výslednem hudebním mixu zaznamenával výsledek na několik záznamových zařízení současně z důvodu zcela identických kopií, neb pokud by se šlo cestou pouhého kopírování, kopie by byly zatíženy slyšitelnou chybou. Ty to master pásky se poté posílaly do gramofonových filialek po celém světě, ze kterých se řezal mastr na výrobu vinylů. Vskutku 

Že ty něčemu nerozumíš a něco zcela jasně nechápeš neznamená, že jsou to všichni ostatní kdo motá pátý přes devátý. Evidentně jsi to jen ty kdo tu má problém s kdejakejma pojmama, například na výrobu vinylů se master fakt neřežePan Jan píše: ↑31 kvě 2024 18:08Při pročítání tohoto fóra, které považuji za velice inspirativní mimo jiné, jsem nabyl názoru, že se zde motá 5 přes 9, někdo o voze a druhý o koze. Konkrétně pojmy a výrazy mastering nahrávky, mastering LP versus mastering CD, master páska, master na výrobu LP či snad dokonce i remastr, nejsou zcela jasně chápány.

Na odkaze si můžete přečíst příběh alba Random Access Memories od Daft Punk.
Asi to není typický příklad toho jak se dnes náhravá, ale zajímavé to je.
https://www.soundonsound.com/people/rec ... -daft-punk
Asi to není typický příklad toho jak se dnes náhravá, ale zajímavé to je.
https://www.soundonsound.com/people/rec ... -daft-punk
Gratuluji, u tvych příspěvků mám pravě pocit že patříš do skupiny 5 over 9.Liamee píše: ↑31 kvě 2024 22:02Že ty něčemu nerozumíš a něco zcela jasně nechápeš neznamená, že jsou to všichni ostatní kdo motá pátý přes devátý. Evidentně jsi to jen ty kdo tu má problém s kdejakejma pojmama, například na výrobu vinylů se master fakt neřežePan Jan píše: ↑31 kvě 2024 18:08Při pročítání tohoto fóra, které považuji za velice inspirativní mimo jiné, jsem nabyl názoru, že se zde motá 5 přes 9, někdo o voze a druhý o koze. Konkrétně pojmy a výrazy mastering nahrávky, mastering LP versus mastering CD, master páska, master na výrobu LP či snad dokonce i remastr, nejsou zcela jasně chápány., pro výrobů vinylů se řežou matrice.
Ano řeže se prvotní disk, chceš-li matrice, která se považuje za Mastr disk, tento disk se používá pro následující výrobu raznice systémem otec-matka. Při způsobu ryti se u metody DMM odpadají 2 nasledujici kroky výroby matrice systémem otec-matka, což mám za následek, mimo jiné, snížení povrchového hluku cca o 6 dB. Proces úpravy signálu a následné rytí do disku se považuje za mastering, který lze považovat za technickou úpravu signálu, tak aby splňoval nároky na výrobu gramodesky oproti "hudebnímu masteringu", který prvotně slouží k zvukomalebné úpravě hudebního snímků většinou již smixovane do finální podoby.
Vážení, jednou pro vždy si zapamatujte, že se ryje pole, ale deska se řeže! Když řežu desku, vážně nesedím v pluhu. Díky za pochopení a omlouvám se, jestli to do tohoto vlákna nepatří.
Že ty máš nějakej pocit a nerozumíš tomu co Já nebo ostatní píšeme, je jen tvůj problém. Já se hochu o tuhle problematiku zajímám celej život a s pojmama tak narozdíl od tebe nemám problém. Je zjevný, že ten jedinej kdo motá pátý přes devátý, jsi ty, ne Já. Já totiž například vím, že řezání lisovacích matric se za mastering fakt nepovažuje, mastering probíhá před řezáním lisovacích matric, je to proces úpravy nahrávky pro/před řezáním lisovacích matric. Nejdřív si o tom něco zjisti a pochop jak to funguje, než se pokusíš poučovat lidi co se o to zajímají celej život.Pan Jan píše: ↑01 čer 2024 05:46Gratuluji, u tvych příspěvků mám pravě pocit že patříš do skupiny 5 over 9.
Ano řeže se prvotní disk, chceš-li matrice, která se považuje za Mastr disk, tento disk se používá pro následující výrobu raznice systémem otec-matka. Při způsobu ryti se u metody DMM odpadají 2 nasledujici kroky výroby matrice systémem otec-matka, což mám za následek, mimo jiné, snížení povrchového hluku cca o 6 dB. Proces úpravy signálu a následné rytí do disku se považuje za mastering, který lze považovat za technickou úpravu signálu, tak aby splňoval nároky na výrobu gramodesky oproti "hudebnímu masteringu", který prvotně slouží k zvukomalebné úpravě hudebního snímků většinou již smixovane do finální podoby.
Zjevně tě mate ta angličtina a to používání slova mastering ve výrazech jako DMM, VVM atd., ale to je právě anlgličtina, tam se mnohdy používají stejný výrazy pro různý věci. Mastering, o ktretým se mluví na fórech, je prosces práce s nahrávkou, nemluví so o procesech který se používají při výrobě nosičů.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Terminologie není zcela jasně definována (a vstupují do toho i překlady z angličtiny), nicméně z příspěvek od Yiakubou a doplnění od Pan Jan to vysvětlují správně.
Bezobsažné stupidní reakce od Liame/LUK jsou zdejším folklórem, nicméně nový termín "Mastering, o ktretým se mluví na fórech" pobavil.
Tím je asi toto téma vyčerpáno?
Bezobsažné stupidní reakce od Liame/LUK jsou zdejším folklórem, nicméně nový termín "Mastering, o ktretým se mluví na fórech" pobavil.
Tím je asi toto téma vyčerpáno?
To je arogantní tragéd.
Micka Guzauskiho je možné ještě vidět nad mixem skladby Gust of Wind, video je bohužel za paywallem.
Pánové děkuji, ještě mi tady svítí objasnění pojmu master tape. Dle všeho by se mělo jednat o 1/4 palcovou magnetofonovou pásku, na ktere je zachycen finální mix hudebního snímku. Alfa a omega kolem kterého se, sic, točil celý hudební průmysl. Tyto pásky byly nezřídka ukryty v trezorech nahrávacích společností a vedly právní spory komu vlastně patří.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Pásy BASF, celostopé stereo, rychlost 38 cm/sec, nebo raději 76 cm/sec.
Na master tape neni finalni mix, ale finalni master pripraveny k vyrobe / kopii. Proto se to jmenuje master tape a ne mix nebo mix-down tape, ktery obsahuji finalni mix pripraveny k masteringu.