Mazání ložiska gramofonu

Prostor pro milovníky poslechu LP
bestsound
Kontaktovat uživatele:

Mazání ložiska gramofonu

Příspěvek od bestsound »

Mám dotaz, a to na mazání ložiska (tzn. hřídelky a pouzdra) gramofonu Pro-Ject. Dá se použít např. kvalitní značkový olejíček na jízdní kola? Nebo spíše něco o trošku tužšího, jako jemná vazelína? Děkuji za každou radu či názor.

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Re: Mazání ložiska gramofonu

Příspěvek od TRANSIWATT »

Olej na kola, šicí stroje, rostlinné oleje, živočišné tuky, vazeliny ----NE NIKDY !
U hifi prodejců je možno sehnat více druhů, jsou dost drahé nebo až silně předražené. Klasika, kterou se nic nezkazí a používám ji i já je hodinářský olej , nejlíp č.3. Také není nejlevnější (nikdy nebyl) ,ale zaručeně nezklame a vydrží dlouho. Dá se koupit u našich prodejců přes internet, nevím, že by ho někde prodávaly v obchodech.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

proč ne olej na kola a šicí stroje :-) ?

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Nebylo by nejlepší mazat hadím olejem?

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

neboť to Transiwatt napsal a asi ví co mluví, hodinářskej volejíček bývá jemnější, no já jsem použil co bylo po ruce, dětskej olej z lékárny...

bestsound
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bestsound »

Jak jsem koukal na netu, tak hodinářský olej asi bude problém sehnat, takže asi skončím u předraženého Grease-It od Pro-Jectu. Starší gramofony (Tesla NC-150/160, NC-470, NAD-5120 apod.) jsem tedy olejem na jízdní kola bez problému mazal. Teď jsem si konečně pořídil lepší model (Pro-Ject 2-Xperience), tak mu chci dát to, co mu patří.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Proč by měl být větší problém ho sehnat než speciál Pro-ject? Hodinářské potřeby se prodávají i v e-shopech. Já kdysi koupil olej přímo u hodináře. Určitě stačí jakýkoliv řidší olej, např. i hydraulický VG-32. Vazelínu rozhodně ne.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Mnohem důležitější, než to, jaký olej je důkladné vyčištění ložiska od předcházejícího oleje. Já mažu Thorensy i Dualy hodinářským olejem, který jsem koupil za pár šlupek od hodináře. Ale v minulosti jsem mazal i olejem na kola, i olejem na šicí stroje a všechno fungovalo. Je potřeba jen bedlivě dbát, aby olej nebyl organického původu a biodegradabilní.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Přesně tak jak to napsal S499..... Nejdůležitější je to ložisko před namazáním vyčistit od všech nečistot a zbytků původního oleje. A pokud jsou na hřídeli stopy otěru z pouzdra, pak už nepomůže nic.

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

Renown píše:proč ne olej na kola a šicí stroje :-) ?
Uvedené oleje ,hlavně na kola, jsou tím nejlevnějším "odpadem" při výrobě mazadel. Většinou nemají specifikovány vlastnosti jako viskozitu, atd..., vlastnostmi podle různých výrobců se dost liší. Navíc obsahují zbytky abrazivních a korozivních příměsí. Na kola to asi fakt nevadí, ale pro jemnou mechaniku to není. Ti co někdy použili v gramci tento olej ,možná si vzpomenou, že osa i pouzdro ložiska byly zasviněny zčernalým mazivem. Cástečně k tomu dochází při použití i kvalitních olejů (otěrem dvou kovových ploch,) ale v mnohem menší míře. Také jsem viděl po dlouhodobém působení takového oleje na bronzovém či mosazném pouzdru zelené stopy po měděnce - jasný to důkaz o chemické agresivitě mazadla.
Kdo chce , at si udělá jednoduchý pokus . Vyzkoušejte všechny možné oleje hodinářský, na kola, "highendovský"...
Abrazivní vlastnosti:
Dejte na jemný hadřík trochu oleje a potírejte ním čistý kousek Cu nebo Ms plechu , asi tak minutu, jakoby ste leštili. Pokud se na hadříku objeví černý flek, je to důkaz abrazivních vlastností.
Korozivní účinky, chemická agresivita:
Použijte železný a Cu nebo Ms plech (malý kousek). Naneste vzorky různých olejů (třeba štětcem) . Uložte někam na skřín, do komory nebo někde , a nechte tak dva - tři měsíce. Po této době nejprve zkontrolujte stav oleje (odpařil se, zhoustnul a lepí se, zůstal stejný). Pak setřete z plíšků vzorky oleje. Vhodný olej by neměl zanechat stopy (ztmavnutí zesvětlení..) Hlavně na Cu/Ms vzorcích je to dobře poznat.
Hodinářský olej, staletími prověřený, by měl v testu uspět. //a světu div se, ON JE živočišního původu!//
Možná jsou vhodné i jiné minerální oleje, nemám zkušenosti. Dobré vlastnosti měl kdysi za bolševíka koupený modelářský čirý olej pro jem.mechaniku. Bez změny vlastností vydržel přes dvacet let! Jeho složení neznám.
Lechosi, já nevím jaké vlastnosti má dětský olejíček. Ale jestli je (nejspíš asi) rostlinného původu, obával bych se, že zhoustne časem .
Ano, jak uvedli jiní, nejdůležitější je vyčistit ložisko před novou aplikací oleje. Já používám lihobenzin. Dobrou pomůckou jsou "uchošprty".

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

dyž už padlo slovo modelářství, co takhle použít volejíček riciňák, mazadlo do jemnejch leteckejch motorků ? je rostlinného původu, ale pozor: neužívat vnitřně...

Raoul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Raoul »

Ricinový olej určitě ne! Je to celkem lepidlo a jak vysychá lepí víc a víc. V modelářských motorech to za provozu nevadí protože je rozředěný palivem, když se ale motor nepoužívá a benzín se odpaří, motorek je po čase slepen tak že nejde ani rozdělat.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Dneska je ohromná specializace a výběr mazadel, kdysi jsem prodaval zahradní a lesní techniku, motorové pily, sekačky na trávu, křovinořezy...
a těch spešl volejíčků bylo asi 20 druhů, čiré, žluté i červené, nějaké vzorky mi zbyly ale do gramofonu těžko zvolit ten správný...

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Pro mazání ložiska svého gramofonu Michell používám tento olej. Byl součásti příslušenství nového přístroje. http://www.ebay.co.uk/itm/Michell-Engin ... SwPcVV0kjd
Možná, že by byl vhodný kvalitní plně syntetický motorový olej.

Odpovědět