MC Phono - Co vy na to?

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
TAB
Kontaktovat uživatele:

MC Phono - Co vy na to?

Příspěvek od TAB »

Mám ted doma jedno nejmenované RIAA MC Phono. Jeho zvuk s mojí přenoskou Denon S1 a Goldfinger je poměrně hodně dobrý. Lepší bylo jen phono DIY s přímožhavenou triodou RCA 26 ale ne zas o tolik. Jen dodám, že zatím jiná phona mě moc nepřesvědčila. Protože jsem byl hodně zvědavý tak jsem vykrelil schéma zapojení a nestačil jsem se divit. Konstruktér do poslední výstupní triody zakomponoval mosfet IRF710 udájně fungující jako bufer s výstupní impedancí 200ohm. Mě osobně se mi ten mosfet tam vůbec nelíbí a už vůbec se mi nelíbí že poslední trioda je dvojitá a její druhá půlka je pro druhý kanál (špatné pro přeslechy). O víkendu budu měřit pracovní body, napětí, proudy atd... Každopádně je tu někdo kompetentní kdo by mě vysvětlil jak tam pracuje ten mosfet a jestli je to tak dobře nakreslené? Možná, že jsem to zakreslil špatně tak to budu ještě kontrolovat. Mě to zkrátka přijde divné :)

Obrázek

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Re: MC Phono - Co vy na to?

Příspěvek od enregistree »

Misto mosfetoveho sledovace muzes dat elektronkovy, pokud te silikon znervoznuje. Pak lze pro posledni gain stage + buffer pouzit dvojitou triodu na kanal bez toho, aby byla elektronka sdilena pro oba kanaly.
Nektere maji mezi triodami stineni, ty lze bez obav pouzit pro oba kanaly.
Misto toho prepinani patice pro zatez prenosky bych napajel napevno odpor vhodny pro tvou prenosku.
Musi tam byt ten 100R na vstupu? Pokud jeho funkce je grid-leak resistor, tak by mel byt ve schematu mezi zatezi prenosky a mrizkou, ne na vstupu.
Cele to bude mit pro LOMC mensi nez line-level vystup.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Ano, mohu dát pslední stage elektronkovou s katodovým sledovačem a s přimou vazbou takže by odpadnul vazební kondenzátor. Tuto variantu zkusím a uvidím co bude lepší. Faktem je, že buffer vždy není to pravé ořechové. Lepší je navrhnout rovnou dostatečně silný výstup. Některé elektronky sice mají stínění mezi systémem ale i tak tomu mnoho nevěřím. Zkusím až budu mít čas postavit schválně obě varianty a změřit jaké budou přeslechy a zjistit tak jak mnoho je učinné to stínění.

Toto MC phono má zesílení cca 50dB což je pro přenosku typu MC Lo plně dostačující. Faktem je, že používám step transformátor, který vždy pokud je vhodný pro danou přenosku zvýší dynamiku a to dost. Já mám nastaveno vstupní hodnotu na dip přepínači 47kohm. Při přepínání jsem nezaregistroval velké změny ale nechám ho tam, protože nikdy nevím jakou přenosku budu mít nebo případně budoucí majitel až půjde do světa. Ten 100R jsem zakreslil špatně je to tak jak píšeš....

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Kdyz buffer zavrhujes, tak muzes pro druhy stupen pouzit paralelne obe triody z jedne banky jako u prvniho stupne. Vystupni impedance se snizi na polovinu, to je celkem zanedbatelne, stale bude neuniverzalne vysoka.

50dB pro LOMC (0.15-0.5mV) da vystup nekde okolo 100-250mV, to je 10 x min nez linkovy vystup (2VRMS).

Pokud je trafo 1:10 (20dB), tak u prenosky s doporucenou zatezi 100R ma byt vstupni odpor > 10K. Prijde mi skoro lepsi "poslat to do sveta" jak pises, a udelat si sve vlastni phono, nez to modifikovat. Modifikovany komercni produkt se pak blbe prodava.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

No to nemohu poslední stupen je společný pro oba kanály. Mohu ale vypustit mosfet a udělat tam katodový sledovač. Takové úpravy ale tam dělat nebudu. To phono je mého kolegy, který mi ho přivezl na opravu. Pouze je to pro mě inspirace a postavím si svoje dle potřeb..

Věc se má trochu jinak. Přenosku mám Denon MC - S1 (0,15mV) a k němu určené step trafo Denon Au -S1 (1:13), které je vhodné pro přenosky s impedancí 3-40ohm a jeho výstupní impedance je 47Kohm. Takže jde o vhodnou kombinaci a výstupní napětí z phona je cca 1V a to bohatě stačí i na moje OTL s výkonem čtvrt watu :D. Většina koncáků je konstruovaná na maximální výkon při vstupním napětí 0,7-1v..

enregistree
Kontaktovat uživatele:

S tim trafem je celkovy gain trafo+phono pres 70dB.

Mel jsem na mysli, ze 50dB (pouze phono bez trafa) je mene nez linkovy vystup. Psal jsi, ze vyrobce uvadi, ze phono je pro LOMC prenosky bez pouziti trafa. Tam vychazi ta uroven kolem 100 mV u tve prenosky)… to muze byt malo.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Promin nedal jsem ti veškeré informace. To phono se vyrábí ve dvou verzí. Pro MM s cca 40dB ziskem a pro MC myslím, že 50-55dB a to mám doma. Za tento Phono zesilovač výrobce doporučuje a prodává linkový/řídící předzesilovač.

Jinak v rámci opravy (špatný mosfet ve zdroji) se vyměnily 12AX7 EH za pořádné NOS ECC83 od Philipse, které mají absolutně jiný a kvalitnější zvuk stejně jako Telefunken a Valvo. Dále čekám ještě na výstupní kondenzátory Mundor Silver Oil, které tam půjdou. Mám dobré zkušenosti s Jensen kondenzátory tak doufám, že přínos bude ještě u Mundorfu lepší. Jinak bych dodal, že v zesilovači výrobce použil jen jediný elektrolytický kondenzátor ve zdroji.

Odpovědět