Měnící se rychlost "pitch"
Měnící se rychlost "pitch"
Zdravím,
mám dotaz ohledně nestabilní rychlosti talíře u gramofonu Technics SL-B303. Když pustím jakoukoliv desku, musím i zároveň nastavit pitch +/- uprostřed, aby měl správné otáčky. Po chvíli ale se rychlost otáčení začne měnit (zejména se zrychluje), což sleduji podle stroboskopu. Někde jsem slyšel, že pomůže párkrát pootočit tlačítkem pitch doleva i doprava, jakoby to promazat, ale moc to nepomáhá. Je to mizérie, protože v průběhu přehrávání to člověk musí neustále hlídat, aby reprodukce nebyla zkreslená. Nevíte, co s tím?
Díky moc
johnnyv
mám dotaz ohledně nestabilní rychlosti talíře u gramofonu Technics SL-B303. Když pustím jakoukoliv desku, musím i zároveň nastavit pitch +/- uprostřed, aby měl správné otáčky. Po chvíli ale se rychlost otáčení začne měnit (zejména se zrychluje), což sleduji podle stroboskopu. Někde jsem slyšel, že pomůže párkrát pootočit tlačítkem pitch doleva i doprava, jakoby to promazat, ale moc to nepomáhá. Je to mizérie, protože v průběhu přehrávání to člověk musí neustále hlídat, aby reprodukce nebyla zkreslená. Nevíte, co s tím?
Díky moc
johnnyv
Re: Měnící se rychlost "pitch"
usuzuji že model B303 je řemínkáč (belt) první pomoc očistit příp. vyměnit ten řemínek, prostříknout Kontoxem potencák pitch control v horším případě servis
Ano, je to řemínkáč. Kdysi jsem to promazal WD-40 a nezdálo se, že by to mělo vliv. Zkusím se mrknout na ten řemen. Díky.lechos píše:usuzuji že model B303 je řemínkáč (belt)...
Johhnyv
pokud si troufneš a seženeš náhradu můžeš vyměnit ten regulační potenciometr otáček, do složitější autopsie aparátu bych se nepouštěl ale možná
jsi lepší bastlíř nežli já
jsi lepší bastlíř nežli já
Tady máš manuál :
http://www.vinylengine.com/library/tech ... b303.shtml
V tom gramu je ss motorek, řízený napětím, jestli kolísají otáčky je docela možné, že je před smrtí. Mě kdysi pomohlo jemné promazání komutátorku a ložisek olejem na šicí stroje, u diskmenu.....
Podle schématu jsou na desce elektroniky dva trimry pro nastavení otáček obou rychlostí, možná by bylo dobré s nimi pohnout a vrátit je do původní polohy. Pokud toto nepomůže tak asi komutátor motoru mele z posledního.
Motor má katalogové označení sfmhb33-01e ale jestli ho seženeš to nevím.....
http://www.vinylengine.com/library/tech ... b303.shtml
V tom gramu je ss motorek, řízený napětím, jestli kolísají otáčky je docela možné, že je před smrtí. Mě kdysi pomohlo jemné promazání komutátorku a ložisek olejem na šicí stroje, u diskmenu.....
Podle schématu jsou na desce elektroniky dva trimry pro nastavení otáček obou rychlostí, možná by bylo dobré s nimi pohnout a vrátit je do původní polohy. Pokud toto nepomůže tak asi komutátor motoru mele z posledního.
Motor má katalogové označení sfmhb33-01e ale jestli ho seženeš to nevím.....
-
FusionFanatic
- Kontaktovat uživatele:
Do proměnných odporů kontox, a vyměnit elyty. Kámen úrazu taky nemusí být v potenciometru, ale v přepínači rychlosti. Tam je špatný kontakt dost pravděpodobný, kontox a procvakat, případně vyměnit.
Zkusím vyzkoušet vše, snad něco pomůže. Ještě jsem zjistil jednu věc: když se deska rozjíždí, raménko je na začátku, mění se rychlost nejvíce, když dám raménko na poslední stopu nebo blíže středu desky, rychlost se ustálí. Nemůže to být i nějakým špatným vyvážením?
Každopádně díky za vaše rady a názory.
Johnnyv
Každopádně díky za vaše rady a názory.
Johnnyv
vyvážením ne. jenom el. regulace otáček příp. motorek, rozbor případu je nad rámec příspěvku
Lad2000 a ostatní to popsali správně
Lad2000 a ostatní to popsali správně
Jehla klade pohonu talíře malý odpor, který se směrem ke středu talíre zmenšuje, proto se otáčky stabilizují.
pohony gramofonů jsou výkonově navrženy tak, aby udržely otáčky a překonaly třecí odpor jehly, protože velký výkon zase zvětší hluk pohonu.
pohony gramofonů jsou výkonově navrženy tak, aby udržely otáčky a překonaly třecí odpor jehly, protože velký výkon zase zvětší hluk pohonu.
jestlis tam neco promazaval, zkus odmastit remen a talir kde remen doseda.; taky muze byt remen uz vytahany.- to byl muj pripad.
-
-