MM nebo MC přenoska

Prostor pro milovníky poslechu LP
Bred72
Kontaktovat uživatele:

MM nebo MC přenoska

Příspěvek od Bred72 »

Zdravím vás tady všechny,
sbírám muziku na vinylech od 14let, poslouchám všechno možné, ale nejraději "popinu"...Tears For Fears,Bryan Ferry,New Order,Pet Shop Boys,Roxy Music,Everything But The Girl, Ananda Project atd :-)
Můj první gramofon byla Tesla NC500 a ta šla se mnou hodně dlouho (dokud se nezbortil díky výrobní vadě talíř).Před 3 roky jsem si pořídil RELOOP 1000MK2, ten šel nedávno do světa a já se ve svých 43 konečně dostal k pořádnému gramofonu PRO-JECT Xtension 10 Evolution.MImo jiné mám zálibu ve starých vintage zesilovačích, není to tak dávno co jsem pořídil krásný ROTEL RA-913, pokud se nepletu, je to rok výroby 1968 a myslím si, že hraje dost slušně.Časem bych chtěl pořídit něco lepšího.
Repro jsou sloupy Wharfedale Diamond 9.6
Zatím jede Xtension na "dočasné" MM Ortofon 2M Red a posledních několik týdnů, se snažím tady na fóru vyčíst, která přenoska do 15000,- by byla k němu nejlepší,tedy pomocí které bych z něj vydoloval co nejlepší zvuk.
Mám na týden půjčený phono předzesilovač Pro-Ject Phono box RS a musím uznat, hraje to s ním skvěle.Jestli je tohle limit mého zesilovače ve spojení s 2M Red, tak to dotáhl dost daleko :-)
Možná hned namítnete, že k Xtension a RS-u to chce lepší zesilovač (samozřejmě máte pravdu), na ten ale teď nejsou peníze.
Nikdy jsem neměl možnost slyšet MC přenosku, pokud bych šel přesto nakonec do MM, připadá v úvahu Ortofon 2M Black (trochu strach z té její "krutopřísnosti)
Od MC čekám větší otevřenost, více detailů,lehkost, ale počítám i s tím, že více odhalí i všechny špatné nahrávky, lupance a nedostatky konkrétního LP
Kdyby bylo dostatek financí, viděl bych to na Lyru,věřím a dovedu si představit, že to musí být skvost:-)
Předem moc děkuji za všechny možné vaše rady, analogu a LP zdar!

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Re: MM nebo MC přenoska

Příspěvek od Patmann »

Ahoj,
u tveho noveho gramofonu se vubec neboj jit do MC prenosky, ja jsem provozoval 2Xperience s MC Ortofon Valencia a hralo to skvele, ted mam Pro-Ject RPM 10.1 s MC Ortofon Quintet a zadne neduhy starych desek neni slyset, spis naopak, ta prenoska z tech starych desek vytahne maximum, znova si postupne sjizdim celou sbirku a nestacim se divit, jak desky, ktere jsem opomijel kvuli zvuku hraji skvele.
Kolikrat je horsi deska nove koupena nez tricet let stara.
Toz tak ;-)

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

Krutoprisnost - peknej termin pro vysokou vernost. Tu prave 2m black nabizi.
Pro hodne lidi je paradoxne neni vysoka presnost pozadovana.
To si musis najit sam co ti vyhovuje, zda krutoprisnost, nebo zabarveni (zkresleni)
Dle meho nazoru je 2m black jedna z nejlepsich prenosek. Nektere nahravky jsou s ni dokonce lepsi nez s kvalitni MC.
Za me radsi 2m black nez stejne draha MC.

Bred72
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bred72 »

To si přesně vystihl:-)
Vrtá mi totiž pořád hlavou jestli 2M Black nebo Sumiko Blue Point Special Evo III.
A od Sumiko mě odrazuje fakt,že když jsem na předchozím gramofonu zkoušel porovnat 2M Red a Sumiko Black Pearl (což jsou podobné cenové relace) tak Sumiko hrálo jako přes "basovou" deku a výšky byly hodně potlačené směrem dolů.
Já mám raději osobně když to pěkně průzračně cinká než hutné basy.Což ale nemusí být stejný dojem od MC Sumiko než v případě MM Sumiko Black Pearl.Takže nerad bych ji zatracoval předem :-)

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Presne tak charakter Sumiko je odlisny. Tezko budes preferovat obe znacky. Spise vol Ortofon. Sumiko me osobne nevyhovuje.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Na druhou stranu vyšší modely MC od Ortofonu jsou na některé žánry až moc analytické, např rocková hudba se moc nedá poslouchat. Na rozdíl od klasiky... Záleží co poslucháš.

Bred72
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bred72 »

Poslouchám "popinu"
A ještě další otázka.
Protože nikdo peníze netiskneme ani já, tak situace je taková, že gramo předzesilovač Pro-ject phono box RS mám zatím jen půjčený na zkoušku.
Přinese mi více zlepšení zvuku se stávajícím zesilovačem Rotel RA-913 lepší přenoska bez RS-a, než teď 2M Red s RS-em?Jako je to tam dost hodně znát, s RS-em hraje 2M Red jako by jste měli na zesilovači "další druhý" tlačítko LOUDNESS
Obojí naráz koupit nemůžu...bohužel postupně *headbang*
Díky všem za vaše názory *2thumbsup*

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Kup si 2M Black nebo HO Denon a popina tě bude bavit. Vysokorozlišující MC přenosky by tě akorát znervozňovaly a furt bys řešil nějaky kabely a jiny kraviny. Ortofon Jubilee je skvělá přenoska, ale nic jiného než klasiku bych pak sní nemoh poslouchat, rock se rozpadne na milion částeček, ztratí to kompaktnost a je to takový divný.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Presne tak. Na neco je lepsi MM.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Já bych řekl, že je to spíše o tom, co od toho člověk očekává.
Pokud chci maximální dynamiku, rozlišení a basy - pak to musí být low output MC. V takovém případě není jiná cesta. Samozřejmě je to i ta nejdražší cesta.
Ačkoliv si Vintage a Sostakoviče velmi vážím, nemohu souhlasit s tvrzením, že Ortofon Jubilee nehraje rock, nebo, že na něco je lepší MM než MC, závisí to na spoustě jiných vlivů, jako je gramofon samotný, jeho rameno, phono atd.. Připouštím, že je to jejich osobní zkušenost na konkrétním aparátu, ale nezevšeobecňoval bych to.

2M Black je za svou cenu velmi detailní a dynamická přenoska a rozhodně je lepší než 99% low output MC přenosek ve stejné cenové kategorii (500 Euro)
Ale pokud můžete trochu připlatit a koupit třeba Ortofon MC30 Super II, nebo Ortofon Quintet Black tak to už je zase jiný level.

Sumiko Blue Point Special EVO3 je typické Sumiko, trochu rozmazané jako nezaostřená fotka, méně dynamiky než Ortofon, ale krásné středy. Něco jako impresionistický obraz :-) Řada lidí může tvrdit :"Tohle je pravý analog".

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Renown: naprostý souhlas.
Já poslouchám hlavně rock a manželka má doma pár popových desek a hrají skvěle, ta dynamika a basy co má Quintet Black tomu "dávají šťávu" ;-)

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Lubore plný souhlas. Vlastnil jsem EVO3, máznuté okraje pásem, ale středy ( jak kdysi psal EFI -- KRÁSNÉ PLEŤOVÉ ).

Bohužel low output MC potřebuje kvalitní kabeláž, MC trafíčko a pořádný kolotoč, pak vyždímáte z LP maximum.

Vlastním MC 30 Super II, a hraje jak pop, metal i klasiku bez problémů.

dekac
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dekac »

Já hraju na PJ Experience s přenoskou Dynavector 20x2 HO a preamp PJ RS.Poslouchám převážně metal a rock,ale nepohrdnu i dobrou klasikou a tato kombinace pro mé uši SUPER.Měl jsem možnost porovnat DV 20x2 s Benz Micro - mezi něma jsem se rozhodoval a dopadlo to jak to dopadlo.DV je doma.Porovnání proběhlo v Polsku protože se nenašel náš prodejce,který by mi toto umožnil,většinou řekli ..přečti recenze ,kup a pak uvidíš *taktone* .Bylo mi to i docela líto a tak jsem se obrátil na forum Vinylengine a tam se mi ozvali zahraniční prodejci s možností porovnání.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

To Renown:
Mozna je to vec nejake konkretni kombinace, ale mel jsem na dvouramenkovem gramofonu Micro Seiki moznost primeho prepinani mezi ruznymi prenoskami. 2M black byla lepsi nez Jubilee i na swing a blues. Na klasiku jasne lepsi Jubilee.
Mohl bych podobny pokus udelat znovu, ale nechce se mi.
Nicmene je to velmi poucne. Prenosky se spatne porovnavaji na jednoramenkovem gramofonu.
Kdyztak muzem nekdy vyzkouset, ale nevim zda najdu silu :-)

Bred72
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bred72 »

Renown:Pytel:
tak to jsem rád, že jste mi "rozmluvili" Sumiko Evo 3",alespoň už o ní nemusím uvažovat :-)
Takže přichází v tom potaz užší výběr
1)MM Ortofon 2M Black
2)MC Ortofon MC 30 Super II (kde ji sehnat, už jen na ebay?,nevíte o nějakém zdroji? *sunglases* ) místo ní je nástupce Ortofon HMC 30 Classic ??
3) MC Ortofon Quintet Black

4)a co Ortofon Rondo Bronze, někdo nějaké zkušenosti?

příští týden budu mít půjčenou rozehrátou Pro-ject Pick-It MC-1H od kamaráda, který upgraduje taky gramofon a tato bude jeho záložní,takže alespoň uslyším "nějakou" MC, sice HO MC ale přece :-)

Odpovědět