NC500-na Ortofon OMB 5 skoro žádné basy

Prostor pro milovníky poslechu LP
martymcfly
Kontaktovat uživatele:

NC500-na Ortofon OMB 5 skoro žádné basy

Příspěvek od martymcfly »

Dobrý den,
zdravím všechny zkušené majitele gramofonů a příznivce starých gramodesek a rád bych Vás oprosil o radu. Nejprve ale snad, jak jsem se sem vlastně dostal.
Podivně "nešťastně - šťastnou" náhodou jsem objevil toto fórum, když se mi při stěhování podařilo zničit (alespoň jsem si to myslel) manželčinu pýchu Tesla NC500 a já hledal rady, jak tuto svouji nešikovnost napravit.

Při přenášení a položení na stůl mi gramofon náhle talířem dosedl na dřevěnou desku a při dalším ohledání jsem zjistil, že je nepřirozeně ohnutá jehla (ať už mnou nebo někým jiným). Po přečtení několika vláken tohoto fora jsem zjistil co je třeba a pustil se do zjišťování celkového stavu NC500 a hledání závad. Zde je výčet:
1. Příčina dosednutí talíře byla nasnadě - totálně rozpadlé a rozpraskaní uložení hrotu středového talíře. Zvláštní kov, který se rozpadal snad už při samotném pohled. Stačilo gramofon skutečně jen i opatrně postavit na stůl a talíř se při jeho váze musel "poroučet" dolů.
2. Jehla na staré originální přenosce VM 2102 byla na odpis, jelikož jakékliv rovnání jehly by se asi minulo účinkem.
3. Talíř malinko hází (půl centimetru), to se ale zatím dá snést - budu řešit v dlaší fázi.
4. Dutinky na přenosce zcela zoxidované a zčernalé, rozhodl jsem se také řešit v další fázi "resuscitace".
5. Talíř se občas vůbec neroztočí, při sundání gumy na talíři jsem zjistil, že sebou motorek "cuká", ale neroztočí se. Pomůže šťouchnutí do talíře, při příštím zapnutí se už rozjede. Dělá tohle někomu?

Na všechny tyto závady jsem našel pomoc zde na fóru, a to jmenovitě pak u p. Zatloukala z Litovle (elektroservis.zatloukal@seznam.cz), na kterého tu pochvalně odkazuje spousta stejně postižených majitelů gramofonů. Já jej mohu všem kdo shání náhradní díly na gramofony také jen vřele doporučit.
Co tedy bylo opraveno:
1. Nové hliníkové uloženi talíře
2. Nová přenoska Ortofon OMB5, kterou jsem podle návodu úspěšně vyměnil
3 + 4 budu řešit následně.
5. Netuším příčinu, čili pokud jste se s tím někdo setkal, dejte prosím vědět, co s tím.

...ale teď už k mému momentálně hlavnímu problému, kvůli kterému jsem se rozhodl založit toto vlákno (nic podobného jsem zde nenašel). Podle návodu k přenosce Ortofon OMB5 jsem provedl její výměnu, vyvážil ramínko dle návodu a nastavil doporučený přítlak (15). Jelikož manželka pár dnů předtím gramofon pouštěla, při poslechu stejné desky nám připadá, že oproti dřívějšímu poslechu znatelně vymizely basy, přibylo výšek a gramofon hraje spíše trochu jako telefon (loudness OFF, korekce na nule). Gramofon byl a je napojen na receiver Technics do přípojky PHONO, repro Canton Fonum SC3 včetně korekční jednotky.
Můžete mi prosím poradit, co by mohlo být příčinou znatelného úbytku basů??

Děkuji za všechny rady a postřehy a omlouvám se za "začátečnické termíny" při popisu závad - snad jste pochopili :-)

mumu
Kontaktovat uživatele:

Re: NC500-na Ortofon OMB 5 skoro žádné basy

Příspěvek od mumu »

Ahoj, jedna z možných príčin sú chybne zapojené kábliky prenosky, aj keď píšeš, že si to zapájal podľa návodu. Mne sa to raz stalo, a prejavilo sa to presne tak, ako to popisuješ..,

martymcfly
Kontaktovat uživatele:

Díky za rychlou reakci, dá se někde (odkaz) dohledat správné zapojení přenosky Ortofon OMB 5?

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Ono je to prakticky u všech stejné: bílý - živý levý, modrý - studený levý, červený - živý pravý, zelený - studený pravý. A pokud máš ještě na dutinkách barevné bužírky, tak je to prostě barva na barvu.

Hans1983
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hans1983 »

Tady se m našel popis u jednoho prodejce:
Po výměně za původní vložku TESLA VM 2... je nutné raménko znovu vyvážit a nastavit předepsanou svislou sílu na hrot nové vložky, protože ta původní byla těžší. Barevné označení vývodů je shodné, jako u vložek TESLA.
bílá - L levý kanál
červená - R pravý kanál
modrá - LG nulový vodič levého kanálu
zelená - RG nulový vodič pravého kanálu (kovová ploška okolo konektoru u vložky Ortofon)

A popsané barvy máš zezadu na přenosce: https://www.puhy.cz/images/t_09930003.jpg

Překontroluj jestli ti to takto sedí. ;-)

martymcfly
Kontaktovat uživatele:

Barva na barvu zapojená dobře. při pohledu ze strany konektorů chvějky:

vlevo nahoře - bílá vpravo nahoře - zelená
vlevo dole - červená vpravo dole . modrá

Na gramofonu byla původně vložka VM2102

martymcfly
Kontaktovat uživatele:

Už mi nějak docházejí nápady... je tu snad ještě možnost, že jsem mohl poškodit některý z vodičů u dutinky, které jsou celkem dost zoxidované, ale oba kanály hrají, tak nevím.

Nemáte prosím někdo schéma zapojení těchto barevných káblíků do pětikolíku? Proměřil bych jestli nejsou poškozené.

Může mít na výšky a basy vliv nastavení zatížení přenosky, nevíte?

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Může mít na výšky a basy vliv nastavení zatížení přenosky, nevíte?
Môže a má, odporúčaný prítlak over aj na váhe. Vymeň aj tie kábliky, alebo ich vyčisti, ak sa to dá. Musíš odstrániť všetky nedostatky, kým začneš riešiť kvalitu reprodukcie, inak nebudeš nikdy vedieť čo môže byť príčinou tých basov. Budeš len tipovať, takže trpezlivosť a precíznosť pri dolaďovaní. Tie káble treba skontrolovať, ale najprv ten prítlak.

raj-analogu/nastaveni-gramofonu-t219.html#p746

norton
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od norton »

K bodu 5. Dnes jsem to same řešil na NZC 300 a stačilo pouze namazat motorek . Zapojeni DIN konektoru NC500 mám někde nakreslené zitra se podivam .

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

Pokud si dobře pamatuju, tak ty staré přenosky Tesla měly poměrně hodně basů a relativně málo výšek.
Když jsem vyměnil některou z nich (snad 2103) za Ortofon, měl jsem dost podobné pocity.
Spíš si myslím, že ten charakter zvuku Ortofon je jiný a nejsi na to zvyklej.

Nestyď se a přidej basy na korekcích. (vím, že je to tu sprosté slovo, ale on z toho každý časem vyroste)
Poslouchej 14 dní a přendej tam zpátky tu Teslu.
Pak udělěj závěr.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Ty barvy podle martyho popisu moc nesedí - nahoře má být bílá a červená, zelená pod červenou, modrá pod bílou.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Ale žádné kablíky v gramofonu přece nemohou zapříčiňovat málo basů, to je prostě nesmysl.
Buď jsou ty kabely ok, pak hrají oba kanály, nebo jsou oba, či jeden z nich přerušený a pak nehraje jeden, nebo oba kanály, ale v žádném případě to nemůže dělat to co tu popisujete
Jestli má svislou sílu na hrot 1,5 nebo 1,8 taky nehraje, co se basů týká, skoro žádnou roli.

Bude to nejspíše tak jak píše Sostakovic

nstar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nstar »

Nechcem byť nejaký negatívista ale je to originál ortofon? Aká bola cena? :|

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

Myslím si, že je to přenoskou. Ortofon podle mých uší měl vždy méně basů (i když přesných), než například levná AT95e. OM5e jsem kdysi měl také a nenechala na mě dojem, právě svým ztenčeným a jakoby vykradeným zvukem. Omlouvám se případně těm, kteří to slyší doma jinak. Vše je o sladěnosti sestavy....

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Možná je to subjektivní dojem z poslechu a zvyk na starou přenosku VM...budou hrát mírně odlišně ale ne zas moc...pokud je správně připojena barva na barvu, zem na zem...jedině vyzkoušet nějakou jinou (příp. zapůjčenou) a posoudit. Doporučenou náhradou za již nedostupné nové Tesla je Sony VL48G, Sanyo MG09, Nagaoka JT411 (OMB 5 bude lepší) ale kupovat zajíce v pytli je neúčelné, bez záruky. I kdybys spletl kablíky tak bude hrát pravý kanál v levé bedně ale bez vlivu na hloubky snad...to za předpokladu že zemní piny zapojils správně. Taky můžeš běžným ohmmetrem (multimetrem) proměřit "odpor" živých konců proti zemi na výstupním kablíku z gramofonu či jsou hodnoty přibližně stejné a vedení signálu tak v pořádku. Na přenosce Shure M75 je to cca 600 ohm.
Naposledy upravil(a) lechos dne 26 led 2015 18:02, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět