Nová přenoska ke gramofonu Sanyo

Prostor pro milovníky poslechu LP
efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Nová přenoska ke gramofonu Sanyo

Příspěvek od efičák »

:P Zatím nic moc, nechceš zůstat u digitalu? :P

I já nečtu návody a pak se vztekám.
Odvez to servisákovi. Vyschlé mazivo poničí ložiska motorku a talíře. Kondy po životnosti a podobně.
Kámoš mi vzpamatoval starý předzesilovač s phonem, rozdíl byl velký.

weitless
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od weitless »

To efičák: už to nehuci vůbec. Trošku jsem poposouval celou plotnu na pružinách a sedlo si to do nějakýho bodu, kde to přestalo. A digitál mám všude kolem sebe - Spotify, Youtube, USB v autě atd. Analog má prostě svoje kouzlo. Ten rituál u zakládání kotoučáku nebo stírání prachu z vinylu prostě ničím nenahradíš 😀. To, co mě jako adolescenta sralo v 80' a s nadšením jsem od toho utikal k CD a později k minidisku, teď na starý kolena vyhledávám jako nostalgickou lásku. Život je plný překvapení 😉

subumbra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od subumbra »

...a dobře děláš ,jen mi ty desky neotírej tím kartáčkem od středu ke kraji, ale obráceně jo! nebo Ti nalískám :D

weitless
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od weitless »

Šudlím je sonickým kartáčkem stejně jako zuby. Nebo to se tak nemá? 🤪

subumbra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od subumbra »

ted' vážně ,většina lidí ometá desku od středu ke kraji,asi mají pocit,že ten prach vymetou mimo desku, ale je to bohužel chyba....
deska se musí ometat od okraje k labelu ve smyslu "závitu" drážky ,v opačném případě se hromadí prach na kraji záznamu a v naváděcí drážce ,proto spousta desek praská nejvíc na začátku kde kontakt jehly s prachem způsobí trvalé deformace v drážce a hluku z drážky se pak nelze zbavit i když je deska dokonale vypraná takže OD OKRAJE KE STŘEDU *2thumbsup*

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Tak toto je sranda. Gramce obsluhujem už pomaly nejakých 50 rokov a toto počujem prvý krát.
Som jasný príklad toho že sa človek učí celý život.
;)

weitless
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od weitless »

To JV: Logiku má to, co píše subumbra, ale také jsem to nikdy neslyšel. Od toho se přece používá antistatický kartáček, aby ten prach na sebe navázal, takže by logicky na krajích desky už po stažení kartáčku nemělo nic být. Někdo kartáček jenom drží přes všechny drážky, někdo od středu ke kraji, jiný od kraje ke středu. Myslím, že vše udělá stejnou službu. Ale já jel na vinylech před 36 lety a teď začínám od znovu a vždy od středu ke kraji, takže svět v tomto třeba radikálně pokročil 🤪. Nehádám se.

subumbra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od subumbra »

chlapi, tohle je jasná věc a stírání prachu od středu ke kraji je opravdu špatně, jdete proti závitu drážky a ta si ten prach přirozeně z toho kartáčku "odebírá" a na konci jdete do slepé drážky, proto se tam ten prach vždy hromadí, všechny desky co mi projdou rukama a pračkou kontroluji pod mikroskopem a vidím jak to vypdá, nehledě na to, že to asi každý slyší.....berte to jako radu a ne jako poučování ;) ,kartáček na sebe něco chytí ale minimum!!! musel by být naopak nabitý statikou, aby ten prach "nalepil" na tomto principu funguje nanášení práškového laku.....
Vezměte si kam je unášena jehla přenosky a tím samým směrem musíte vyexpedovat ten prach z drážky,držet ten karbonovej kartáč na místě je taky špatně,opravdu je nutný pohyb od kraje do středu přes label.

jardalukas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardalukas »

Děkuji za radu od @subumbra Taky to čtu poprvé a má to smysl. Dnes to prubnu :-)
Jinak co se týče těch kartáčků, mám jich několik, né moc drahých a po pravdě mám pocit, že jsou k ničemu... Buď to chce opravdu něco lepšího = dražšího a nebo nevím...

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Kartáčuji od středu k okraji a na vyšší rychlost: 45 rpm jenomže: některé gramce (Technics) zařadí automaticky
33 rpm pokud je na talíři vinyl LP ;)

weitless
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od weitless »

Ještě mám dotaz. Co může způsobovat pomalý "pád" ramenka na desku? Trvá to i 10 sekund, než se jehla dotkne desky. Dělá to tak od začátku co jsem to přivezl.

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

Podle toho co tu postupně uvádíš ohledně problémů s chodem toho gramofonu bych ti doporučil dát to někomu kdo tomu rozumí aby to celé vyčistil, promazal a seřídil. Je to hodinářská piplačka, a ne každý má schopnost, a nervy si s tím pohrát. Jinač, moc pěkné zařízení.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

weitless píše:
19 bře 2024 13:34
Ještě mám dotaz. Co může způsobovat pomalý "pád" ramenka na desku? Trvá to i 10 sekund, než se jehla dotkne desky. Dělá to tak od začátku co jsem to přivezl.
Přeložení názvu člena jako :"hloupý", vyjasňuje generování otázek jako té s raminkem.
Mnoho zážitků s diskutujícím trollem.
Za mě je to na výmaz vlákna a člena.

weitless
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od weitless »

To efičák: Tak pardon, pokud máš patent na Šalamounovo hovno, dej si to do popisku pod své velectěné jméno. Možná by bylo dobré napsat do pravidel, že na toto fórum smějí pouze mistři znalí veškeré elektrotechnické audio-video praxe, nejlépe pouze mistři obvodů a elektroniky a že jsou zde zapovězeny otázky laiků. Píšu, že tohle je pro mě vše nové a že do toho chci proniknout. Ty jsi se zřejmě narodil s gramofonem uvázaným u prdele, takže proto nemohu dosahovat Tvých kvalit, protože já se narodil s prdelí holou. Pokud jsou pro Tebe mé otázky příliš hloupé, nemusíš je číst, nemusíš na ně odpovídat nebo nemusíš reagovat vůbec. Ty třeba zase nerozumíš oboru, ve kterém vynikám já a přesto bych Tě nenazval hlupákem, kdyby ses mě laicky ptal a zajímal se o věc. Klidně si to tu smaž a vymaž můj účet. Takové arogantní jednání místní jelity mi pro život chybět nebude.

jardalukas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardalukas »

To: weitless
Viděl bych to na zatuhlé mazivo ve zvedáku. Chtělo by to rozebrat a vyčistit a pak doplnit mazivo se stejnou a nebo podobnou viskozitou. Ale tohle bych nechal opravdu na servisu, nebo někom kdo tomu trochu rozumí.

Odpovědět