získal jsem darem od příbuzného z Rakouska cca. 600 desek. Přehrával je na "věži" Schneider s keramickou přenoskou, nikdy patrně neměněnou, načež je před 20 lety uložil na půdu, kde zároveň i skladoval obilí
Tituly jsou úžasné, takže jsem z toho měl ohromnou radost, než jsem ovšem desky přivezl domů a zjistil, že všechny jsou až do obalů zaprášeny hrubým až písečným prachem a 80% z nich je plesnivých.
Nasadil jsem následující postup - u desek s přebaly z bílého papíru tyto rozstříhám, aby při vytahování nedošlo k poškrabaní (tak jsem asi 3 desky totálně zničil) a pak osprchuji ve vodě, načež omyji jarem a v savém papíru uložené odnesu k vyprání na profi pračku s odsáváním.
Výsledky jsou někdy téměř úžasné - desky z konce 80. let hrají někdy "jako nové", starší ovšem nesou jasné stopy drsného přehrávání, zejména zkreslení na vnitřních drážkách (IGD).
Můj dotaz :
1. dalo by se něco zlepšit na procesu mytí ?
2. co použít na přehrávání, aby se zkreslení eliminovalo na co nejmenší míru ? Nyní mám ProJect Debut Carbon s přenoskou Ortofon OM10. S gramem jsem spokojen, přenosku bych rád vyměnil tak, abych mohl poslouchat lépe i ty zničené desky (absolutní kvalita zvuku je v tomto případě spíše na druhém místě, zvuková kvalita OM10 mi zcela vyhovuje).
Investoval bych cca. 4-6 tisíc korun - co hrot Microline atd?
Díky předem za rady !