Oživení znečištěných desek a jejich dalí přehrávání

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
kodel
Kontaktovat uživatele:

Oživení znečištěných desek a jejich dalí přehrávání

Příspěvek od kodel »

Dobrý den,

získal jsem darem od příbuzného z Rakouska cca. 600 desek. Přehrával je na "věži" Schneider s keramickou přenoskou, nikdy patrně neměněnou, načež je před 20 lety uložil na půdu, kde zároveň i skladoval obilí :-(

Tituly jsou úžasné, takže jsem z toho měl ohromnou radost, než jsem ovšem desky přivezl domů a zjistil, že všechny jsou až do obalů zaprášeny hrubým až písečným prachem a 80% z nich je plesnivých.

Nasadil jsem následující postup - u desek s přebaly z bílého papíru tyto rozstříhám, aby při vytahování nedošlo k poškrabaní (tak jsem asi 3 desky totálně zničil) a pak osprchuji ve vodě, načež omyji jarem a v savém papíru uložené odnesu k vyprání na profi pračku s odsáváním.

Výsledky jsou někdy téměř úžasné - desky z konce 80. let hrají někdy "jako nové", starší ovšem nesou jasné stopy drsného přehrávání, zejména zkreslení na vnitřních drážkách (IGD).

Můj dotaz :

1. dalo by se něco zlepšit na procesu mytí ?

2. co použít na přehrávání, aby se zkreslení eliminovalo na co nejmenší míru ? Nyní mám ProJect Debut Carbon s přenoskou Ortofon OM10. S gramem jsem spokojen, přenosku bych rád vyměnil tak, abych mohl poslouchat lépe i ty zničené desky (absolutní kvalita zvuku je v tomto případě spíše na druhém místě, zvuková kvalita OM10 mi zcela vyhovuje).

Investoval bych cca. 4-6 tisíc korun - co hrot Microline atd?

Díky předem za rady !

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Re: Oživení znečištěných desek a jejich dalí přehrávání

Příspěvek od S499_1023 »

Tak hlavně by to chtělo místo Baerwalda použít to nastavení nullpointů, kdy ten vnitřní je až úplně na konci záznamu - teď si nevzpomenu, jak se to jmenuje, používá se to hlavně u vážné muziky.
No a hroty vyzkoušet, který se trefí v drážce tam, kde rydlo nejméně rylo.

kodel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kodel »

Mzslím že podle Stevensona... To jsem zkoušel, je to lepší. Ale se zkoušením hrotu je problém, protože nevím, co zkoušet, proto se tu ptám :P

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Pro začátek bych zkusil úplně obyčejný kuželový - ten notně sjetý safír mohl hrabat taky už pěkně hluboko, ony se ty hroty ojíždějí do špičata.

kodel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kodel »

No tak už jsem zkoušel VM2103,AT91 a teď OM10 a hraje to ve vzestupném pořadí, takže eliptický hrot tomu - mám dojem - spíš pomohl. Potřeboval bych spíš poradit od někoho, kdo zná přenosky s jiným typem hrotu... Zatím to vypadá na AT440MLA....

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Tak zkus do své OM10 hrot Ortofon 30 nebo 40.

kodel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kodel »

Díky, ale nemám jak to vyzkoušet, kupovat to jen tak na zkoušku není asi zrovna dobrá strategie... :o

Spíš bych koupil jinou vyzkoušenou přenosku - proto jsem se ptal, co byste ze zkušenosti doporučili na opravdu jetý desky, s ohledem na snímací schopnosti, nikoliv 100% na zvuk (to sice není úplně hifi dotaz, ale přeci jen to sem trochu patří :D )

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

To jako očekáváš, že ti někdo řekne rovnou "na ohrané desky ze Schneidera je nejlepší vložka XY"?
Já jsem ti doporučil, jak vyzkoušet jiný tvar hrotu bez velkých investic. Troufám si tvrdit, že bez zkoušení to zrovna u gramofonu nejde. Tak si vem ohranou desku a dojdi si s ní někam do studia, kde mají vložku, kterou chceš vyzkoušet.

kemo87
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kemo87 »

Dobrá rada, leč pokud bydlí v podobné řiti jako já, kde lišky dávají dobrou noc, tak je nahranej. Nicméně nepočítej s tím, že analog je jednoduchá věc. Přesně jak říká tady kolega, je to neustálý koloběh ladění, zkoušení a pořád dokola. Proto taky není pro každého...

kodel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kodel »

*2thumbsup* *2thumbsup*

No s analogovým audiem mám co do činění už dobrých 20 let, vždycky ale šlo o magnetický záznam, desky "řeším" až teď a z reakcí mám trochu dojem, že jsem ten problém asi nepopsal dost odborně, spíš jaksi symptomaticky...

Dotaz vlastně technicky přeloženo zní takto:

Jakou přenosku byste doporučovali pro rameno v Debut Carbon (lehké) tak, aby odpovídala poddajností (tedy aby soustava přenoska / rameno měla vhodnou rezonanční frekvenci) a zároveň měla nejlépe fine line hrot, který by zlepšil reprodukci desek dosud hoblovaných kónickým hrotem s velmi velkou VTF.

Jedná se mi o praktické zkušenosti někoho, kdo na debutu například osobně zkoušel AT440mla, nebo jiné přenosky známé jako dobře potlačující zkreslení IGD na horších deskách (údajně byla kdysi vynikající i MC denon DL160 atd... Název a výrobce konkrétní nové přenosky, dnes dostupné právě zde hledám :D )

Otázky nastavení geometrie, VTA, nulových bodů atd jsou mi známy, zde jsem potenciál vyčerpal - je tedy třeba změnit přenosku a podle mně to není úplně jen otázka těch desek, ale spíš typu hrotu obecně a dále vhodnosti přenosky pro dané rameno.

Díky !

kemo87
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kemo87 »

Já osobně zkoušel jen hrot Shibata (bounded) na opravdu velmi velmi vysoustružené desce. Stále to bylo neposlouchatelné, ale méně než s eliptickým hrotem. Tím jsem si jist. Na té ohrané desce je totiž deka a výšky nejsou skoro slyšet, ale se Shibatou tam určitý náznak byl. Nečekal bych ale rozhodně nějaké zázraky.

kodel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kodel »

Tak je to vyřešeno !!!

Nevydržel jsem a koupil tu AT440mla. Rozdíl proti OM10 obrovský. Desky, které i při nejpečlivějším nastavení zkreslovaly, jsou jako nové - a to doslova. Ten rozdíl je úplně neuvěřitelný! A navíc desky daleko méně šumí a praskají (ovšem pouze ty staré, u nových výlisků žádná změna)

Zvukově je ta přenoska - zdá se mi - trochu víc položená do výšek, ale nijak tragicky. Ale ten minimální povrchový šum a absence zkreslení je bomba.

Dooručuji !!! Jsem nesmírně spokojen, tohle jsem nečekal....

Odpovědět