Pohon gramofonu třecím kolečkem - Rim Drive

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
Robin
Kontaktovat uživatele:

Pohon gramofonu třecím kolečkem - Rim Drive

Příspěvek od Robin »

Při bádání, jak kvalitní gramofon si človek může pořídit za ještě snesitelné peníze, jsem narazil na princip rim drive, což si překládám jako pohon třecím kolečkem.

Jsou tím vybaveny některé staré typy gramofonů - třeba Garrard 301, Lenco L75, EMT 938 nebo 950, Denon DP100, Technics SP10, Nakamichi TX-1000 - a jsou hodnoceny jako skělé.Ty EMT jako absolutní špička.

Z nově vyráběných je podobná věc k dispozici od VPI Industries, a to jak k jejich top modelu HRX, tak i k nižšímu Super Scout Master.
(zkratka SSM mi ovšem připomíná něco úplně jiného). Na tomto fóru už jsem našel obrázek VPI HRX rim drive (od Ketase).

Obecně jsem se dočetl, že rim drive, v moderním provedení, je považován za lepší než belt drive (řemínkový pohon). Témeř všude uvádějí, že stejné gramo s rim drive namísto původního řemínkového pohonu má mnohem vyrovnanější projev, lepší basy, lepší dynamiku. Píšou to výrobci (chtějí prodat), ale také obyčejní uživatelé - nezdá se mi, že by to všechno ti výrobci uplatili.

A co me zaujalo byl výrobek firmy Teres s názvem Veres Rim Drive. Odkaz http://www.teresaudio.com/verus-motor.html . Na americkém audiogonu píše několik lidí, že použili Veres Motor s gramofony VPI a výsledek byl lepší, než s vlastním rim drive od VPI. Ale našel jsem odkazy i na použití s dalšími gramofony, zajímavé jsou pro mě zkušenosti s Pro-Ject RPM 9 nebo RPM 10, vše, co jsem našel, hovořilo o výrazném přínosu třecího kolečka.

Ten Veres Motor má svoji vlastní konstrukci motoru, kterou označují jako Micro-Precise Speed Technology, článek http://www.teresaudio.com/manuals/teres_speed_tech.pdf pěkně popisuje, jaké problémy nastávají pri konstrukci přesně jedoucích gramofonových motorů (těžší talíř s větší setrvačností lépe drží otáčky, ale pokud jej něco rozhodí, tak to rozhození je tam přítomno trochu delší dobu, některé konstrukce motoru mají kolísavý kroutivý moment, motory na stejnosměrný proud jsou citlivější na stabilitu napětí, které jim dodáváme a podobně).

V technické specifkaci uvádí Teres Audio parametr Speed Acuracy: -0.011% +- 0.003%. To mi připadá, že je hodně dobré.

Jaká je variabilita rychlosti u těch nejlepších gramofonů, co tady někdo z nás má?

Na svých stránkách uvádějí, že použití Veres Motor mělo pozitivní vliv na zvuk takových gramofonů, jako VPI Scoutmaster, Basis 2800, Nottingham Hyperspace, Platine Verdier, Micro Seki 5000,, Brinkman a SME 30. To jsou ovšem vetšinou už dost dobré stroje. Verdier je blízko absolutní špičky,
Micro Seiki 5000 asi jedním z těch na absolutní špici.

Ten Veres Motor stojí $1790 (v americe, takže plus doprava, plus DPH)

Pak jsem ještě našel gramofon Black Onyx od kanadské firmy TT Weights a několik DYI exotů, stejně většinou používajících Verus.

Zajímal by me názor odborníků - je možné, aby třecí kolečko mělo tak výrazný přínos?

A otázky na všechny:

Má někdo poslechové zkušenosti s pohonem na třecí kolečko?
A objevili jste jiného současného výrobce, než Teres, VPI a TT Weights ?

JPP
Kontaktovat uživatele:

Re: Pohon gramofonu třecím kolečkem - Rim Drive

Příspěvek od JPP »

Znám to ze staré mašiny Braun PS 400 a byla to hrůza - přenášeli se vibrace/bylo to nepatrně slyšet - jediná přednost - okamžitá změna otáček *hura*

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

ano, asi všichni známe pohon vloženým kolem ze starých gramofonů, kde to nebylo nic moc. Jakmile ta guma zteřela, bylo po gramofonu. Ale třeba se to dá udělat lépe

Běžná (skutečně změřená) hodnota kolísání je třeba u Pro-Ject Debut asi 0,15%
Clearaudio má reklamní slogan "Weltrekord im Gleichlauf" a uvádí hodnotu 0,05%
Můj experimentální gramofon bez jakéhokoliv ložiska talíře s motorem krmeným Speed Boxem dosahuje 0,02%

boxer

Příspěvek od boxer »

dosahuje 0,02% = Galaktischerekord im Gleichlauf *palec*

Robin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Robin »

Ještě mě napadlo přidat pár obrázků.

Takto vypadá Verus Rim Drive:

Obrázek

A tady je rim drive na nejlevnějším modelu od kanadské TT Weights - gramofon se jmenuje Gem:

Obrázek

Pro srovnání, tohle je VPI Industries Super Scout Master s jejich rim drive:

Obrázek

A pak jsem ještě našel anglickou firmu TransFi, která dělá i tangenciální ramínka a na pohon gramo používá Verus:

Obrázek

Odpovědět