Pohyb raménka po spuštění gramo

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
stafflik
Kontaktovat uživatele:

Pohyb raménka po spuštění gramo

Příspěvek od stafflik »

Zdravím vás. Mohl by mi někdo poradit co mám špatně na Tesla NC450? Po spuštění gramce se mi začne vracet raménko zpět do držáku. Je to jako bych měl moc závaží na antiscatingu, ale ten by měl být nastaven správně. Díky moc

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Pohyb raménka po spuštění gramo

Příspěvek od lechos »

normální jev
špatně nastavený antiskat
křivá podložka gramce...

stafflik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stafflik »

Antiscat mám správně. Omrknu tu rovinu. Díky

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Převaž gramofon vodováhou, zda je opravdu ustaven v rovině.
Potom teprve nastavuj svislou sílu na hrot tak, že nejdříve vyvážíš rameno do takové polohy,aby se vznášelo v prostoru a neklesalo a ani se nezvedalo.
Potom teprve závažím nastavíš požadovanou svislou sílu na hrot.Lze si to ulehčit digitální váhou.
Jestli rameno klesá příliš pomalu, je potřeba na příslušných místech očistit a promazat, nejlépe dětským olejíčkem.
Je bezpodmínečně nutné dodržovat předepsanou svislou sílu na hrot a nedávat menší, v domnění šetření přenosky a jejího hrotu.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Dasto, postup je sice správný ale jemu stahuje ramínko s přenoskou k okraji desky a na to sislá síla na hrot nemá vliv.
Ještě můžeš zkusmo odstranit jedno závažičko na silonovém vlasci, jsou jednoduše spojené závitem, pak uvidíš.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Možná.by pomohlo táhlo s vlascem nastavit kolmo vůči ramenu. Předpokládám, že vlasec je vůči antiskatingu na správném zářezu.
Koncem sedmdesátých let jsem měl podobný problém, tenkrát pomohlo převážení a promazání, ale měl jsem NC420 a ta měla jiné raménko.

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

U správně nastaveného antiskatingu a v případě, že hrot není v drážce desky, má na ramínko působit síla, která ho bude táhnout od středu desky.
To samé by se mělo dít i na hladké desce protože tření, které vyvolává dostředivou sílu, kterou antiskatingem kompenzujeme je menší než v případě, kdy se hrot pohybuje v drážce. Na žádném gramofonu s klasicým ramínkem nejde správně nastavit antiskating. Vždy je to jen větší nebo menší kopromis.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Nastavený antiskating se chová na rovné desce v každé pozici jinak.
Zhruba ve třetině desky se přenoska pohybuje rovně, u vnějšího okraje se chová jak popisuješ, u koncové drážky má.tendenci do vnitřku.
Toto však prvotní problém, na který se pisatel dotazuje neřeší. Jeho problém může být jak špatným seřízením, tak ložisky v uložení, vliv může mít i špatný antiskating, zvláště u starších strojů nemusí rysky korespondovat s nastavením.
Zde se toto asi psaním nevyřeší.

stafflik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stafflik »

Hmmm. Tady bude asi vážně každá rada drahá. Gramec je v rovině. Antiskat mam nastaveny správně, mám jen jedno závaží, takže neuberu. Gramec jsem nějaký ten měsíc nepoužil, ale předtím to nedělalo. Měl jsem ho v servisu u pana Zatloukala, všechno šlapalo jak má. Sakryš tohle asi nevyřeším. 😒

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

Něco se asi změnit muselo. Zkusil bych změnit polohu držáku vlasce se závažím.

stafflik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stafflik »

Určitě se něco změnilo, jen nevím co. Vše by mělo být nastaveno tak jak má být. Překontroloval jsem antiskat, uložení gramce, přítlak na vložku. Vážně je to tak jak má být. Ještě skusím zvýšit ten přítlak. Ale vážně mám vše nastaveno podle návodů výrobců..... 🤔

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

nerad to říkám ale jak vidno ztrácíš zde čas...zbav se kolotoče, nějakej vůl to ještě koupí
pořiď si slušné šásko bez těch ozdobných cimprlátek, NC450 byl odjakživa problémový
stroj (měl jsem čtyři nebo pět) zalistuj trochu v historii na fóru či jinde, uvidíš sám

stafflik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stafflik »

Pomohlo zvysit pritlak. Ale ted mam nastaveno vic nez by melo byt. Nechapu...

Odpovědět