Poslech singlů SP (a EP)

Prostor pro milovníky poslechu LP
Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Poslech singlů SP (a EP)

Příspěvek od Dinosaurjr »

Ahoj, chtěl bych provést malou sondáž. Jak asi často posloucháte singly ?

Přeci jen se jedná o kratší dobu poslechu a ke gramofonu je potřeba zajít častěji o wotočit vinyl. U LP mi to nejprve vadilo i po 20-25 min (f porovnání s CD), ale nakonec díky soundu jsem tomu přišel o trochu víc na chuť než na začátku.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Poslech singlů SP (a EP)

Příspěvek od efičák »

SP je mnoho na vyber.
Ale poslouchal sem jen jeden skvostne nahrany dansky Jazz na 45 RPM.
Nahravku sejmuli obycejnym stereomikrofonem jako za starych casu.
Jak bych sedel v jazzovem klubu.
Kouzelna az divoka freejazzova vec.
Nemam problem a pozornym poslechem jedne skladby.
Mam problem s kulisovym vyrvavanim reklam a vnucene hudby v obchodech.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Neposloucham skoro vůbec, nemám již žádné a otáčet po 4-5 minutách je iritující. Singl měl svůj význam pro DJ před 40 lety nebo hrací box písnička za korunu v hospodě. Z Polské lidové republiky se občas prošmelila tzv. pocztówka dźwiękowa modré barvy a to celkem atraktívní dříve nedostupné tituly jako Beatles, Eaglas, Rory Gallagher nebo Smokie. Ještě by mě zajímalo zdalipak Tesla MC600 Q umí nekonečné přehrávání singlů (repeat).

MPK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MPK »

výhoda tzv. maxi SP a EP je v tom, že jsou na nich různé verze (mixy) jedné skladby a většinou mají i hlubší záznam, který vydrží i méně šetrnější zacházení. Většina skladeb z maxi singlů se nikdy na dlouhohrající LP nevydala a nevydává, takže je to jediná cesta. V archivu mám více maxi SP než LP a nevadí mi to. Důležitější je sledovat vydavatelství -labely, kterých je u jedné a téže skladby pro celý svět několik i s postupem času a vybrat a koupit tu nejlepší kopii (nahrávku). Taky sbírám tzv. white-labely, což LP snad ani nejsou. Tož to je můj pohled na singly.

TJK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od TJK »

Jsem podobného názoru jako lechos. Neříkám ale, že takový 45RPM Coltraneův Love supreme by mě nebavil :mrgreen:

zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od zdenoeddie »

No dost casto si pustam Maxi single (45RPM 12"), napriklad co mam vydanie The Number of the Beast, tak ten zvuk je neopisatelny.... doslova likvidacny. Ako keby som sedel v studiu medzi skupinou *bravo* Som si isty ze toto s CD clovek nezazije.... *sunglases*
Pisem o tomto
Obrázek

Inak velmi single nepocuvam, jedine sem tam kvoli pesnickam ktore sa na inych vydaniach nevyskytuju. Napriklad Citron a ich singly pocas ery Radegastu, a v nasledujucom medziobdobi. A dalsie grupy ci umelci.
Ak by som to vyjadril statisticky, tak to vychadza asi 1 singel/tyzden.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Ja síce mám zopár malých platní, ale teraz ich už nepúšťam vôbec. Teda od zakúpenia Projectu - proste prehadzovanie rýchlosti gumičkou mi pripadá natolko nepohodlné, že mi to nestojí za to. Na predošlých gramcoch stačilo prepnúť páčku....

MPK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MPK »

...právě toto je třeba vždy uvážit při pořizování gramofonu. Nakonec jsem skončil z tohoto důvodu u DD :-(

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

MPK píše: Nakonec jsem skončil z tohoto důvodu u DD :-(
Prečo ten smútok - máš s DD nejaký problém? A niektoré "gumičkofóny" to majú predsa tiež vyriešené jednoduchým prepnutím páčky (napr Dual).

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

Až budu mít trochu lepší aparát, tak si zkusím poslechnout rozdíl mezi SP a LP. Takhle toho zatím moc nepoznám. Zkusím rozšířit kolekci o nějaké malé desky. A se změnou otáček jsou taky někdy spojeny tanečky okolo gramofonu. Analog (mechanický záznam) ~ to je zkrátka trochu práce navrch :roll: :shock:

swenik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swenik »

Singly pro mě mají největší význam, když je na nich hudba, která na klasické LP neexistuje. Například některé nahrávky od Blue Effect nebo Ursínyho Soulmen, to je zkrátka pecka! Ještě mě napadá singl Petra Nováka se skladbou Bezhlavý rytíř, nádherné a hraje to skvěle..

Všechno překrásné písničky, které by si jinak člověk na gramofonu nepřehrál. A pak už stojí za to párkrát během poslechu vyskočit a provozovat ten takzvaný rituál, o němž zde mnozí píší.. ;)

Seiko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Seiko »

Rozdělil bych poslech singlů na dvě kategorie. Jedna je maxisingly 12", obvykle nahrané s vyšší dynamikou, než skladby na LP (pokud verze na LP existují). A pak běžné 7" singly, kde dynamika je stejná, jak na LP. Ty první si poslechnu rád, mnohdy mne překvapí zvuk. Ty druhé tehdy, když písnička není na LP.

kemo87
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kemo87 »

Jeden maxisingl mám taky (Dead can dance) a musím říct že paráda. V první chvilce mě to docela zmátlo, pač jsem to posadil na talíř a nechal tam klasicky 33ot. Po chvilce mě to trklo pač zpěv Lisy Gerrard zněl jako vyvolávání satana :mrgreen:

Jinč ohledně té MC600 jak se ptal lechos. Tak mě třeba u SP ani nenajde začátek (u LP ale najde). Dostal jsem radu že je potřeba seřídit výšku raménka, tak se uvidí až zjistim jak na to, dám vědět jestli jede i repeat.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

No a představ si že starší gramofony Tesla HC-12, HC-13, HC-14.20 měly někdy rýchlost 16 ot/min.

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vonvichousch »

lechos píše:No a představ si že starší gramofony Tesla HC-12, HC-13, HC-14.20 měly někdy rýchlost 16 ot/min.

:P na chatě jsem našel jedinou desku co má 16 ot/min -Spejbl a Hurvínek ještě se Skupou .

Odpovědět