Předzesilovače pro gramofon

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
Markes
Kontaktovat uživatele:

Předzesilovače pro gramofon

Příspěvek od Markes »

Předem se omlouvám za asi hloupý dotaz. Proč se ve většině předzesilovačů tovární výroby i DIY konstrukcí požívají OZ? Všichni známe řadu necností OZ. Existují schemata kvalitních předzesilovačů, kde jsou použité tranzistory? Nemyslím takové jednoduché dvou, nebo tří tranzistorové. Děkuji za Vaše názory a Váš čas.

tom
Kontaktovat uživatele:

Re: Předzesilovače pro gramofon

Příspěvek od tom »

Ale existují 8-)
[img][img]http://2i.cz/2i/t/50b34963b0.jpg[/img] [/img]
[img][img]http://2i.cz/2i/t/14f70d27f4.jpg[/img] [/img]

je to "zatím" jen funkční studie, autor p. Sýkora, napájení dle Borbelyho. Ještě by to šlo
posunout kus dál, rozdělit korekce a přidat další dvě desky, není čas.
Ale těm co to měli možnost slyšet, se to polouchalo dobře ;)

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Samozřejmě, že existují. Jeden z nejlepších kdy vyrobených je John Curl, Vendetta SCP-2. Mám připravený velmi podobný návrh phono předzesilovače, s JFET tranzistory na vstupu, s robustním diskrétním koncovým stupněm, OZ je použitý pouze pro DC servo.
I s OZ lze vytvořit velmi kvalitní návrh, potíž je v tom, že v komerčně vyráběných phono předzesilovačích se nejkvalitnější OZ nepoužívají, a jsou i jinak obvodově kompromisní. Odtud nevalné renomé.
Pavel Macura Audio

Markes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Markes »

Děkuji panu Macurovi a tomovi za odpovědi. Přesné o něco takového mně jde. Na vstupu JFET, rozdělené korekce a "robustní diskrétní koncový stupeň". Porovnával jsem jednoduché diskrétní PZ s em.sledovačem na výstupu s PZ s dvěma OZ střední kvality. Vždy zvítězil diskrétní PZ. Neměl ten "písek" na výškách jako OZ. Mám poměrně slušné měřící pracoviště včetně analyzéru a můžu do PZ "vidět". Nejsem ale tak obvodářsky fundovaný abych si mohl troufnout navrhovat PZ sám. Prostě slušně vybavený bastlíř. Ještě jednou děkuji.

Odpovědět