Přenoska Nagaoka MM 321 BE

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
Steve
Kontaktovat uživatele:

Přenoska Nagaoka MM 321 BE

Příspěvek od Steve »

Dnešního dne jsem slavnostně vyměnil původní přenosku Tesla VM 2103 za nový systém Nagaoka MM 321 BE, v ceně cca. 1.000,- Kč. Pro tuhle přenosku jsem se nakonec rozhodl jednak kvůli její nižší poddajnosti, jak mi doporučoval Renown, a taky na základě několika uživatelských recenzí, které zněly velmi pochvalně a někteří majitelé ji v cenové kategorii do 100,- Euro hodnotili jako naprosto neobvyklou, nevídanou a skvělou. Po zdárné výměně za původní Teslu (která mimochodem, co se týká zpracování, vedle Nagaoky vypadá jako dílo pračlověka a jehla samotná pak jako kolek) jsem zažil doslova šok. Vzhledem k ceně přenosky jsem nečekal žádné zázraky, nicméně je to úplně jiná liga a zvukový rozdíl mezi těmito přenoskami je opravdu OBROVSKÝ. V krátkosti ke zvuku přenosky.
Nagaoka předkládá velice vyvážený, neuvěřitelně přirozený, příjemný a elegantní zvuk.Oproti Tesle jakoby se zvuk vyloupl ne z jedné slupky, ale z pěti slupek. Basy jsou pevné, přitom vzdušné, středy čisté, velmi malebné a hladké, výšky doslova hedvábné. Hudební obraz je dynamický a plný detailů, které jsem dříve na deskách vůbec nezaznamenal... Tuhle přenosku jednoznačně doporučuji všem, kdo ještě poslouchají své systémy s původními Tesláckými přenoskami! Nebudete věřit svým uším. *thumbs up*
http://www.ame.cz/Gramohroty-a-gramopre ... 081600.htm

Cartridgeman
Kontaktovat uživatele:

Re: Přenoska Nagaoka MM 321 BE

Příspěvek od Cartridgeman »

Nazdar Steve,

mas naprosto pravdu, Nagaoka su skvele prenosky. Je fakt, ze skok z Tesly je velky rozdiel. Tu, ktoru si si kupil sa vsak uz davno nevyraba. Je to uz zastaraly model, ale este stale vyborny. A je hodne MM starych prenosiek, ktore strcia do vrecka hocijaku inu MC. Tu najdes viac info o novych modeloch Nagaoka: http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=5117.

Nizsia poddajnost chvejky, to je dvojsecna zbran: Vacsinou je to kvoli konstrukcii MC prenosiek, pretoze chvejka musi niest celu hmotnost vsetkych cievok prenosky a tym padom vysoka hmotnost chvejky a jej zavesenie nedovoluje pouzivat vyssiu poddajnost. Nizsia poddajnost znamena vyssi pritlak hrotu a vacsiu pravdepodobnost, ze pri velmi dynamickych pasazach vyskoci hrot z drazky. Nizka poddajnost hrotu vedie aj k vacsej rezonancii prenosky s ramenom.

Vysoka poddajnost hrotu zvlada velke dynamicke amplitudy drazky platne, kmita len hrot a prenoska s ramenom stoji v klude. A samozrejme umoznuje nizsi pritlak hrotu prenosky, v rozmedzi cca 0,75-1,5g cim sa podstatne menej opotrebuva gramoplatna. Tieto prenosky vacsinou patria do kategorie prenosiek pre lahke a stredne tazke ramienka s hmotnostou prenosiek max. do cca 7g

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to Cartridgeman :

napsal jsi to hodně zjednodušeně. Díky tomu zjednodušení to není úplně všechno pravda.
Co se týká rezonance je to vždy kombinace rameno plus přenoska a lze hovořit o rezonanci tohoto systému. Rezonance samotné přenosky je nesmysl. Nemá se jak uplatnit. Totéž přítlak vs. poddajnost.

Ta problematika je podstatně složitější než aby se dala vepsat do jednoho příspěvku, ale vlastně si lze představit analogii v autě.

Váha auta (resp. zatížení kola) je přítlak (VTF)
Poddajnost je tvrdost, resp. měkkost odpružení
Snímavost (tracking ability) je schopnost kola (pneumatiky) sledovat vozovku za všech okolností
VTA by mohl být záklon svislého čepu, ale to mně napadlo jenom jako vtípek, to asi nebude mít rozhodující roli :-)

A zkuste říct co je ideální ? Jaká kombinace výše uvedených parametrů ?

Cartridgeman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cartridgeman »

Dakujem za spresnenie. Prepac, naozaj nie som v tomto smere uplne technicky zbehly. Ano, bolo to velmi zjednodusene, prenoska skutocne s rezonanciou ramienka ma malo spolocne. Vychadzal som s niektorych svojich skusenosti. Mam aj niektore velmi drahe MC prenosky, no ani jedna nezvladla prehrat inkriminovanu dynamicku pasaz vystrelov kanonov v zavere Cajkovskeho predohry 1812 na LP Telarc, kde su drazky od seba viac ako 1mm vzdialene. V tom momente trhlo ramenom aj s prenoskou. Po vymene na staru Shurku M-91, Shurka zvladla tuto pasaz bez problemov. Rameno stalo kludne, sledoval som len pohyb chvejky s ihlou.

Odpovědět